Közpénzből finanszíroznák a választásokat

[ 2011. január 19., 16:24 ] [129]

Traian Basescu államfő a parlamenti és az önkormányzati választásoknak közpénzből való támogatását javasolja a pártfinanszírozás körüli tisztázatlanságok felszámolása érdekében.
A Gandul és az Adevarul című napilapok szerint az államfő, az állam megreformálásáról szervezett konferencián beszélt a kérdésről. Románia első embere szerint az önkormányzati és a parlamenti választásokon egyaránt a helyi önkormányzatok büdzséjéből, valamint a központi állami költségvetésből kellene finanszírozni valamennyi jelölt kampányát. Basescu szerint minden jelölt például 50 ezer lejt kapna, hogy abból fedezze a választási kampány költségeit. Az államfő szerint megfelelő szankcionálási rendszerrel ki lehet iktatni azokat, akiket pusztán a választási kampányra szánt állami támogatás megszerzése érdekel, és így magáncélokra költenék a pénzt.
Romániában jelenleg a pártfinanszírozási törvény lehetővé teszi a jelölteknek, hogy adományokat fogadjanak el, de meghatározza ezek maximális értékét. A román média és politikai elemzők azonban egyhangúan egyetértenek abban, hogy a valóságban sokkal több pénzt költenek a pártok és jelöltjeik a kampányokra mint amennyit a hivatalos iratokban feltüntetnek, az átláthatatlan pártfinanszírozás pedig a korrupció melegágya. Basescu szerint az államilag támogatott kampányra épülő finanszírozási rendszer még akkor is előnyösebb, ha valamivel többe kerülnének így a választások mint a legutóbbiak. Basescu szerint az általa javasolt finanszírozási rendszerben szervezett választások nem haladnák meg több mint tíz százalékkal az eddigiek költségeit. A szerdai lapok ugyanakkor megállapítják, hogy ennek az elképzelésnek a gyakorlatba ültetéséhez el kell fogadni még a szükséges törvénymódosításokat a parlamentben, de egyelőre még egyik párt sem terjesztett be ezzel kapcsolatos módosító indítványokat.

hvg.hu,erdely.ma

admin
 

>