Állampolgársági Iroda

2011. február 21-én megnyílt Székelyudvarhelyen is a Magyar Polgári Párt által működtetett Állampolgársági Iroda, mely az egyszerűsített honosítási eljárásban nyújt segítséget.
Az iroda a központi pártiroda szomszédságában, a Kossuth u. 20 szám alatt az emeleten működik, hétfőtől-péntekig, naponta 9-17 óra között. Telefon: 031-226-39-33, ez helyi vezetékes díjszabással hívható skype szám, direkt az irodáé, de hívható a 0266-212244-es szám is, ez hozzánk csenget, s mi kapcsoljuk. E-mail: allampolgarsag@polgaripart.ro
Szolgáltatása teljes körű és ingyenes (csak a hiteles fordításokért kell fizetni, mint máshol).

MPP: pénzért megvehető a Zöld Párt

Zajlanak az egyeztetések az RMDSZ és a Zöld Párt között annak érdekében, hogy feloldják a múlt pénteki tanácsülésen keletkezett patthelyzetet – előreláthatóan pénteken kerül sor újabb ülésre. Kedden az MPP-frakció sajtótájékoztatóján már borítékolta is az ülés végkifejletét: a Zöld Párt pénzért megvehető, így tanácsosuk meg fogja szavazni a költségvetés-tervezetet.
Mint ismeretes, a 9 RMDSZ-es, 9 MPP-s és 1 zöld párti tanácsosból álló székelyudvarhelyi önkormányzati testületben a „mérleg nyelvét” a zöld Jakab Attila képezi, aki legutóbb, a városi költségvetés vitájánál azt jelentette be, nem szavaz addig, amíg a város nem kap nagyobb összeget a megyei tanácstól.
Tegnap Hajdó Csaba, a Zöld Párt megyei elnöke a Hargita Népével azt tudatta, az egyeztetések során igényeiket ismertették: „Az RMDSZ, mely politikai hatalom a megyében és a városban, kormányalkotó tényező, tegye helyre azt a méltánytalanságot, hogy feleannyi pénzből kell gazdálkodjon a város, mint például Csíkszereda. Konkrét lehetőségekről is beszéltünk, arról, hogy mely beruházásokra tud a megyei tanács garanciát vállalni. Például a szeméttelep bezárásához kellene többletfinanszírozás.” Hajdó hozzátette, ígéretet kaptak, hogy az RMDSZ rendezi az ügyet. „Várjuk írásos formában is a vállalásukat, és nem a helyi, hanem a megyei RMDSZ-től. A cél: legyen vége a hátrányos megkülönböztetésnek, és Udvarhelyen legyen egy méltányos költségvetési menedzsment” – üzente a zöldek megyei elnöke.

Lesznek változtatások
A téma kapcsán Bunta Levente azt közölte, valóban több ízben is egyeztettek. Székelyudvarhely polgármestere szerint már látható, hogy a költségvetésben lesznek kisebb-nagyobb változások – a legnagyobb horderejű módosulás vélhetően a szeméttelep rendezésére fog vonatkozni. „Valamikor a hét vége felé lesz újabb tanácsülés, hisz már a pénzügy előrevetítette, ha nem igyekszünk, zárolja a számláinkat” – mondta a polgármester. Később azt is megtudtuk, várhatóan pénteken kerül sor rendkívüli ülésre, amikor újból nekifutnak a 2011-es évi városi költségvetés elfogadásának.
Amúgy az RMDSZ kiadott egy közleményt, melyben hasonlóképpen nyilatkoznak, azt közlik, a zöldek kisebb módosításokkal tulajdonképpen egyetértenek a költségvetés-tervezettel, mindössze a megyei tanácstól kapott pénzekkel kapcsolatosan voltak, vannak fenntartásaik.
MPP: lottóznunk kellene!
Tegnap a polgári frakció négy tanácsosa: Molnár Miklós, Sebestyén Csaba, Mike Levente és Gálfi Árpád sajtótájékoztatón reagált az RMDSZ közleményére. „Kezdjük sajnálni, hogy nem lottózunk, hisz a vasárnap megfogalmazott álláspontunk keddre bebizonyosodott” – így indított Molnár. Korábban a polgáriak azt mondták, a zöldek lépésükkel csak alkupozíciójukat igyekszenek erősíteni, és ez szerintük tény, hisz „kéz kezet mos alapon a Zöld meg is fogja majd szavazni a költségvetési tervezetet”. A polgáriak szerint bebizonyosodott, hogy az RMDSZ jobban szereti a zárt ajtók mögötti egyeztetéseket. Mint Molnár közölte, „lehet könnyebb megvenni a 400 szavazattal bejutott mérleg nyelvét, mint az MPP-vel egyezkedni”.
A polgári tanácsosok újból részletesen ismertették költségvetés-módosítási javaslataikat: a polgármesteri hivatal működési keretéből, a fűtésre és kátyúzásra szánt összegekből igyekeznének átcsoportosítani pénzeket általuk fontosabbnak vélt gondok orvoslására. Többek között számos oktatási intézménynek juttatnának több pénzt, illetve a városi piacot, a Rózsa és Szent János utcát rendeznék. „Miért kell javaslatainkat lesöpörni az asztalról?” – kérdezték, majd azt is hozzátették, ez mindössze költői kérdés volt, hiszen tudják a választ. A polgáriak azt is nehezményezték, hogy információik szerint a pénteki tanácsülés rendkívüli lesz, ami azt jelenti, hogy szakbizottsági véleményezések nélkül dönthet a testület, vagyis úgy vélik, módosító javaslataik még inkább háttérbe fognak szorulni, és az „ígéretekkel megvett” zöld szavazatával átmegy majd a szerintük rossz tervezet. „A Zöld Párt az egyik legjobb párt, amelyet pénzért az ember megvehet” – jelentette ki Molnár Miklós.
Máthé László Ferenc, Hargita Népe

