Felavatták az érmelléki demokrácia központot

http://www.erdely.ma/kisregio.php?id=81250&cim=felavattak_az_ermelleki_demokracia_kozpontot
[ 2010. december 28., 16:22 ]

Mozgalmas hét áll az érmihályfalvi polgári oldal mögött a helyi önkormányzat múlt heti döntése következtében. Mint ismeretes, a zömében RMDSZ-es tanács, ahelyett, hogy támogatta volna az Érmelléki Demokrácia Központ létrehozását, inkább keresztbe tett a saját választópolgárainak is, arra ítélve őket, hogy a megyeszékhelyre ingázzanak a visszahonosítás ügyében.

A Magyar Polgári Párt székházának felajánlásával támogatta volna a kezdeményezést, majd miután a helyi tanács ezt úgy „értelmezte” nincs már szükségük az irodára, megszüntette annak bérleti szerződését is. Ennek következtében a Köztársaság út 40. szám alatt béreltek újabb, immár két helységből álló irodát a központ létrehozására.

Az egy héttel ezelőtt kelt ominózus határozat után ifj. Szilágyi Ferenc biztosította az érmelléki polgárokat, hogy a demokráciaközpontot mindenképpen létrehozzák Érmihályfalván.

Megjegyzés:


A fenti cikket író Sütő Éva, aki írását a Reggeli Újságban jelentette meg a DK megnyitása körüli problémákkal kapcsolatosan, rámutatott egy érdekes, eddig csak lappangó tényre.

Pontosabban arról van szó, hogy egyesek, akik a polgári párt Bihar megyei tisztségviselői voltak továbbra is minden elkövetnek, hogy a polgári — nemzeti mozgalom (MPP versus EMNM) oldalt alaposan összekeverjék.

Lévén, hogy a Bihar megyei MPP régi vezetősége mind a mai napig nem tartotta fontosnak, hogy a választmányi gyűléseket még a két éves határidő előtt megtartsa és az országos elnökség felé az új tisztségviselők névsorát leadja. Amikor aztán az OT határozata megszületett és a bihari MPP elnökét a tisztségéből menesztették, az alelnök úr is folytatta az összemosást, sőt a székelyhidi napokon az EMNM-mel közösen állítottak fel sátrat és bográcsost is. A megye központi vezetése ezáltal egy furcsának tűnő precedenst állított elő, hiszen a székelyhídi MPP is állított sátrat és a bográcsban is finom paprikás főtt, amely nemcsak a helyi polgári párt tagjai számára volt készítve, hanem a Kolozs, a Szilágy megyei elnökség tagjai és az országos alelnöke is  meghívást kapott.

Sokáig nem volt érthető, hogy a bihari MPP vezetés miért szeret ebben a felemás helyzetben leledzni, aztán amikor egyre többször elhangzott a nemzeti mozgalmi vezetői részéről, hogy az MPP nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket és a vezetője mind a mai napig nincs elismerve akkor derült fény, hogy ha ott a bihari tájakon az MPP dolgai nem mennek akkor könnyen össze lehet majd keverni…

A volt megyei elnök mind a mai napig állítja magáról, hogy ő a megyei vezetés feje, annak ellenére, hogy azóta, már az országos vezetés kinevezett egy ideiglenes megyei elnököt.  
A megyei elnök nem érti, hogy státusza(tisztsége) a két éves választási idő leteltével már nem érvényes, de akkortól sem érvényes ha a helyébe valaki mást neveznek ki legtöbb 6 hónapra. 
A másik dolog ami a párttörvény szerinti, hogy csak 6 hónapig lehet helyettese az aki addig az alelnök volt! E terminus után bárki lehet vezető, mindegy hogyha azt kinevezik (átmenetileg 6 hónapra) vagy ha a küldöttgyűlésen megválasztják(két évre).

A bihari vezetés mindvégig bírálta a polgári párt statutumját, de ugyanakkor statutum ellenességet vélt felfedezni a párt vezetőség tevékenységében, annyira hogy még attól sem riadt vissza, hogy a törvényszéken szerezzen érvényt vélt igazának. De amikor végül is megszületett a törvényszéki döntés éppen ők nem voltak megelégedve. Most mikor az általuk annyira kritizált alapszabály már nem volt kedvező, az elodázást választották, hogy addig a székhelyeket és a tagokat kiszolgáltassák.

A bukaresti törvényszéki vezetők bölcsessége sokat nyomot a latban: nem akartak egy magyar pártnak a belügyébe beleszólni, csak a saját alapszabály betartására figyelmeztették a régi vezetést! Átláthatták, hogy azok, akik a beadványt kezdeményezték lényegében a pártnak a törvényi úton való megszüntetéséért cselekednének.

Amint a cikkből is kiderül a bihari tájakon még most sem csillapodnak a régi vezetés emberei. Azt is meg lehet állapítani, hogy egyes vezetők a polgári pártot "szásztalanítani" szeretnék, pedig már bebizonyosodott törvényileg sem ment és már rég rájöhettek volna arra, hogy annál inkább kiállnak majd mellette a polgári párt tagjai.

A cikkíró  tévedésből vagy készakarva, de polgáriaknak tulajdonítja a Demokrácia Központ felállítását, holott az MPP-nek erre nincs lehetősége, persze ettől még elveszítheti az érmihályfalvi irodáját.

Erdélyi Polgár

admin
 

>