Băsescu az 1918-as ígéretekre emlékeztetett

[ 2011. január 05., 12:49 ] [82]

A romániai kormánykoalíció megerősödött, miután az alkotmánybírósági döntést követően Traian Băsescu államfő kihirdette a nehéz parlamenti utat bejárt oktatási törvényt – vélik a szerdai romániai sajtókommentárok.
A România liberă című napilap rövid tudósításának címében azt írja: „Az oktatási törvény átment, a koalíció pedig megy tovább a maga útján". A lap arra utal, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányon maradásának feltételéül szabta a nemzeti kisebbségek számára számos előnyt tartalmazó jogszabály életbe lépését.
Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok korábban többször is megtámadták az alkotmánybíróságon a törvényalkotás procedúráját, nevezetesen azt, hogy a kormány felelősségvállalással, azaz parlamenti vita lehetősége nélkül (a bizalmatlansági indítvány nyomán akár a kabinet bukását is kockáztatva) terjesztette elő a törvény tervezetét.
Az alkotmánybírák először alkotmányellenesnek nyilvánították a felelősségvállalási procedúrát, későbbi döntésükben viszont lehetségesnek nevezték annak folytatását. Mivel az ellenzéknek nem sikerült elegendő támogatást gyűjteni a bizalmatlansági indítványhoz, a kormány elfogadottnak minősítette az oktatási törvényt, amelyet a taláros testület végül maga is megfelelőnek ítélt.
Ezután Mircea Geoană, a szenátus szociáldemokrata elnöke felhívással fordult Traian Băsescu államfőhöz, hogy ne hirdesse ki a tanügyi törvényt, ellenkező esetben kész ismét megtámadni az alkotmánybíróságon a jogszabályt.
Márpedig Băsescu még kedden este kihirdette a törvényt, sőt sajtónyilatkozatában így fogalmazott: „A nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás ellenzőit emlékeztetném az 1918. december elsején elfogadott Gyulafehérvári kiáltványra. Egyik cikkelye megállapítja: minden nemzetnek biztosítani kell azt a jogot, hogy saját nyelvén bíráskodjon, igazgassa magát és tanuljon. Nem látom okát annak, hogy most, az Európai Unió tagállamaként miért kellene kevésbé bölcseknek lennünk, mint elődeink voltak".
A România liberă szerint az alkotmánybírósági döntés pontot tesz a hosszú politikai viták végére, visszahozva a békét a két koalíciós partner – az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) – között, megerősítve e korábban ingatagnak látszó koalíciót.
A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdai vezércikkében megállapítja: a tanköteles romániai magyar fiatalok számára nagy könnyebbséget jelent, hogy Románia történelmét és földrajzát is anyanyelvükön tanulhatják. A törvény azonban a romániai magyarság szempontjából sem szűkíthető le csupán erre a néhány cikkelyre, hiszen rendkívül fontosak mindazok az előírások, amelyek lehetővé teszik a nagyfokú központosítás lebontását, alkalmat adnak olyan tantervmódosításokra, amelyek közelebb viszik a romániai oktatást nem csupán a romániai, hanem általában a rendkívül mozgékony európai munkaerőpiac igényeihez – írja a cikk szerzője.
A Székelyföldön szerkesztett Háromszék úgy véli: a taláros testület döntésével több kényes kérdést oldott meg, így megmentette a kínos téblábolástól az RMDSZ-t, a lehetséges kormányválságtól a hatalmat és az elnököt, zöld utat adott a sokak által ugyancsak vitatott oktatási reformnak.
A lap szerint ugyanakkor üröm és kétség is vegyül az új tanügyi törvény elfogadásának mámorába, túl sok a kérdés, a bizonytalanság a jogszabály és alkalmazása körül.
Garzó Ferenc, MTI , erdely.ma

admin
 

>