Legyen munkaszüneti nap március 15!

video: http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=86577

Vissza kell vonniuk a március 15. ünnep- nappá nyilvánításáról szóló határozatokat azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek korábban erről döntöttek. Az ille- tékes kormánymegbízott azt mondja, túllép- tek hatáskörükön az erről határozó szervek, mert hivatalos ünnepnap kijelölése kizárólag a román parlament hatáskörébe tartozik.
A Hagyományőrző Székely Huszárezred lovas felvonulása, a Vasszékely szobrának koszo- rúzása immár hagyományosan része a már- cius 15-i ünnepségnek Székelyudvarhelyen. A város lakói azonban mindeddig csak munka- idő, illetve tanítás után ünnepeltek. Az önkormányzat magyar polgári párti frakciója szerint a mintegy 98 százaléknyi magyar ajkú lakosság számára munkaszüneti nappá kell tenni március 15-ét.
„Számunkra az természetes, hogy ha ünnepnap, akkor az legyen munkaszüneti nap. S mivel március 15. a magyarság egyik legnagyobb, mondhatnám a legnagyobb ünnepe nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon, úgy gondoljuk, hogy mint megyei jogú város önkormányzata, jogunkban áll munkaszüneti nappá nyilvánítani. Mert milyen ünnep az, ha egyik fele a városnak ünnepel, a másik fele dolgozik? A gyerekek iskolában, a felnőttek a munkahelyeken, s egy rész ünnepel csak" – mondta Balázs Árpád, önkormányzati képviselő.

erdely.ma

Firtosmartonos nagy fia

Nagy ünnepre készül a kicsi falu közössége: 2011. március 14-én, hétfőn délelőtt Firtosmartonosban Gálffy Mihály székely vértanú emlékére szobrot állít az utókor, Szentábrahám község önkormányzata.
Gálffy Mihályt a Makk József nevével fémjelzett összeesküvésben fölkérték, hogy a száműzetésből való hazatérését tervezgető Kossuth Lajos erdélyi hatalomra jutását előkészítse. Azonban elárulták, s kötél általi halálra ítélték. A marosvásárhelyi Postaréten akasztással végezték ki társaival együtt 1854. március 10-én. Gálffy Mihály feleségét, Rozáliát szintén halálra ítélte Haynau, az osztrák császár azonban nem engedélyezte nők kivégzését, így Kufstein várbörtönében, rabságban halt meg, három árvájukkal nem tudni, mi történt ezután.
Gálffy Mihály elemi iskoláit szülőfalujában, Firtosmartonoson, a gimnáziumot Székelykeresztúron, jogi tanulmányait Kolozsváron végezte. Előbb Székelykeresztúr szolgabírája volt, majd 1848-ban ügyvédi irodát nyitott Marosvásárhelyen.
A mártírnak a falu központjában, az unitárius templom kertjében állítják fel a mellszobrát, Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrászművész alkotását. Az ünnepségen várhatóan jelen lesz Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is.

Balázs Árpád, Polgári Élet

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke szerint az RMDSZ Kongresszusa egy színjáték volt, amelynek forgatókönyvét Bukarestben írták meg.

Az MPP-s elnök úgy véli, nem véletlen, hogy az összes román párt vezetői jelen voltak az RMDSZ rendezvényén és dícsérték, hogy mennyire jól együttműködtek a Szövetséggel és Markó Bélával az elmúlt 21 évben. A román pártok tartanak attól, hogy változik az erdélyi magyar politikai élet, tette hozzá. „Egyértelmű, hogy számukra megfelel, hogy az RMDSZ-el folytassanak párbeszédet, ugyanis az RMDSZ a magyarság és a székelység érdekeit nem képviseli, nem tesz semmit az autonómia érdekében”, húzta alá Kulcsár Terza József. A politikus arra is rámutatott, hogy a Kongresszus is azt igazolta, hogy az RMDSZ-nek „jobb testvér” a román pártok, beleértve az ellenzékieket is, mint a magyar szervezetek, az MPP és EMNT, amelyek nem kaptak meghívást a rendezvényre.

Sepsi Rádió

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. március 3. csütörtök
  • MPP
admin
 

>