MPP-székház a konzulátus mögött

A Magyar Polgári Párt bérelheti a Bocskai (Sextil Puşcariu) utca 1. szám 2B lakrészét. A városháza hatáskörébe tartozó lakrészt a jelenleg is zajló városi tanácsülés határozata értelmében bérelheti az MPP.

Az 56 négyzetméteres lakrészben az MPP megyei szervezetének székházát kívánják kialakítani – tájékoztat a grémium döntéséről a helyszínen levő tudósítónk.

Az MPP megyei elnöke, Simon Csaba 2009 decemberében fordult az önkormányzathoz azért, hogy székház kialakítására alkalmas épületet biztosítson a városháza a párt számára. (

Kolozsvári Szabadság

Baróti RMDSZ-es manőver

Írta: Fülöp D. Dénes   

 

Le akarják váltani a polgármestert
A közigazgatásilag Baróthoz tartozó erdővidéki faluban, Köpecen néhányan aláírás-gyűjtésbe kezdtek Nagy István MPP-s polgármester leváltásáért, aki úgy véli, hogy az RMDSZ politikai „szemfényvesztéséről” van szó, amikor egy független tanácsos háta mögé bújva el akarják terelni a közösség figyelmét saját kudarcaikról. Mondvacsinált okokkal kezdeményezett aláírás-gyűjtést referendum kiírására, egyik független tanácsos, és csoportosulása, akiknek a háta mögött az RMDSZ ál, nyilatkozta lapunknak Nagy István, aki úgy véli, hogy azért célpontja az állandó politikai támadásoknak, mert többször is felemelte szavát a visszásságok, a manipulációk és a megkülönböztetés ellen. Azok beszélnek most megosztottságról, eredménytelenségről, akik gátolják a város fejlődését, próbálják megfélemlíteni mindazokat, akik másképpen gondolkodnak. A város érdeke ellen az RMDSZ cselekedett, amikor nyolc év alatt csupán két alkalommal folyósított pénzt fejlesztésre, és emiatt Kovászna megye 45 önkormányzata közül Barót a legutolsó. „Az a Márton Árpád képviselő támad, aki egyszer sem szólalt fel a parlamentben Erdővidék érdekében”- nyilatkozta Nagy István, aki azt is elmondta, hogy bár elkezdődött a hamis propaganda, félretájékoztatás, de ő bízik a lakosság többségének józan ítélőképességében és kudarcra lesz ítélve a leváltását célzó kezdeményezés. Egyébként arra is kellene gondolni, hogy a referendum lebonyolítása a kilenc választókörzetben, mintegy 12 millió lejbe kerül, ami szintén nem a város érdeke e gazdaságilag szűkös időben. Jelenleg a baróti önkormányzati testületnek hat RMDSZ-es, öt MPP-s és három független képviselője van.

Fülöp D. Dénes  

Szász Jenő: eljött az igazság pillanata!

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Polgári Párt elnöke, Székelyudvarhely alpolgármestere, miután a csütörtöki tanácsülés egybehívójában napirendi pontként szerepel a funkciójából való felmentése, leváltása.

Szász Jenő alpolgármester úgy véli, hogy Bunta Levente polgármester politikai tisztogatást végez a hivatalban. „A városházán egy erkölcsi és értékválság van, amely ellenkezik a jól képzett, járatos, tapasztalt, értékes személyek jelenlétével. Csak olyan emberek dolgoznak a hivatalnál, akik gyávábbak vagy butábbak, mint Bunta. Többlépcsős tisztogatásról beszélhetünk: 2008 második felében elküldte a személyzeti osztály vezetőjét, 2010-ben pedig egy érdekes tanácshatározati eredményként leépített jó néhány személyt a közintézményekből. Elküldte a városháza főkönyvelőjét, aki évtizedeken át a város pénzügyeit intézte, kezelte, aki helyett három embert hoztak” – nyilatkozott Szász Jenő.

