Magyar Polgári Párt-Hargita Megye

1. Sajnálatos koalíciók a megyei önkormányzatban

A 2008-as alakuló ülés óta számos esetben tapasztalhattuk azt, hogy az RMDSZ-frakció inkább köt megállapodásokat a két tagú, de számukra 2/3-os többséget biztosító Szociáldemokrata Párttal, mint a Magyar Polgári Párttal. Ennek esetenként lehet konkrét haszna is, s mint ilyet, valamennyire meg lehet érteni, de van nem egy olyan eset, amikor egyértelmű, hogy a megállapodás egyetlen célja a Magyar Polgári Párt kirekesztése. Erre két példa is volt a múlt pénteken lezajlott képviselőtestületi ülésen, amikor két bizottsági tagságról kellett szavazni. Egyik ilyen bizottság a megyei önkormányzathoz benyújtott művelődési pályázatok elbírálását hivatott végezni, ide a polgári frakció dr. Papp Kincses Emesét, a közismert művelődési szakembert, írót és közírót, egyetemi tanárt jelölte, a Szociáldemokrata Párt pedig egy magyarul nem tudó, a művelődéssel semmilyen kapcsolatban nem levő képviselőt. Legnagyobb megdöbbenésünkre a titkos szavazáson ez utóbbi kapta a több szavazatot, így ő lett a bizottság tagja. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a gesztussal az RMDSZ-es képviselők igencsak siralmas bizonyítványt állítottak ki magukról. Az eset azonban gyorsan magyarázatot kapott, ugyanis napirenden szerepelt a tölgyesi Pszichiátriai Kórház vezetőtanácsának a megváltoztatása is. Itt a tavalyi megállapodást felrúgva az RMDSZ frakció a két szociáldemokrata kolléga segítségével leváltotta Kovács Árpád Andrást, s egy RMDSZ-es képviselőt ültetett e helyébe.

Sajnálatos, hogy a megye érdekei helyett az RMDSZ frakció a sajátjaival van elfoglalva, s cselekedeteit elsősorban az a cél vezérli, hogy ellehetetlenítse a Magyar Polgári Pártot. A politikai versenynek helye van egy nagy többségében székely megyében, azt ellenben becsületes eszközökkel kell vívni, hogy az győzzön, aki ügyesebb, rátermettebb, többet tud tenni a közösségért, s ne az, aki ügyesebben tudja forgatni a cinkelt kártyákat.

2. Súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja a megyei önkormányzatnál

Nemrég került nyilvánosságra a számvevőszéknek a megye 2009-es gazdálkodására vonatkozó jelentése, megtekinthető itt:

http://www.curteadeconturi.ro/sites/ccr/RO/Publicatii/Documente%20publice/Rapoarte%20publice%20locale%202009/Raport%20finante%20publice%20locale%202009%20Harghita.pdf

Már ebből a szintetikus összegzésből kiderül, hogy nagy bajok voltak a megyei önkormányzat gazdálkodásával. Az intézmény honlapján megtalálható a megyei önkormányzatnál feltárt rendellenességek listája is, a két oldalas dokumentum itt van csatolva. Mint kiderül, a legtöbb rendellenesség az útjavítások körül történik, kezdve a valósnál nagyobb felületek elszámolásával, s befejezve a reálisnál vastagabb útburkolat kifizetésével. Vannak ezeken kívül jogosulatlan tagdíj-kifizetések, protokoll célokra szabálytalanul elkötött százezrek, reprezentációs költségek, külsős jogtanácsosok alkalmazása meg egyebek, összesen több mint 2,5 millió lej értékben.

Ebben az összegben nincs benne például (mert az ellenőrök nem is igazán vehették észre) ama kétszer megjavított egy kilométeres szakasz ügye, amiről a sajtót már tájékoztattuk. Éppen ezért indokoltnak tartottuk azt, hogy hivatalos levélben keressük meg a számvevőszék megyei kirendeltségét, s felhívjuk a figyelmüket néhány általunk rendellenesnek vélt esetre, kérve, hogy vizsgálják ki azokat. Ilyen például az, hogy a megye nagy mennyiségű üzemanyagot vásárol egy hazai forgalmazótól, miközben az önkormányzat egyik alelnöke tanácsadóként nagy összegű juttatásokat kap évek óta ugyanazon cégcsoport (Rompetrol) egy másik tagjától. S hogy lássuk, hogy a megyei elnök személyes bosszúján túl még mi indokolhatja kollégánk leváltását a tölgyesi kórház vezetőtanácsából, az is tudomásunkra jutott, hogy a kórház nemrég két alkalommal is vásárolt, összesen közel 600.000 lejre fűtőolajat ugyanattól a cégtől, közvetlenül, nyilvános árverés nélkül, arra hivatkozva, hogy sürgősségi eset állt elő (bővebben erről a beszerzésről itt: http://www.dgmarket.ro/tenders/np-notice.do~6103172 és …~5949391).

Másik kirívó eset az, hogy 2009-ben az önkormányzat többéves (a 2009-2011-es időszakra szóló) útkarbantartásai szerződéseket kötött a megye négy régiójára. Ennek ellenére évente újabb összegeket fizet ki ugyanilyen jogcímen, például Udvarhelyszék esetében 414.063 lejre kötött szerződést a Multipland nevű céggel, majd a 2010 november – 2011 március között időszakra újabb két szerződést kötött szintén az udvarhelyszéki utak karbantartására, összesen 462.272 lej értékben, ezúttal a Stravia Grouppal.

Elvárjuk, hogy a számvevőszék alaposak vizsgálja meg az általunk jelzett eseteket, s amennyiben bármelyik esetében bebizonyosodik, hogy törvényt sértettek, tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Csíkszereda-Gyergyószentmiklós-Székelyudvarhely, 2011.III.16

A megyei önkormányzat polgári frakciója

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. március 17. csütörtök
  • MPP
admin
 

>