3

Arculcsapást emlegetnek

Mazsihisz: történelmi hiba, hogy közterületet neveztek el Wass Albertről

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség történelmi hibának tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés – a Jobbik javaslatát magáévá téve – Wass Albert íróról közterületet nevezett el Budapesten

A közgyűlési határozat "a Budapesten meggyilkolt zsidók tízezrei emlékének sárba tiprása, mert egy olyan emberről neveztek el teret, aki élete végéig hangoztatta zsidóellenes nézeteit, egész életében büszke volt nyílt antiszemitizmusára, és akit háborús bűncselekmények miatt ítéltek el" – írták a közleményben.
A Mazsihisz véleménye szerint "egy ilyen ember nem méltó arra, hogy egy európai ország fővárosában teret nevezzenek el róla". Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés többsége "szégyenteljes döntést hozott, ami okkal kelt visszatetszést, és felháborodást, a demokratikus gondolkodású, a népirtást, a faji gyűlölködést, az antiszemitizmust elítélő emberek körében" – olvasható a közleményben.
"Ez a döntés arculcsapása azoknak a budapesti polgároknak, akik a XIX. század végén és a XX. század első felében a város lakosságának több mint egyötödét adták, és nagyon sokat tettek azért, hogy ez a város Európa egyik legszebb, modernebb nagyvárosává válhatott" – fogalmaztak.
Mint írták, a budapesti zsidóság mindig is motorja volt "szeretett városa fejlődésének, kulturális, és gazdasági fellendülésének, oroszlánrésze volt abban, hogy e település nemzetünk méltó fővárosává váljék".

MTI

Árvaházakon segít a csütörtökön induló első Csángó túra

A Csángóföld ismeretlenebb szegleteiben működő árvaházak és nehéz sorsú gyerekek megsegítése a célja a Magyarfalu Alapítvány és az Afrikai-Magyar Egyesület együttműködéséből megszületett első Csángó túrának, amely csütörtökön indul Szentendréről.

    Az Erdélyen és Székelyföldön keresztül haladó négynapos autós túra célja, hogy a térségben működő gyermekotthonok nagyobb nyilvánosságot kapjanak, másrészt annak bebizonyítása, hogy a sajátos gazdasági helyzetben is lehet segíteni a rászorulókon egy-egy igazán jó ötlettel – hangsúlyozta a kezdeményezés szerdai sajtótájékoztatóján Szűcs Balázs, a Magyarfalu Alapítvány képviselője.
    Az Afrikai-Magyar Egyesület fővárosi székházában elhangzottak szerint a különleges program lényege, hogy a kiválasztott öt árvaház kifejezetten olyan adományokat kapjon, amelyekre az előzetes egyeztetések alapján leginkább szükségük van, illetve a felajánlott tárgyakat a szervezők és a hozzájuk csatlakozó családok, baráti társaságok személyesen juttatják el a rászorulókhoz.
    A berettyóújfalui első állomásra háztartási gépekkel – hűtők, mosógépek, mikrosütők – megpakolt kamion kíséretében érkeznek majd a túrázók, akik később Kolozsváron töltik az éjszakát. Másnap a mezőség tetején található Vita felé veszik az irányt, ahol egy játszóteret építenek fel a gyerekeknek, és meglátogatják a gyergyószentmiklósi árvaház lakóit is. A harmadik napon a legkeletibb csángó települést, Magyarfalut veszik célba, ahol számítógépeket osztanak majd szét a rászoruló fiatalok között.
    A szervezők reményei szerint a május 8-án véget érő túrát a jövőben több másik is követi majd – mondta Eötvös György, a Magyarfalu Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy adományokból szerencsére sosincsen hiány. A kezdeményezés másik különlegessége, hogy szóvivője Weisz Fanni siket szépségkirálynő.

MPP-PRESS

admin
 

  • izé szerint:

    Mégis most ezeknek a zsidóknak mi bajuk Wass Alberttel?Talán az,hogy nem volt kommunista,vagy zsidó?

  • andriska szerint:

    en,mint irot,nem tartomakkora nagynak,mint Moriczot,vagy Kodolanyit,azonban a magyar emberek altalanositott politikai bunossegenek az l945 majusatol kezdett hangoztatasa alapjan kiirtott,megtizedelt nepunknek o lett,volt,van es lesz tovabbra is az A Nem Nevtelen,akinek elettorteneteben benne vagyunk mindannyian,akik csak azert vagyunk hibasak,mert turk,szkita,uralaltaji a szuszogasunk……

  • Amorph szerint:

    andriska, nem tudom Te hogy vagy vele, de én személy szerint NEM érzem magam hibásnak, amiért a történelem folyamán, szuszogástól függetlenül, MINDKÉT oldalról történtek elitélendő atrocitások, Te igen?

  • >