Orbán: Meg fogom védeni a hazámat!

Amikor megtámadják Magyarország demokratikus elkötelezettségét, akkor nekem alkotmányos kötelezettségem, hogy megvédjem az országot. Ebben nem ismerek kompromisszumot. Meg is fogom tenni – szögezte le Orbán Viktor újságírók előtt Strasbourgban. Mint fogalmazott, mindezt a józan ész alapján fogja megtenni.

Utoljára frissítve: 2011. január 19., 17:52

A magyar kormányfő elégedett volt az EP strasbourgi plenáris ülésének stílusával. "Sokkal rosszabbra számítottam. Arra is fel voltam készülve, hogy a Parlament fele kivonul" – jegyezte meg Orbán Viktor, kiemelve: a magyar elnökség programját még a leghevesebben támadók is támogatták. Hozzáfűzte azt is, a médiatörvény esetében világos a menetrend: először a bizottság ír egy levelet, melyben közli észrevételeit, amit a magyar kormány megfontol, majd ezt követően megkezdődik a konzultáció.
– Nem emlékszem olyan példára, mikor egy nemzet államfője azt mondta volna, hogy nemzeti hatáskörű kérdésben anélkül hajlandó változtatni, hogy büntetőeljárással erre rákényszerítenék – húzta alá a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor leszögezte azt is: számukra a médiatörvény nem presztízskérdés. "Ez nem szkander. Nem hiúság kérdése" – mondta, arra kérve a bizottságot, hogy vitassák meg, hol vannak a törvényben gondok. Mi az érveink erejében hiszünk – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre reagálva kitért a médiatanács összetételére is. Kifejtette, demokratikus módon, a parlament kétharmados támogatásával választották meg, miközben más országokban a kormányfőnek van joga egyedül kinevezni a testület tagjait. Mint folytatta, Európában a kétharmados kormányzás szokatlan, nem lehetőséget látnak benne, hanem veszélyt.
Rámutatott arra is, hogy a magyar médiatörvény hatályban van. Mindezek ellenére a magyar újságokban a legbrutálisabb jelzőkkel illetik a kormányt és engem is, személyes becsületbe gázolva – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Mint folytatta, mindezek ellenére senki sem indított erre eljárást, a törvény ugyanis erre nem ad lehetőséget. A kormányfő emlékeztetett: az előző sajtótörvényt még 1986-ban az egypártrendszer idején alkották, melyben az újságírók védelme nem volt garantálva. a jelenlegi szabályozás nagyobb védelmet biztosít számukra.
Orbán Viktor kitért az EP-ben történt támadások egyikére. Mint fogalmazott, egy német képviselő azt közölte, totalitárius diktatúra van Magyarországon. Ilyen esetekben meg kell védenem a hazámat. Ebben nem ismerek kompromisszumot. Amikor megtámadják Magyarország demokratikus elkötelezettségét, akkor nekem alkotmányos kötelezettségem, hogy megvédjem az országot. Meg is fogom tenni – szögezte le.

(fidesz.hu)

admin
 

>