MPP: Szász Ecksteint választaná

Szerző: Cora Muntean, Lovász Ágota

Szász Jenő a három jelölt közül Eckstein Kovács Pétert választaná az RMDSZ elnöki tisztségére, mivel ő biztosítaná a legnagyobb nyitást. Ugyanakkor az MPP elnöke úgy véli, még nem végleges a jelöltek listája, és Cseke Attila komoly ellenfele lehet majd Kelemen Hunornak. A Magyar Polgári Párt elnöke szerint ha Kelement választanák elnöknek, semmi sem változna az RMDSZ-ben, hiszen a művelődési miniszter Markó Béla neveltje. „Azt látom, hogy nem egy demokratikus választás van, hanem kijelölték az utódot, megjelölték, mint az örökösödési szerződésben, a testamentumban, hogy ez fog utánam jönni, mintha valakinek ez a saját kft-je lenne.” Szász Jenő szerint Olosz Gergely, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője nem rendelkezik a szükséges kvalitásokkal, így legfeljebb pénztárosnak volna jó. „Én azt gondolom, hogy Olosz Gergely inkább kasszásnak volna jó az RMDSZ-ben, mint elnöknek, de ez az én magánvéleményem. Ő olyan fajta politikus, mint Borbély vagy Verestóy, csak természetesen fiatalabb.” Az MPP elnöke Eckstein Kovács Pétert támogatná, mivel az államelnök tanácsosa feltehetően nyitott lenne a párbeszédre más szervezetekkel. „Ha a liberális szóról még lehet jót mondani, akkor ő a legliberálisabb az összes jelölt közül, és mint olyan, az ő elnöksége biztosítaná szerintem a legnagyobb nyitást az RMDSZ részéről.” Szász Jenő szerint még nem végleges a jelöltlista, és nem lepődne meg, ha negyedikként Cseke Attila is versenybe szállna. „Ő ha elindul, akkor gyakorlatilag az erőviszonyok módosulnak, akkor ő az első számú kihívója Kelemen Hunornak.” – vélekedik Szász Jenő. Az RMDSZ tisztújító kongresszusát február 26-án tartják, Nagyváradon.

tvmures

Bunsen-égők és antidemokratikus választás – MPP sajtótájékoztató

Országos és helyi érdekeltségű témákkal kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót Szász Jenő és Molnár Miklós. „Nem tartom demokratikus játszmának az RMDSZ elnökválasztást" – jegyezte meg az MPP első embere, majd hozzátette: „még a jelölés időszaka sem járt le és már nyertest hirdetnek, verseny nélkül. Ez is az ügy sportszerűtlenségét bizonyítja. Olosz Gergely esete mindent elárul az RMDSZ belső viszonyáról. Ha pedig Cseke Attila is belép a harcba, akkor az erőviszonyok megváltoznak".

Az RMDSZ eddigi három jelöltjéről alkotott véleményét is taglalta a pártelnök: „Markó kijelölte utódját, ez olyan, mint egy részvénytársaság és ez teljesen antidemokratikus" – mondta Kelemen Hunor indulásáról Szász. „Vizsgáljuk meg, hogy Kelemen milyen családi háttérrel rendelkezik. Vajon a rendszerváltás előtt párttagok vagy egyházi emberek voltak a szülei? Fontos ezeket tudni, hogy katolikus vagy ateista környezetből jön. Az egyetlen felcsíki családról van szó, akiknek a rendszerváltás után menekülniük kellett a népharag elől."

„Oloszt legfeljebb RMDSZ kasszásnak választanám. Eckstein-Kovács Péter állna a legközelebb az értékrendhez, ő állna a legközelebb a párbeszédhez, de vele is vannak személyes rossz emlékeim. A kettős állampolgárságot Markóhoz hasonlóan elemezte: büszke volt, amikor az SZDSZ nemmel szavazott".

A honosítási eljárásról az MPP politikusa megjegyezte: „Üdvözlöm Kövér László bejelentését, hiszen nem csak a nemzet, hanem Magyarország teljes jogú tagjává válunk". Az EMNT és az RMDSZ Bihar megyei politikai csatározásáról pedig elmondta, az MPP rengeteg embert eligazított a honosítási eljárással kapcsolatban, de nem csinálnak ebből propagandát. A helyi témákkal kapcsolatban Molnár Miklós, polgári tanácsos fejtette ki véleményét. Két „égető" problémát, a fűtésrendszer és a felszerelt lámpák kérdését vázolva.

„Több milliárd lej volt előirányozva a 2010-es költségvetésből a biomasszás kazánra. Akkor azt magyarázták, hogy többen vissza fognak csatlakozni a távhőszolgáltatásra és a kazán jóvoltából olcsóbb lesz a fűtés – ehhez képest kijöttek az első számlák és kiderült, hogy Udvarhelyen a legdrágább. Míg Csíkban 300 lej körül, Gyergyóban 250 lej körül, addig Udvarhelyen 500 lej körül van egy átlagos lakás kifűtése" – mondta a politikus.

„Óriási nehézségekkel küzdenek a kazán táplálásában, hiszen ezt egy zetelaki cég nem tudja ellátni, sőt kényszerűségből fűrészporral táplálják. Kértünk egy tanulmányt a kazán működéséről, fenntartásáról és arról, hogy ez mennyire járul hozzá a távfűtéshez, illetve hogy hányan csatlakoztak vissza a távhőszolgáltatásra. Az utóbbira Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója azt válaszolta, hogy mindössze két kisebb cég csatlakozott vissza, akiket nem nevezett meg".

