Nem jutott dűlőre a magyar és a szlovák államfő a kettős állampolgárságról – film

A nyelvtörvény ügyében sem mozdultak előbbre az álláspontok.

Szerző: Rudas Dóra
Forrás: Duna TV Híradó

2011.01.20. csütörtök 20:25

Nem jutott közös nevezőre Ivan Gasparovic és Schmitt Pál pozsonyi tárgyalásukon a szlovákiai nyelvtörvényről és a kettős állampolgárságról. A  magyar államfő azt mondta: bízik abban, hogy a szlovákiai magyarok nem kapnak büntetést, ha az anyanyelvüket használják.

Ragyogó napsütésben, sóval és kenyérrel, katonai tiszteletadással fogadták Pozsonyban Schmitt Pált. A magyar államfő megválasztása óta először látogatott Szlovákiába. Ivan Gasparoviccsal folytatott megbeszélése után Schmitt Pál azt mondta, sajnálja, hogy  Magyarország hét szomszédja közül egyedül Szlovákia ellenzi a magyarok kettős állampolgárságát. Szerinte minden határon túli magyarnak ki kell használni ezt a lehetőséget.

Schmitt Pál elmondta: “Arra bíztatom a mintegy 15 millió magyar embert bárhol éljen is a határkon túl akár Ausztráliában vagy Amerikában, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és a lelki kötödésen túl a jogi kötődést is erősítsék “.

Ivan Gasparovic szerint az élet legtöbb területén a magyar-szlovák kapcsolatok mintegy 90 százaléka rendben van, de aggályait fejezte ki a kettős állampolgárság miatt.
A szlovák államfő hozzátette: “Szlovákia  állláspontja és az én véleményem is az, hogy nem jó, sőt elfogadhatatlan, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jön létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között. Helytelen ilyen módon kapcsolatot építeni egy idegen állammal , hiszen könnyen előfordulhat, hogy  válsághelyzetben egy szlovákiai magyarnak el kell döntenie, melyik oldalra is álljon”.

Schmitt Pál Iveta Radicová kormányfővel folytatott megbeszélései után a pozsonyi Csemadok épületében a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel találkozott

dunatv.hu

admin
 

>