Kövér László: Vessenek véget a ciános bányászatnak!

[ 2011. február 02., 09:21 ] [33]

Köszönetet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek a tárgyilagos kiállásért, amelyet az elmúlt hetekben a magyar EU-elnökség mellett, illetve a médiatörvényt övező vitában tanúsított.
A magyar parlamenti elnök kedden Brüsszelben megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével, és minden témára vonatkozóan értésre adta: a tárgyilagos, jóhiszemű, hátsó szándékok nélküli vitákban a magyar elnökség partner, és kész megfontolni az összes érvet, érdekkifejezést.
Kövér László jelezte azt is, hogy meghívta Barrosót az EU-tagországok uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottsági vezetőinek e fél évben esedékes találkozóira. Barroso arra tett ígéretet, hogy az áprilisi vagy a májusi találkozók egyikét igyekszik beilleszteni a naptárába.

A brüsszeli megbeszélés középpontjában az EU-elnökség parlamenti dimenziójával kapcsolatos kérdések álltak. Kövér László sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a nemzeti parlamentek közötti kapcsolattartás az uniós tagállamok kormányai, valamint az uniós központi intézmények mellett a „harmadik lába” az uniós együttműködésnek.
Az Országgyűlés elnöke elmondta: a 2009 végén életbe lépett lisszaboni szerződés lehetőséget adott a nemzeti parlamenteknek arra, hogy uniós ügyekben növeljék a befolyásukat és ellenőrző szerepüket az egymással folytatott együttműködés révén.
Találkozott Kövér László Janez Potocnik környezetvédelmi biztossal is, akitől a 11 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés emléknapja alkalmából azt kérte, tegyen meg mindent a cianidos aranybányászati technológia betiltását célzó európai parlamenti határozat kötelező érvényű normává tételéért.
A személyes találkozóval is demonstrálni kívánta, hogy olyan kérdésről van szó, amely „az egész magyar közvéleményt érdekli, és azon kevés ügyek közé tartozik, amelyekben konszenzus van Magyarországon”.
Kövér László és Potocnik kitért a környezetvédelmet érintő egyéb EU-elnökségi témákra is. Az Országgyűlés elnöke meghívta a biztost arra a parlamentközi ülésre, amely ezekkel a kérdésekkel foglalkozik majd.

erdely.ma

admin
 

>