Case afectate de alunecări de teren la Sărmăşag

 

Marţi, 12 Aprilie 2011 11:35

O comisie de evaluare numită prin ordin al prefectului judeţului Sălaj, formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum", Consiliului Judeţean, Inspectoratului Judeţean în Construcţii şi ai Primăriei comunei Sărmăşag, au analizat zonele afectate de alunecările de teren semnalate în ultima perioadă de către locuitorii din Sărmăşag.

Astfel, la nivelul localităţii Sărmăşag au fost identificate 161 de gospodării afectate, acestea prezentând fisuri, crăpături, deplasări pe orizontală şi verticală ale construcţiilor, precum şi o suprafaţă de teren agricol de aproximativ 290 de hectare.
În cazul a 4 case, comisia a constatat o afectare gravă a structurii de rezistenţă, evoluţia alunecării putând duce la pierderea stabilităţii acestora, cu riscuri de accidente. Măsurile imediate dispuse de comisie sunt monitorizarea celor patru gospodării grav afectate şi asigurarea evacuării persoanelor şi bunurilor în caz de necesitate, precum şi evacuarea rapidă a apelor din microdepresiunile de pe versant, pentru a evita infiltrarea şi alimentarea stratului de alunecare.
Alunecările de teren, începute cu peste 30 de ani în urmă, au avut o evoluţie lentă, dar continuă, ce a dus la afectarea locuinţelor situate pe versantul localităţii Sărmăşag. Începând cu luna ianuarie a acestui an s-a constatat o evoluţie accentuată a alunecărilor de teren, favorizată de precipitaţiile abundente din această perioadă.

Iulian Duma, romaniapress.ro

 

Alunecări de teren în localitatea Sărmăşag

LUNI, 11 APRILIE 2011 13:22

alunecari_de_teren_graveCirca 160 de gospodării şi aproape 300 de hectare de teren au fost afectate ca urmare a alunecărilor de teren reactivate în cursul acestui an în localitatea Sărmăşag.

Potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului Sălaj, o comisie formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Consiliului Judeţean, Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi Primăriei comunei Sărmăşag a analizat, la finele săptămânii trecute, la faţa locului, zonele afectate.

Astfel, au fost identificate 161 de gospodarii afectate (fisuri, crăpături, deplasări pe orizontală şi verticală ale construcţiilor), precum şi o suprafaţă de teren agricol de aproximativ 290 de hectare.

În cazul a patru case, comisia a constatat o afectare gravă a structurii de rezistenţă, evoluţia alunecării putând duce la pierderea stabilităţii acestora, cu riscuri de accidente.

"Chiar dacă este o problemă dificilă, situaţia e sub control. Autorităţile locale au făcut deja toate demersurile necesare pentru asigurarea securităţii familiilor care au casele afectate de alunecările de teren. Pe termen lung, avem în vedere, în colaborare cu toate instituţiile implicate, găsirea soluţiilor şi mai apoi a resurselor financiare pentru stabilizarea alunecărilor de teren", a precizat Alexandru Vegh, prefectul judeţului Sălaj.

Alunecările de teren începute cu peste 30 de ani în urmă au avut o evoluţie lentă, dar continuă, care au dus la afectarea proprietăţilor (locuinţe, anexe, teren agricol, utilităţi) situate pe versantul cu expoziţie sudică a localităţii Şărmăşag.

Începând cu luna ianuarie 2011 s-a constat o evoluţie accentuată a alunecărilor de teren, favorizată de precipitaţiile abundente din această perioadă.

http://www.antenasatelor.ro

Zece familii din Sărmăşag, în pericol de moarte!

un articol de Adela Mureşan (4 Aprilie 2011)

După ce, recent, o casă de pe strada Viilor din Sărmăşag a luat-o la vale, alunecând cu doi metri mai jos faţă de amplasamentul iniţial, acum alte zece case sunt expuse pericolului prăbuşirii.

În orice moment, zidurile locuinţelor a zece familii pot cădea peste acestea din cauza alunecărilor de teren produse în urma ploilor abundente din primăvara 2011. Primele semne ale acestui fenomen s-au observat în toamna anului trecut. Atunci, în pereţii celor zece imobile, situate pe strada Viilor, au apărut fisuri mari. Acum, crăpăturile s-au accentuat, ba chiar pereţi ai încăperilor celor zece case s-au prăbuşit. Din spusele primarului de Sărmăşag, Attila Dombi, "proprietarii nu s-au mutat din locuinţele lor, ci doar din camerele care au rămas fără pereţi. Aceşti oameni sunt expuşi pericolului în orice moment. Aşezarea se întinde deasupra exploatării de cărbune, peste care se află un strat de argilă, vinovat de acest fenomen".

Blocul ANL, o alternativă

Edilul nu are deocamdată soluţii pentru rezolvarea situaţiei familiilor în cazul în care acestea ar trebui evacuate, dar crede că "cea mai bună alternativă ar fi găzduirea lor în blocul de locuinţe ANL. Acest lucru ar fi posibil numai după ce executantul lucrării va primi de la stat fondurile necesare finalizării construcţiei. Intenţionăm să acordăm garsoniere familiilor aflate în această situaţie pentru a nu fi nevoite să se mute la "grămadă", la baie comună şi la paturi supraetajate, undeva într-o sală de clasă".

Attila Dombi a menţionat că a solicitat sprijin Prefecturii Sălaj şi aşteaptă acum evaluarea pagubelor de către specialişti. Totodată, a făcut demersuri la Autoritatea Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare în vederea realizării unor drenaje în extravilanul localităţii Sărmăşag, cu acceptul proprietarilor şi eventual pentru amplasarea unor piloni pentru stoparea alunecării de teren.

Valuri de pământ la intrarea în sat

Nu doar pe strada Viilor sunt probleme. Primarul spune că "pământul a luat-o la vale şi la intrarea în sat, dinspre Lompirt, pe dealul cu vii, într-o zonă nelocuită. Aici, de trei luni, s-au format valuri de pământ de un metru înălţime". Cea mai veche alunecare de teren, de pe drumul judeţean spre Chieşd, a fost stopată în urmă cu trei ani. Banii necesari, peste 15 miliarde de lei vechi, s-au alocat de la bugetul de stat prin Consiliul Judeţean Sălaj. Din acest fond a fost consolidat terenul şi reabilitat carosabilul. Şeful autorităţii locale nu exclude posibilitatea ca surparea pământului de pe strada Viilor să aibă legătură cu alunecările de pe dealul spre Chieşd.

Acest articol a fost vizualizat de 254 ori

magazinsalajean.ro

admin
 

>