Lehurrogták a Fidesz-alelnököt

http://nol.hu/kulfold/lehurrogtak_a_fidesz-alelnokot
Alig burkolt fenyegetést fogalmaztak meg a magyar kormánypártok képviselői az RDMSZ tisztújító kongresszusán. A Fidesz alelnökét lehurrogták a küldöttek.
NOL| 2011. február 26.

Semjén Zsolt miniszterel...

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, miután beszédet mondott az RMDSZ tisztújító kongresszusán MTI – Oláh Tibor

A magyarországi vendégek közül elsőként Semjén Zsolt kapott szót. A kormányfőhelyettes Szent Pál apostolt idézve figyelmeztette az RDMSZ vezetőit az összefogás fontosságára: „Hogyha marjátok is, rágjátok is, fel ne faljátok egymást!” Majd hozzátette: „Amikor önök döntenek, mindannyiunkról hoznak döntést; milyen lesz az országnak a stabilitása, és milyen lesz a magyar-magyar kapcsolat.” A mondatot a korábbiaktól eltérően a magával hozott papírról olvasta.

Ezután Pelczné Gáll Ildikó adta át – mint hangsúlyozta – a kétharmados Fidesz üzenetét. Úgy vélte, ahogy tavaly Magyarországon, eljött a változás ideje az RMDSZ életében is. – Korszakhatárhoz érkeztünk. A mai nap útkeresésről, a jövő együttműködéseiről is szól – mondta. Majd figyelmeztetett: amikor a jövendő elnökről dönt, az RMDSZ-nek gondolnia kell a környezetére is. – Ha ez a gondolkodás elmarad, valami véget ér. Ha a változás mellett döntenek, segítőkezet nyújtunk Önöknek – mondta a küldöttek hurrogása közben. A Fidesz alelnöke egyúttal rámutatott: „a figyelmetlenségből adódó tévedések egy életre szólnak”.

A meghívottak után felszólaló Markó Béla – leköszönő elnök – értékként beszélt az önálló erdélyi politikáról, ám nem a hallottak hatására, hiszen nem tért el az írott beszédtől. Viszont a később felszólaló Borbély László – sokak szerint a politikai alelnöki tisztség várományosa – határozottan kikérte a szövetség nevében a „Budapestről jövő utasítgatást”. – Nem ez jelenti a nemzetstratégiát. Partnerek vagyunk és leszünk a magyar kormánnyal, de kioktatásra nincs szükségünk. Nincs szükség olyanokra, akik nem látják a célt. A cél pedig az, hogy összetartsuk ezt a közösséget – mondta utalva a nyílt támogatásra, amelyben a Fidesz-kormány nyújt a pártalapításra készülő Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalomnak. Korábban a küldöttek hatalmas tapssal jutalmazták az MSZP elnökhelyettese, Balogh András szavait: – Az MSZP elutasítja, ha bármelyik magyar politikai erő úgy érzi, hogy a tanítómester szerepét kell betöltenie.

Néhány hét haladékot adnak az RDMSZ-nek a román pártok

Az RMDSZ-nek néhány héten belül el kell döntenie, hogy csatlakozik-e a hónap elején létrejött Szociálliberális Unióhoz (USL), vagy kitart kormányzó partnere mellett – fogalmazták meg a román ellenzéki pártok vezetői.

Elsőként Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hívta szokatlan nyíltsággal az RMDSZ-t, csatlakozzon az ellenzéki tömörüléshez. Idézett a napokban megjelent felmérés adataiból, miszerint a román lakosság 95 százaléka szerint az ország rossz irányba megy. – Nem hiszen, hogy az elégedetlenek mind románok – mondta. Szerinte csakis az RMDSZ-től függ, hogy az USL a jövő évben esedékes parlamenti választásokon buktatja meg a kormányt, vagy már idén, ha a magyarok kilépnek a kormányból. Az USL társelnöke, Crin Antonescu liberális pártelnök is sürgette az RMDSZ-t: szorít az idő, a döntés nem lehet hónapok kérdése.


Markó Béla 18 év után távozik

MTI – Oláh TiborMarkó Béla leköszönő elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Akivel megegyezünk, azt nem csapjuk be, de örök szövetségesünk csak egy van: a magyar közösség, amely képviseletével megbízott minket”.

A mostani az első kongresszusa az RMDSZ-nek, amelyen a bukaresti parlament valamennyi pártja a legmagasabb szinten képviselteti magát. Az ellenzéki vezetők mellett jelen van a Demokrata-liberális Párt elnöke is, Emil Boc miniszterelnök. A maradás mellett érvelt, emlékeztetve a küldötteket, hogy az RMDSZ mindig „profi, komoly és szavatartó” alakulat volt. Utalt a magyarság számára fontos, már meghozott döntésekre – mindenekelőtt az anyanyelvű oktatást bővítő tanügyi törvény elfogadására -, és a koalíció előtt álló fontos feladatok között említette a kulturális autonómiát magába foglaló kisebbségi törvény elfogadását. Szólt azokhoz is, akik a népszerűtlen válságkezelő intézkedések hatásaitól féltik az RMDSZ-t. Hangsúlyozta, hogy valamennyi előrejelzés szerint idén növekedésnek indul a román gazdaság. – Együtt voltunk a legnehezebb pillanatokban, és együtt gyűjthetjük be a közös munka gyümölcseit is: megnyerjük a következő választásokat és folytatjuk a kormányzást – mondta a miniszterelnök.

A ma és holnap tartó kongresszuson az RMDSZ új elnököt választ a 18 év után távozó Markó Béla helyére. A tisztségre hárman pályáznak: Eckstein-Kovács Péter államelnöki tanácsos, Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Markó Béla közeli munkatársa, és Olosz Gergely, akit a magyarországi kormánypártok favoritjaként tartanak számon.

BEJEGYEZTE: MPP.KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 18:06 0 MEGJEGYZÉS

admin
 

>