Orbán Viktor: tíz dolog, amire a leginkább büszkék lehetünk

[ 2010. december 24., 09:34 ] [154]

Tíz olyan intézkedést sorol fel a Facebook közösségi portálon közzétett videoüzenetében Orbán Viktor, amelyről úgy véli, „mindannyian” büszkék lehetünk. Az MSZP szerint az elmúlt nyolc hónapban tíznél sokkal több olyan dolog történt, ami nem büszkeségre, hanem szégyenre ad okot.
Orbán Viktor csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában is beszélt a kormány politikájáról. A kormányfő szerint miközben Európa komoly bajban van, Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy gazdaságilag versenyképes legyen a világ feltörekvő országaival.
Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook közösségi oldalon közzétett videóüzenetében tíz intézkedést nevezett meg, amelyre úgy véli, „mindannyian, közösen és együtt a leginkább büszkék lehetünk". A kormányfő ezek közé sorolja, hogy a legnagyobb nemzeti egységet hozták létre Európában a parlamenti, majd az önkormányzati választáson; a legnagyobb adóscsökkentést hajtották végre az elmúlt húsz év történetében; bevezették a gyermeknevelést támogató adózást; először Európában Magyarországon vezették be a bankadót; kilencven év után ismét van kettős állampolgárság; a valaha volt legszigorúbb törvényt vezették be a bűnözéssel szemben; a vörösiszap-katasztrófa esetében világra szóló összefogást hoztak létre a magyarok; eltörölték a felháborító végkielégítéseket; megfelezték a politikusok számát; és megadták a szabad pálinkafőzés jogát.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a szabad pálinkafőzés jogának megadása egy kormányzati felhívással is felér: arról szól, hogy „csak csináld, csak csináljátok. Ha reklámfilm lenne, azt mondanám: Just do it".
A megjelent videoüzenetben Orbán Viktor a Facebook-közösség kérdéseire válaszol. A miniszterelnök dolgozószobájában felvett videóban a kormányfő a Facebookra utalva kiemelte, hasznos volt számára, hogy volt egy közösség, amely egyszerű, keresetlen szavakkal és rövid formában emlékeztette arra, mi a politika értelme, mik a vele szemben támasztott elvárások.
Orbán Viktor elsőként a gazdaság kilátásokról, a munkahelyteremtésről beszélt, amellyel kapcsolatban azt mondta: akkor lehet majd becsületes munkából megélni, ha a tisztességes munkáért tisztességes bért kap az ember. Aki pedig nem bérből él, hanem vállalkozni próbál, akkor tud majd a tisztességes vállalkozói munkából megélni, ha a magyarországi vállalkozások versenyképesek lesznek a környező országok vállalkozásaival, és elegendő jövedelmet termelnek.
A kormányfő a bérekről szólva közölte, nem hisz abban, hogy állami szabályozással lehet magasabb béreket garantálni a gazdaságban. Ehelyett az adócsökkentésben hisz. Szerinte akkor lesz tisztességes munkáért tisztességes bér, ha nem lesznek kiszolgáltatottak az emberek, és több lesz a munkahely annál, mint amennyi ember munkát keres. Hangsúlyozta azt is, úgy kell az embereket támogatni abban, hogy dolgozzanak, hogy közben nem szabad büntetni a sikert, vagyis ha munkát vállalnak, pénzt keresnek, az állam minél kevesebb pénzt kell, hogy elvonjon tőlük. Ilyen adórendszer lesz januártól – jelentette ki. Orbán Viktor külön kiemelte a fiatalokkal összefüggésben, hogy ki kell derüljön a számukra: sikeresnek lenni és Magyarországon élni nem egymást kizáró, hanem összetartozó dolgok.
A gazdasági kérdések után a miniszterelnök a gyermeket nevelő családokért tett intézkedésről szólt, amelyek között felsorolta például a kilakoltatási moratórium elrendelését, a családi pótlék folyósításának a gyermek iskolába járáshoz kötését, a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő szülők kiemelt támogatását, valamint a sport támogatását. Hozzátette: „először mondjuk ki Magyarországon a következő év elejétől kezdődően, hogy az állam nem nyúlhat hozzá ahhoz a pénzhez, amely a gyerekek felneveléséhez szükséges. El fogunk jutni majd oda több lépésben, hogy a gyermekneveléshez szükséges pénzt egyáltalán nem adóztatja majd az állam".
A miniszterelnök elmondta, sok kérdés érkezett az elszámoltatás ügyében is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „régi bűnnek hosszú az árnyéka", az emberek nem felejtenek. Az elszámoltatás nem a bosszúból táplálkozó elvárás, hanem sokkal inkább a jövőért érzett felelősségből fakadó érzés – jegyezte meg, hangsúlyozva: az elszámoltatás ügyében továbbra is elkötelezettek.
MSZP: tíznél tobb dolog, ami szégyenre ad okot
