Tegnap Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatót Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke

Az eseményre január 19.-én, délután 4 órától került sor, az MPP Maros megyei székházában, Marosvásárhelyen, az Iskola (Aurel Filimon) utca 28 szám alatt.
Aktuális politikai kérdések:
    a Magyar Polgári Párt 2011-es prioritásai
    az MPP álláspontja az RMDSZ elnökválasztással kapcsolatban
    állásfoglalás az EMNT pártbejegyzéséről
17 órától szintén Marosvasarhelyen került sor az Elnökségi Ülésére, amelyen a 2011-es prioritásokról, a MÁÉRT Szakbizottságainak megalakulásáról és az MPP szerepéről a MÁÉRT munkálataiban témakörök szerepeltek
Pénteken, január 21-én, 18 órától Tusnádfürdőn kerül sor az MPP-s polgármesterek és alpolgármesterek találkozójára, ahol az MPP-s önkormányzatok értékelik a 2010-es esztendőt és a 2011-es közös cselekvési tervet határozzak meg.

MPP-PRESS

Az MPP elkezdte az előkészületeket a 2012–es választásokra

A Magyar Polgári Párt megyei szervezetei 2011 január 14-én, a Kolozsváron tartott találkozón megalakították a Megyei Szervezetek Egyeztető Fórumát – tájékoztat közleményében az MPP.
Mint írják, az MSZEF tagságát a Magyar Polgári Párt megyei szervezeteinek mindenkori elnökei és alelnökei alkotják. Az MSZEF a Magyar Polgári Párt egyeztető, döntőképes testületeként határozza meg magát, célja a megyei szervezetek tevékenységének elősegítése, összehangolása, valamint az országos elnökség fontos döntéseinek, politikai állásfoglalásainak előkészítése.
Soron következő gyűléseit negyedéveként tartja, vezetését egy 3 tagú elnökség látja el. Hatáskörei közé tartozik a megyei szervezetek tevékenységi körének kiterjesztése, a megyei szervezetek tevékenységének összehangolása, együttműködve az országos ügyvezető elnökkel.
Szervezési, pártépítési kérdésekben javaslatokat, cselekvési terveket fogalmazhat meg, amelyeket elfogadás végett az országos tanács vagy az országos elnökség elé terjeszt, ugyanígy a politikai kérdésekben kialakított álláspontját is közli az országos elnökséggel.
A Kolozsváron megtartott alakuló ülésen döntés született arról, hogy a Magyar Polgári Pártnak részt kell vállalnia a honosítási, illetve visszahonosítási folyamat elősegítésében.
Ugyanakkor az MSZEF támogatta a háromszéki elnökség döntését, amelyben arra kérik a Magyar Polgári Párt országos elnökségét, hogy hívjon össze január végéig Sepsiszentgyörgyre egy olyan politikai rendezvényt, amelyen a párt országos elnöksége, megyei elnökei, polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácsosok, városi és községi frakciók képviselői, valamint meghívottként az erdélyi magyar jobboldali politikai- és civil szervezetek képviselői vegyenek részt. A Magyar Polgári Párt ezen a politikai rendezvényen határozza meg viszonyát a meghívott szervezetekkel, ugyanakkor a párt politikai irányelveit, mint egy első lépést a 2012–es választások előkészítésében.
Az alakuló ülés záró lépéseként a Megyei Szervezetek Egyeztető Fóruma megválasztotta az elnökséget, figyelembe véve az egész Erdélyt lefedő képviseletet. Az MSZEF elnökének a 2 éves mandátum idejére egyhangúan László Györgyöt, a Maros megyei szervezet elnökét választották, az alelnöki feladatokat a Szilágy megyei elnök, Papp Lajos, és a Bihar megyei elnök, Kozma Csaba fogja ellátni. Jegyzőnek Kulcsár Ernő Csabát, az Országos Etikai és Alapszabályzat Értelmező Bizottság tagját választották – áll még a közleményben.

Transindex

Mitől drága az üzemanyag?

A további üzemanyagár-emelés csődbe viheti az amúgy is betegeskedő román gazdaságot — véli Fazakas Tibor MPP-s politikus. Szerinte a román államnak lépnie kellene, nem a multinacionális cégek érdekeit kellene szem előtt tartania, hanem a lakosságét, a gazdaságét, mert ez a drágulás mindenre kihat, és hatalmas problémákhoz vezethet.
Egy évvel ezelőtt 2,87—3 lej között mozgott egy liter üzemanyag ára, most 5,05 lej az átlag, és a becslések szerint akár 7 lejig is emelkedhet. Fazakas szerint ez érthetetlen, hiszen a kőolaj nemzetközi ára nem nagyon magas, most 95—100 dollár, amikor 147 dollárért árulták, akkor egy liter üzemanyag Ro­má­niában 3,5 lejbe került. Ugyan­akkor azt is figyelembe kell venni, hogy nálunk évente 5,5 millió tonna kőolajat termelnek ki. Úgy véli, a kormány által kötött rossz szerződések miatt drágul ilyen mértékben az üzemanyag. Jelen­leg az 5,05 lejes literenkénti árból 2,65 lejt tesz ki a jövedéki, az út- és szolidaritási adó, még 1 lej az áfa, ez mind az állam­kasszába megy, csak a maradék a reális alapanyagár. A kormány azt állítja, piacgazdaság van, nem szólhat bele az árak alakulásába, de ez nem igaz, csak el kellene döntenie, melyik oldalon áll — vélekedik Fazakas.
Visszavehetnének a hatalmas illetékekből, de kötik az EU-val és a Világbankkal aláírt szerződések, vállalták ugyanis, hogy nyugat-európai szintre emelik ezeket. Gondot jelent az is, hogy a saját kőolajat kitermelő OMV-vel szintén rossz megállapodást kötöttek, nem módosíthatják az árat, amiben megegyeztek, s így a cég extraprofithoz jut, hisz a kitermelés nem kerül 14 dollárnál többe hordónként, a többi a 95—100 dollárig nyereség. Fazakas szerint, ha ez a szerződés nem újratárgyalható, akkor az állam extra profitadót vethetne ki, innen jelentős bevételhez juthatna, és csökkenthetné az áfát.
Háromszék

MPP-PRESS

  • admin
  • 2011. január 20. csütörtök
  • MPP
admin
 

>