„Nem ért meglepetésként Bunta előterjesztése. Tudom, hogy legalább hat hónapja győzködi a Zöld Pártot, hogy erre sort keríthessen. Ennek tudni vélem az okait is. Jövőre választások lesznek, közeledik a kampány, ennek megfelelően pedig olyan politikai húzásokra kell sort keríteni, melyeket még a politikában sem lehet fair playnek nevezni. Gondolom, azért kell engem eltávolítani – még akkor is, ha nem volt semmi hatásköröm a hivatal munkájához, szegényes hatáskört kaptam –, mert a 12 év polgármesteri tapasztalatból fakadóan elég volt számomra néhány félinformáció, hogy össze tudjam rakni a képet, melynek kapcsán kimondhatjuk, hogy Bunta meghonosított egy olyan értékválságot, mely gyakorlatilag a közpénzek elherdálásához vezet” – fogalmazott az alpolgármester.

Szász Jenő ugyanakkor megjegyezte, azon sem csodálkozna, ha Kelemen Hunor keze is benne lenne alpolgármesteri pozíciójának megszüntetésében. Mindezt válaszul kapná az alpolgármester azokért a véleményekért, amelyekkel a kulturális minisztert illette az RMDSZ elnöki tisztségébe való helyezéséről – vélekedett Szász.

„Eljött az igazság pillanata!”

Az alpolgármester a Zöld Párt képviselőjének döntésére vonatkozóan mondta, hogy eljött az igazság pillanata, ugyanis szerinte most derül ki, hogy a zöldek beállnak az RMDSZ mellé, vagy sem. „Számunkra abból a szempontból fontos pillanat, mert most egyértelműen kiderül, hogy mihez kell majd viszonyulnunk a következő választásokkor. Jobb, ha most derül ki, mint ha 2012-ben érnének meglepetések” – fejtette ki Szász Jenő alpolgármester.

Pál Gábor, Udvarhelyi Híradó

Dinescu: elavult a román himnusz

Mircea Dinescu szerint a román himnusz szövege elavult, és valami derűsebbre van szüksége az országnak. Dinescu az újságíró Cristian Tudor Popescu véleményére reagált, aki szerint Iaşi-ban és Focşani-ban az emberek a nemzeti himnusz alatt is kifütyölték az államfőt, míg Amerikában – mondta Tudor Popescu – a Fehér Ház előtt tüntetők szünetet tartanak, és kezüket a szívükre teszik, amikor felcsendül a himnusz. Dinescu szerint Tudor Popescu elfelejti, hogy azok az amerikaiak közvetlenül a himnusz befejezése után azt kiabálják, hogy "Fuck you! Fuck you!", és ez chaplini jelenetbe illő. A románok őszintébbek. "Miért tennél úgy, mintha áthatna a hazafias érzület, amikor meghallod, hogy »Ébredj, román, halotti álmodból«? Ez a himnusz szöveg szempontjából elavult. Találhatnánk jobb szöveget. »Ébredj, román, halotti álmodból, melybe süllyesztettek…« Ugyan már, öcsém, legyünk komolyak" – mondta Mircea Dinescu.

manna.ro/realitatea

Gyula besegít az állampolgársági kérelmek intézésébe

Néhány nap múlva Gyulán is kérhetik a magyar állampolgárságot az Aradon élő magyarok – közölte Gyula polgármestere kedden.

Görgényi Ernő (Fidesz) gyulai sajtótájékoztatóján elmondta: január 18-ig Aradon a demokráciaközpontban 250-en jelezték, hogy szívesen szereznék meg Gyula önkormányzatának segítségével a magyar állampolgárságot. A határ mentén élő magyarok számára ugyanis sokkal közelebb Gyulán, mint Kolozsvárott vagy Csíkszeredán intézni állampolgársági kérelmüket.
A fürdőváros vezetése ezért kapcsolatba lépett az aradi demokráciaközponttal, valamint a partiumi nagyváros alpolgármesterével, s megállapodtak, hogy hetente kedden és szombaton Gyulán is kérhetik az aradi magyarok a honosítást – ismertette Görgényi Ernő. Hozzátette: a magyar állampolgárság megadásához szükséges dokumentumokat az aradi demokráciaközpont készíti elő. Az előzetes bejelentkezések alapján csoportosan érkeznek Gyulára a magyarok. A gyulai polgármester azt mondta, a magyarok első csoportja valószínűleg szombaton érkezik Gyulára.
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, nyáron elfogadott jogszabály értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet.
(MTI)

MPP-PRESS

admin
 

>