Románia biotejben és biomézben úszó ország

 

http://www.erdely.ma/gazdasag.php?id=81889&cim=romania_biotejben_es_biomezben_uszo_orszag

Románia több száz tonna hazai bioterméket exportál, a tej, a méz, a gabonatermékek és az erdei gyümölcsök a legkeresettebbek, de az olajos magvak valamint a napraforgóból előállított termékek is rendkívül kelendők.

A Romániában előállított bioélelmiszereken a biogazdálkodók ezentúl új csomagoló címkét tüntetnek fel, mely igazolja, hogy ellenőrzött, biotermékről van szó. Ezidáig a Romániában eladásra kerülő élelmiszerek mintegy egy százaléka kapta meg a biotermék minősítést. Tekintettel arra, hogy a világ bioterületének mintegy 22 százaléka az EU-ban található, nagy fejlődésnek számít, hogy Románia 2010-ben 260.000 hektárnyi ökológiailag megművelt területtel rendelkezett, illetve ennyi területen folyt biotermesztés.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva mindenképpen nőtt az ilyenfajta termelésbe bevont területek mérete. A folyamatot lassítja, hogy hozzávetőleg két évbe kerül, amíg egy földterület megkapja ezt a minősítést. A nyilvántartott adatok szerint Romániában ellenőrzött biogazdálkodással megközelítőleg 4.000 gazda foglalkozik. Románia 2009-ben 1.400 tonna biomézet exportált, mintegy négy millió euró értékben. A román biotermékek legnagyobb hányadát Franciaországba, Olaszországba, Hollandiába, Németországba, Svájcba és Görögországba szállítják. impulzus.ro

BEJEGYEZTE: MPP.KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 20:27 0 MEGJEGYZÉS

admin
 

>