SZNT: magyarországi konzultáció az önrendelkezésről

 

A magyarországi politikum teljes spektruma támogatja a Székelyföld autonómiáját – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Mint mondta, az SZNT konzultációsorozatot kezdeményez a magyar Országgyűlés frakcióival, hogy autonómiatörekvéseiket részletesen ismertessék.

„A Magyar Szocialista Párt (MSZP) politikusaival való beszélgetések során elhangzott, az ellenzéki párt nem fogja támadni a magyar kormányt és a kormánypártot, ha a Székelyföldet érintő kérdések kerülnek terítékre, sőt hajlandók gyakorlati lépéseket is tenni, hogy támogassák a kezdeményezéseinket” – mondta az SZNT-elnök.

Emlékeztetett ugyanakkor, az országgyűlési frakciókat korábban, évekkel ezelőtt is megkeresték, a magyarországi politikusok azonban nagyon diplomatikusan fogalmaztak. „Korábban az volt az üzenet Bukarest és az RMDSZ felé: támogatjuk az autonómiát, de ezt a többséggel való párbeszéd révén vagy a magyarság egységének megtartása mellett kell elérni. Mint kiderült, most feltételek nélkül támogatják a kezdeményezésünket” – mondta Izsák Balázs. Az SZNT egyébként tervezi, hogy a magyarországi települések önkormányzatait is tájékoztatni fogja az önrendelkezési törekvésekről.

A Székely Nemzeti Tanács vezetője továbbá bejelentette, a szervezet úgynevezett „autonómia-kiskátét” jelentetett meg ötezer példányban. A 28 oldalas kiadványban az önrendelkezéssel kapcsolatos fogalmakat – a téma kapcsán a leggyakrabban előforduló kifejezéseket, mint az autonóm terület, a háromszintű autonómia vagy az önrendelkezés székely hagyományaira vonatkozó kifejezéseket, mint székely jog vagy székely ispán – magyarázzák. A kiadvány megjelentetésére a sepsiszéki SZNT a Háromszéki Közösségi Alapítványtól kapott 2000 lejt, a kiskátét sepsiszéki családokhoz juttatják el. Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke elmondta, a széki szervezetek feladata lesz, hogy a további kiadásokhoz megszerezzék az anyagi forrást, majd minél több emberhez eljuttassák. A céljuk az, hogy minden székelyföldi család könyvtárában ott legyen az autonómia-kiskáté, hogy a segítségével értelmezni tudják az újságcikkeket, a híradásokat.

Szerző(k): Bíró Blanka, kronika.ro

admin
 

>