Prefektussal szemben

 

Átiratban kérte a Székelyszenterzsébeti önkormányzattól Ladányi László Hargita megyei prefektus, hogy a helyi önkormányzat vonja vissza a március 15. ünnepnappá nyilvánításáról szóló határozatjavaslatot, mert az törvénybe ütközik. A főispán szerint, ilyen hivatalos ünnepet csak a kormány és a román parlament határozhat meg. Karácsonyi Sándor, a Magyar Polgári Párt képviselője, a határozati javaslat előterjesztője úgy gondolja, nem lépte túl hatáskörét az önkormányzat, ha kell, a törvényszéken is megvédik igazukat.

Polgári Élet, www.polgarielet.ro

Vargyason is ünnep március 15.

A vargyasi tanács tegnapi soros ülésén két tartózkodás mellett elfogadta a Szász Ilona MPP-s tanácsos által előterjesztett határozatot, amely szerint március 15-e legyen hivatalos ünnep Vargyason is.

A döntés kapcsán elhangzott a felvetés, hogy amennyiben szünetelni fog a tanítás március 15-én, és a gyerekek élnek a szabadnap lehetőségével, talán még kevesebben mennek el ünnepelni, mint eddig, ugyanis Vargyason is, akárcsak másutt, lankadóban az ünneplő kedv.

A tanácsülésen ugyanakkor elfogadták a község idei költségvetését, amely csupán fele a tavalyinak, de a legfontosabbakra így is futja. Közel 23 ezer lejjel támogatják a baróti kórházat, 82 ezer lejt szánnak a Vargyas-szoros felé vezető út korszerűsítési terveinek elkészítésére, 65 ezer lejbe kerül a község általános rendezési tervének felújítása, de jutott pénz az unitárius egyház, az ERD tévé és a Diakónia Alapítvány támogatására is. A falunapok megrendezésére idén 8 ezer lejt szánnak.

Kisebb vitát szült a ravatalozóház építése: az MPP-sek azt rótták fel az RMDSZ-nek, hogy politikai ügyként kezeli a kérdést, és szóvá tették azt is, hogy nem jutott pénz a Rika Kulturális és Sport Egyesületnek.

szekelyhirmondo.ro

MPP-PRESS

admin
 

>