Szász: Markó megsértette a székelyeket

Rövid idő alatt másodjára látogatott Sepsiszentgyörgyre Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt országos elnöke, most az MPP sepsiszéki önkormányzati képviselőinek tanácskozása alkalmából. A polgári alakulat vezetője sajtóértekezleten ismertette az álláspontját az RMDSZ kongreszszussal kapcsolatosan, kijelentve, hogy Olosz Gergely nem tekinthető esélytelennek az elnöki tisztségért vívott csatában, mert szerinte a Demokrata Liberális Párt inkább Oloszt látná szívesen az elnöki székben, ugyanis így garantálva van, hogy egy etnikai felelőst kap, és nem egy komoly elnököt. Szász Jenő emellett megemlítette, hogy Markó Béla az erdélyi magyarság legnagyobb és legproblematikusabb közösségnek nevezte a székelységet, amely nem érti a modernizációt. Szász szerint éppen a székelységnek jutott az a szerep, hogy az erdélyi magyarság sorsának mozdonya legyen.

hirmondo.ro

Szász Jenő forgatókönyve az RMDSZ-elnökválasztásra

Az RMDSZ-elnökválasztáson Eckstein-Kovács Péter visszalép Olosz Gergely javára, aki tulajdonképpen a Demokrata Liberális Párt (PDL) embere – vázolta elképzeléseit a szövetség hétvégi kongresszusával kapcsolatban Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

Szász Jenő kedden, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: úgy értesült hogy a hétvégi RMDSZ-kongresszuson  Eckstein Kovács Péter elnökjelölt visszalép Olosz Gergely javára, csak még az nem egyértelmű, hogy ezt az első vagy a második fordulóban teszi meg.

Az MPP elnöke szerint a stratégia hátterében valójában a PDL és a Cotroceni palota áll. Az RMDSZ jelenlegi vezérkara, Markó Béla, Verestóy Attila és Frunda György révén valójában a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szimpatizál, a jelenlegi kormánykoalíció a PDL-vel csak pillanatnyi érdekszövetség, mondta.

Kelemen Hunor a Markó Béla neveltje, ezért a nagyobbik kormánypárt inkább a saját emberét, vagyis Olosz Gergelyt látná a szövetség élén, fejtegette Szász, aki szerint Olosz nagyobb eséllyel pályázza meg az RMDSZ-elnöki tisztséget, és ezért fog Eckstein-Kovács visszalépni.

Olosz Gergely megjelenése nem volt véletlen és a háromszéki képviselő nem is esélytelen, vélekedett Szász Jenő. Hozzátette, az sem véletlen, hogy a két nagy román párt elnöke, Emil Boc és Victor Ponta részt vesznek az RMDSZ kongresszuson.

Szász Jenő úgy fogalmazott, az RMDSZ a román politikai pártok mindenkori „etnikai ügyintézője”,  ezért a román alakulatoknak szükségük van a szövetségre, ám fontos, hogy az RMDSZ melyiknek a vazallusa.

Eckstein Kovács Péter a Krónika megkeresésére hangsúlyozta, megígérte az őt támogató Kolozs megyei szervezetnek és mindenkinek, hogy bárki lesz is az ellenfele, semmiképpen nem lép vissza, és az adott szavát tartja. „Ezonkívül, bárhogy is számolok, mindenképpen be fogok jutni a második fordulóban” – szögezte le Eckstein Kovács Péter.

Születésnapi ünnepségre készül a Magyar Polgári Párt

Szász Jenő elmondta, 2008 március 14-én jegyezték be az MPP-t, ezt ünneplik meg március folyamán a háromszéki szervezet kérésére Kézdivásárhelyen. Ugyancsak az udvarterek városában szervezik meg az MPP Március 15-i központi ünnepségét is. Szász Jenő elmondta, az ünnepség  jellegéről ezután döntenek, de mindenképpen lesz egy politikai része is, amikor felvázolják a jövőt, készülnek a 2012-es helyhatósági választásokra. Az ünnepségre meghívják az SZNT és az EMNT képviselőit is, mert továbbra is fenntartják a nemzeti alternatíva létrehozásának szükségességét, mondta Szász Jenő. Az MPP márciusi rendezvényein részt vesz Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Bíró Blanka, www.kronika.ro

MPP-PRESS

admin
 

>