Szász megjegyezte: „2008-ban úgy hagytuk hátra a közüzemeket, hogy nem volt adósság. Elköltik a sok milliárdot a „mosztos" kazánra és még a számlák is drágulnak. Ez mitől jó az adó- és számlafizető udvarhelyieknek?" – tette fel a költői kérdést.

„Bunsen-égők" – jelentette ki Molnár Miklós a nemrég városunkban felszerelt DML-izzókról. „Miért kellett és mit cseréltek le?" – kérdezte. A válasz Szász Jenőtől érkezett, aki első mandátumára utalva elmondta, hogy akkor nátriumizzókat kapott a város egy programnak köszönhetően és ezek „szavatossága" még nem járt le, ezért nem időszerű a csere. „Más lenne a helye a pénznek ebben a válságos időszakban" – nyilatkozta az MPP elnöke, majd hozzátette: „nem égőt kellett volna cserélni, hanem a „tyúkbeleket" kellett volna a földbe helyezni, de Udvarhely kimaradt ebből a programból is. Ezek a kékmázas égők le kell kerüljenek, műemlékvédelmi szempontból biztosan, hiszen nem illeszkednek Udvarhely épített örökségébe."

„Azon kívül, hogy drága az üzemeltetése, időszerűtlen volt a cseréje, műemlékvédelmi szempontból nem oda illik szinte semmi bajunk vele" – élcelődött a tanácsos.

„Nincs Rózsa utcai beruházás, nem fejeztük be a Szentjános utca aszfaltozását, de égőket szerelünk és körforgalmat alakítunk ki… Az időzítések és a prioritások rosszak" – foglalta össze Molnár.

Végül a forgalmi kérdésekre is kitért az alpolgármester: „Az egyedüli megoldás az egyirányúsítás. A körforgalmat megépítették, és ha a Kossuth Lajos utca egyirányú maradt volna, akkor a körforgalom nem bírta volna el a terhelést. Csupán ezért lett kétirányú a Kossuth" – tudatta Szász.

uh.ro

Szász Jenő: Az MSZP sorsára jut az RMDSZ

Az RMDSZ-ben nem demokratikus módon, hanem kijelöléssel döntenek/döntöttek a leendő elnökről, ezért, ha továbbra is ezen az úton haladnak, oda jutnak, aová az MSZP – nyilatkozta Marosvásárhelyen az MPP elnöke, Szász Jenő. Hozzátette, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) pártalapítási szándékát sem helyesli, inkább az erdélyi magyar jobboldal összefogására lenne szükség az RMDSZ-szel szemben.

A Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenőnek nem tűnik demokratikusnak az RMDSZ elnökválasztása, hiszen egyrészt Markó Béla megnevezte utódját, másrészt több területi szervezet már támogatásáról biztosította Kelemen Hunort, holott a jelöltállítás határideje január végén jár le. „Úgy tűnik, mintha Markó Béla többségi tulajdonos lenne az RMDSZ-ben, és örökösödéssel kinevezi utódját. Én utánanéznék, hogy kicsoda ez a Kelemen Hunor, kik voltak a szülei, milyen neveltetésben részesült? Úgy tudom, Kelemen Hunor szülei voltak az egyetlenek, akiket az 1989-es rendszerváltáskor kiűztek a Csíki-medencéből. Kiderül, hogy miért éppen rá esett Markó Béla választása, aki a maga során Hajdú Győző mellett szocializálódott. Mintegy bibliográfia alapján Markó kinevelte Kelemen Hunort. A változás nem érinti majd az RMDSZ dolgait, ami az MSZP sorsára jut, hiszen mindegy, hogy Horn Gyula, Kovács László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila vezeti, a politikájuk ugyanaz” – mondta Szász Jenő. Hozzátette, a „Markó-érát” leginkább számadattal lehetne jellemezni: míg 1989-ben 2 millió magyar élt Romániában, ez a szám mára már kevesebb másfél milliónál.
A többi jelöltről elmondta, Olosz Gergelyt inkább a szövetség kasszásának képzeli el, Borbély László vagy Verestóy Attila szintű politikusnak tartja. Az RMDSZ-ben a legnagyobb nyitást Eckstein-Kovács Péter biztosítaná, de kérdés, hogy mennyire áll mögötte Traian Băsescu. „Ha támogatja, akkor van esélye, mert sokan lehetnek azok, akik felismerik ezt a lehetőséget. Azt sem tartom kizártnak, hogy a partiumi együttműködés keretében a bihari, a szatmári és a szilágyi szervezet Cseke Attilát jelöli, ebben az esetben ő lesz Kelemen Hunor első számú kihívója” – vélte Szász Jenő.

Jöhet a harmadik, de nem ez a helyes?

Az EMNT pártalapítási szándékáról Szász Jenő elmondta, nem ellenzi, mert joguk van hozzá, szerinte azonban a helyes megoldás az lenne, ha az MPP, az SZNT és az EMNT összefogna az RMDSZ-szel szemben. „Tőkés László valószínűleg 20 évet késett, ezért a jelenlegi két pólust kellene erősíteni, mintsem új pártot alapítani. Nem hinném, hogy emiatt veszélybe kerülne az erdélyi magyarság parlamenti képviselete, mert szerintem hamarosan változni fog a választási törvény, de megmarad a jelenlegi alternatíva is az 5%-os bejutási küszöbre, azaz 6 képviselő és 3 szenátor bejuttatása” – fejtegette az MPP elnöke.

Gáspár Botond, Vásárhelyi Hírlap

admin
 

>