Egységes jobboldalt akar a Magyar Polgári Párt

A nemzeti oldal összefogására, az RMDSZ-szel szembeni egységes alternatíva megteremtésére van szükség — jelentette ki Szász Jenő, az MPP elnöke tegnap Sepsiszentgyör­gyön. Ehhez azonban kellő bölcsességre van szükség, az egyéni érdekek, vélemények háttérbe szorítására, mert ha nem járnak sikerrel, történelmi lehetőséget szalasztanak el — hangsúlyozta.
Az erdélyi magyar közélet elmúlt években kialakított demokratikus berendezkedését meg kell őrizni — fejtette ki az MPP elnöke, aki szerint függetlenül attól, hogy sikerül-e bejegyezni a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) vagy sem, a járható út a nemzeti oldal komoly együttműködésére alapozott, RMDSZ-szel szembeni alternatíva megteremtése. Szász szerint ezt már az élet is bebizonyította 2003 és 2008 között, és most is érzékelhetően ez a közösség elvárása. Történelmi esély van az egységes erdélyi jobboldal létrehozatalára, és akkor itt is sor kerülhet egy, a magyarországihoz hasonló „rendszerváltásra" — vélekedik Szász Jenő.
Szász a Háromszék kérdésére elismerte, Tőkés Lászlóval voltak nézeteltéréseik, de bízik benne, a bölcsesség felülkerekedik a személyes sérelmeken. Ő nyitott, „az első találkozón két sértést is hajlandó leszek lenyelni" — mondotta. Mindkét alakulatban, az EMNT-ben és az MPP-ben is sokan dolgoznak azon, hogy létrejöhessen a Tőkés—Szász megbeszélés, ám egyelőre „informális úton zajlanak az egyeztetések".
Szász Jenő szerint az erdélyi jobboldalnak az MPP-t, az EMNT, az SZNT-t kellene tömörítenie, illetve bejegyzés esetén az EMNP-t. Ez a jobboldali alternatíva lehet a Magyarországon kormányzó Fidesz hiteles erdélyi partnere, az RMDSZ pedig az MSZP itteni megfelelője — fejtette ki. Elmondta, Kövér László, a magyar Országgyűlés fideszes elnöke két héttel ezelőtti székely­udvarhelyi látogatásán megerősítette, a Fidesz RMDSZ-hez fűződő viszonyában Kelemen Hunor megválasztása sem hoz változást, a Markó-féle politizálás folytatásának tekintik.

Háromszék

 

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. február 3. csütörtök
  • MPP
admin
 

>