Bennük van a Ritmus – film

Szovjet körülmények között próbál Kárpátalja egyetlen magyar néptáncegyüttese.

Szerző: K. Debreceni Mihály
Forrás: TÉRkép

2011.01.20. csütörtök 20:24

Még mindig szovjet körülmények között próbál Kárpátalja egyetlen magyar néptáncegyüttese, az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes. Arra a legbüszkébbek, hogy a fiatalok rengeteg határon túli magyar területre jutottak el az évek alatt.

Az eszenyi kultúrházban kezdődött el minden 22 évvel ezelőtt. Itt alakult meg a Ritmus Néptáncegyüttes, mely mára Kárpátalja szinte egyetlen létező magyar tánccsoportja. Bár most már 2011-et és nem 1989-et írunk, a klub nagytermében a radiátorok pont olyan hidegek, mint két évtizede voltak. Bár stábunk különösebben nem élvezi a hideget, ám a gyermekeknek, a jövendőbeli Ritmusosoknak annál nagyobb a lelkesedése.

Szabó Tibor, a csapat alapítója a kezdetektől már több generációnyi táncost nevelt ki. Azok közül, akik beléptek az együttesbe, vagy éppen volt valami közük hozzá egykoron, sokan ma is táncosként vagy mutatványosként dolgoznak, szétszórva a világban a Fővárosi Nagycirkusztól egészen Kínáig. Tibor leginkább arra büszke, hogy az együttes már az összes Magyarországgal határos országban megfordult.

„Nem a színházak színpadán kezdtük el, a nagy színházakén, hanem a kolhozmezőkön. Miután kijártunk a farmokra, a lánkákra fellépni és innen fejlődtünk oda, hogy a kezdeti sikereken felbuzdúlva egyre többen lettünk, és ’94-ben utaztunk először Budapestre. Azóta folyamatosan ott vagyunk nem csak határon belül, hanem határon túl is” – mondja Szabó Tibor, az eszenyi Ritmus Néptánceggyüttes koreográfusa.

És tényleg nagy dolognak számít még mindig Kárpátalján, ha egy fiatal eljut Felvidékre, vagy Ausztriába. Ezt egyébként a budapesti Goldschmied Józsefnek, az Égtájak Iroda egykori vezetőjének köszönhetik, aki tizenegynéhány évvel ezelőtt fedezte fel az eszenyiek tehetségét, és azóta minden egyes alkalommal meghívta őket a Vendégségben Budapesten nevű határon túli magyar gigarendezvényre, melyen évente legalább 20 ország magyar fiataljai vesznek  részt. De ott voltak a találkozó keretében rendezett mini-maratonon is, amikor 700 határon túli magyar fiatal útlevél nélkül futott át Komáromból Révkomáromba.

2008 nyarán Bécs belvárosában léptek fel az eszenyiek, hatalmas utcai bulit csináltak este, melybe belevonták a járókelőket is, akik nem nagyon ellenkeztek.

Varga Bogáti Eszter az együttes első generációs táncosa. Számtalan fellépésen vett részt az Ritmussal. Ha ideje engedné, akkor ma is táncolna, de ma már a gyermeknevelés a fő foglalatossága. Azt szeretné, ha a család legifjabb tagja, a hároméves Gyurika is egyszer az együttesben táncolna.

A jó példa ragadós a faluban. Hiszen miután az együttest nem csak Kárpátalján ismerik, a gyerekek a táncban, egyfajta lehetőséget látnak arra, hogy világot lássanak.

A község polgármestere, Kovács Ferenc szerint, az együttesnek köszönhetően ismerték meg Eszenyt a határon túl. Ezáltal pedig több testvértelepülésre tett szert a falu.

Hírnév ide vagy oda, Szabó Tibor többet szeretne az együttesnek. Örülne annak, ha 22 év után nem önköltségen kellene kosztümöt varratni a táncosoknak és annak is, hogy ha fűtött meleg helyiségben próbálhatnának a fiatalok.

Egyelőre azonban minden marad a régi formában. Sok változásra nem számíthatnak és nem is számítanak. Szerényen állnak hozzá a dolgokhoz. Az pedig szomorú, hogy egy ismert és elismert együttes a mai világban csak magára számíthat. Persze mindehhez, hitre, erőre és kitartásra van szükség. A Ritmusban pedig ez megvan. A kérdés csak az, hogy meddig?

dunatv.hu

admin
 

>