Baróton ünnep lesz március 15.

Baróton a polgármesteri hivatalban és az alárendeltségébe tartozó intézményekben munkaszüneti nap lesz március 15. és a város ünnepe — döntött tegnap a helyi tanács.
A cégeket is arra fogják buzdítani, hogy hasonlóképpen cselekedjenek. Az MPP-frakció által előterjesztett határozattervezet elfogadása — bár mindenki támogatta — nem volt zökkenőmentes.
Az előterjesztő Szabó Miklós szerint diszkrimináció, hogy csak december elseje, a románság ünnepe munkaszüneti nap. A Romániában élő nemzeti kisebbségek számára is biztosítani kell azt a jogot, hogy nemzeti ünnepük egyben munkaszüneti nap is legyen, hiszen nem lehet igazi ünnep, amikor a gyermekeknek iskolába, a felnőtteknek meg munkába kell sietniük — mondotta. Bán István tanácstag úgy vélte, a testületnek nincs arra felhatalmazása, hogy ilyen mértékű kérdésekben határozzon. Nagy István polgármester úgy fogalmazott, törvény értelmében Barót nem áll alárendeltségi viszonyban sem a kormánnyal, sem a megyei tanáccsal, sem semmilyen intézménnyel szemben, így jogukban áll megszabni, mikor és miként ünnepelnek. Pál Szilágyi Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője egyetértett a polgármesterrel, szerinte is joga van a városnak saját dolgaiban függetlenül döntenie. Abban is egyetértettek, hogy ha a kormánymegbízott meg fogja támadni döntésüket, nem hagyják magukat, ha kell, perelnek.

Hecser László,Háromszék

Hunor és Magor

A monda szerint Hunor és Magor addig üldözték a csodaszarvast, míg egyre messzebb kerültek hazájuktól. Egy éjjel, miután letáboroztak, csodás zeneszót hallottak, ezt követve jutottak el egy tisztásra, ahol erdei tündérlányok lejtették táncukat. A lányok megriadtak a közeledőktől, ám a vadászok üldözőbe vették, majd elrabolták őket. Miután sokasodtak, Hunor leszármazottai lettek a hunok, míg Magor leszármazottai a magyarok népe.

Ha a Csodaszarvas legendáját ma mesélnénk, akkor kénytelen-kelletlen, de azt kellene mondjuk, hogy a nagy felfordulásban a mi Hunorunknak pont a román tündér jutott. Mint ismeretes, a bukaresti sajtó arról cikkezik egy ideje, hogy Kelemen Hunor egy negyven éves PSD-s képviselőnővel folytat viszonyt, mi több, talán már össze is költöztek a szociáldemokrata honleánnyal.

Ha Kelemen Hunor csak állatorvos, vagy költő, netán kultuszminiszter lenne, akkor nem is volna semmi baj. Sőt! Az igazi, őszinte érzelmek nem ismernek sem intellektuális, sem nemzetiségi, sem ideológiai különbségeket. Nagyapám azt mondta volt, hogy egy rendes családban a férfi van hatalmon, az asszony pedig ellenzékben. Nem beszélve arról, hogy Trianonért is meg kellene fizetni lassan, ha ezt éppen egy posztkommunista párt képviselőnője kezdi, akkor ez teljesen rendben van.

Eddig a vicc. A komoly dolog ott kezdődik, hogy Kelemen Hunor érdekvédelmi szövetségü(n)k elnökjelöltje.

Véletlenül vagy sem, választott vagy (ön)jelölt vezetőink nem jeleskednek családi életük tekintetében. Kényes téma, és igazából az látja csak át, aki éppen benne van, de attól még tény és való. Markó Béla első házassága ugyebár zátonyra futott, a költő-politikus most éppen második frigyét éli. Tőkés László magánélete tabu a romániai magyar közéletben, de nyílt titoknak számít többszöri házasságtörése, egyesek szerint titkosszolgálati zsarolás tárgyát képezik különböző nőügyei. De nem feltétlenül kell leegyszerűsíteni a magánéletet feleségekre vagy szeretőkre. Az sem volt szimpatikus, ahogyan Toró T. Tibor egyébként rendkívüli munkássággal és magyarságtudattal rendelkező édesapjának halálát kezelte: a sajnálatos és szomorú esemény után – több hónappal is! – Erdély különböző településein még mindig szórták tiszteletreméltó édesapja hamvait. Nem szűk családi körben, nem barátok és munkatársak, hanem az összeverbuvált sajtó társaságában…

Az élet sokrétű és bonyolult, még olyan embereket is megviccelhet, akik jó szándékkal és tisztességesen próbálták rendezni magánéletüket. Adódhat úgy is, hogy valakinek egész egyszerűen nincs szerencséje, de aki egy nemzeti közösség élére akar állni, aki egy ezernyi veszéllyel és a puszta létének megszűnésével szembenéző közösséget akar vezetni, annak példaképnek kell lennie. Mindenféle szempontból! A költő legyen lánglelkű, a jó pap két lábon járó tabernákulum. Vezetőink pedig konzervatív, istenfélő, családcentrikus, tisztességes magyar emberek. Különben úgy járunk mindannyian, mint Kelemen Hunor. Egy idő után azon vesszük észre magunkat, hogy románul szólnak hozzánk, mikor hazaérünk…

Molnár Miklós, Polgári Élet

”A nyelvi identitás a családokban dől el”

*Kiadva a KCSSZ vezetőségének Kövér László Házelnök Úrnál tett látogatása alkalmából

A (már 1995 óta) lazább szövetségben együttműködő kárpát-medencei családszervezetekből 2001-ben alakult meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ). Jelenleg az elszakított területeken 43 magyar családszervezet működik.

Számos helyi magyar jellegű kulturális és egyéb jellegű rendezvénnyel segíti elő a magyar családok identitásának a megőrzését. Tagszervezeteink Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján egyaránt jelen vannak. Részt veszünk az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) munkájában is.

A KCSSZ nagy örömmel vette tudomásul, hogy a Magyar Parlament egyik első intézkedéseként elfogadta a lakhelytől függetlenül igényelhető magyar állampolgárság fontos intézményét. Ennek következtében nemcsak a magyar identitás határon túli megerősödése várható, hanem a magyar szórványok beolvadása is lassulhat.

Külön köszönettel tartozunk Kövér László Házelnök Úrnak a határon túli magyarság irányában tett nemes gesztusaiért. Egyetértünk a Magyar Alkotmány nemzeti jellegének erősítésével, kidolgozásában a KCSSZ civil szervezetei is szívesen részt vennének, amennyiben erre lehetőség nyílik. Fontos, hogy a készülő Alkotmány figyelembe vegye a határon túli magyar nemzetrészek igényeit is, hiszen a magyar nemzet etnikai és politikai határai történelmi okoknál fogva nem esnek egybe.

Végezetül fel kell hívni a figyelmet arra az általánosságra, hogy a magyar nemzet jövője elsősorban a családok megerősítésétől függ. Határon túl fokozottan igaz: a nyelvi identitás a családban dől el.

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

clip_image002

MPP-PRESS

admin
 

>