Az MSZP szerint az elmúlt nyolc hónapban tíznél sokkal több olyan dolog történt, ami nem büszkeségre, hanem szégyenre ad okot. Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtöki közleményében a miniszterelnök facebookos videóüzenetére reagálva azt írta: a Fidesz és a KDNP az elmúlt nyolc hónapban gondoskodott többek között a forint árfolyamának többszöri bedöntéséről, a sajtószabadság eltörléséréről, a jogállam lebontásáról, a független állami intézmények megszállásáról, a nyugdíj-megtakarítások lenyúlásáról, az alacsonyabb keresetűek megsarcolásáról, a benzinárak elszabadulásáról, a devizahiteles családok cserbenhagyásáról, Magyarország nemzetközi tekintélyének lerombolásáról, és a „katasztrofális katasztrófa-elhárításról".
Török Zsolt hozzátette: mindezek hatására az MSZP által képviselt pályakezdők, dolgozók, kisvállalkozók és nyugdíjasok életszínvonala jelentősen romlott, életkilátása pedig bizonytalanná vált. A szóvivő közölte: a szocialista párt mindezért csupán egy nagy fekete pontot tud adni Orbán Viktornak és a „Fidesz-KDNP bűnszövetségnek".
Orbán szerint még Kínával is versenyképesek lehetünk
Orbán Viktor csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában is beszélt a kormány politikájáról. Az alaptörvényt érintő felvetésre kifejtette: „alkotmányos átszervezést hajtunk végre", és ennek a folyamatnak lesz egy fontos mérföldköve az új alaptörvény elfogadása, onnantól kezdve pedig az összes alkotmányos kérdés „világos, egyenes lesz, és kisimul". Fontosnak nevezett egy nemzeti konzultációt az új alkotmányról, amelyet – mint mondta – akkor indít el a parlament, „amikor a tél derekán már túl leszünk".
A nyugdíjjal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, az első helyen az áll, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjasok, valamint a leendő nyugdíjasok nyugdíját, és a fiatalok is lássanak maguk előtt egy fenntartható nyugdíjrendszert. Minden az emberek érdekében történik; ma mindenki nyugodt lehet: öt év múlva, tíz év múlva és tizenöt év múlva is meglesz a nyugdíj az új rendszernek köszönhetően – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy húsz év múlva pedig arra lesz szükség, hogy a 16-65 év közötti korosztálynak ne az 55 százaléka dolgozzon, mint most, hanem legalább 65 vagy 75 százaléka. „Még hosszabb távon pedig az kell, hogy ne legyen több temetés, mint amennyi keresztelő Magyarországon" – hívta fel a figyelmet.
Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy miközben Európa komoly bajban van, Magyarország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyiknek most még komoly esélye van arra, hogy a világ feltörekvő, Európán kívüli országaival versenyképes legyen termelésben, termelőkapacitásban és termelési minőségben. „Mi még Kínával is versenyképesek leszünk, ha végig tudjuk, ha végig tudom csinálni azt a gazdaságpolitikát, amit elindítottam" – mondta.
A jövő évi változásokat érintően, a bérekről szólva a miniszterelnök közölte: a februári fizetésekben az látszik majd, hogy akik gyermeket nevelnek, biztosan jobban járnak, és minél több gyermeket nevelnek, annál inkább. Az állami szektorban is mindenki jobban jár, illetve garantált, hogy senki sem jár rosszabbul. A piacon, aki eddig minimálbért kapott, az ezután sem kap kevesebbet. Aki 250 ezer forint felett keresett, biztosan többet fog keresni: ha gyermeke van, akkor pedig sokkal többet – fejtette ki, hozzátéve, hogy „a kettő között pedig jó fél évnek el kell telnie ahhoz, hogy a
minimálbér emelése miatt a többi munkaadó is lassan, de biztosan elkezdje emelni a béreket". Arra a kérdésre, hogy a kiskeresetűek is jól járnak-e majd, úgy válaszolt: „persze".
Az elszámoltatással és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel összefüggésben Orbán Viktor úgy fogalmazott: „olyat már mindannyian láttunk, amikor valaki valamit elkövetett, nem is tudjuk, pontosan mit, de szöget üt a fejünkbe, hogy már előre mártírnak állítja be magát. Az kicsit mindig gyanús."
Orbán Viktor a Hír TV-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány közti ellentétekről is beszélt. A miniszterelnök kijelentette, a kabinet tiszteletben tartja az MNB függetlenségét, a parlamentnek, illetve a magyar kormánynak nincs lehetősége arra, hogy Simor András jegybankelnök mandátumát elvegye. „Ha lenne, már rég meg is történt volna”- tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor a magyar médiatörvényt ért külföldi bírálatokkal szintén foglalkozott a Hír TV-ben. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítását, a miniszterelnök azt válaszolta, „eszünk ágában sincs". A kormányfő megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar médiatörvénynek nincs olyan passzusa , amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne.
Kossuth Rádió,erdely.ma

admin
 

>