Valós dolgok, megvalósított tervek

 

A Hangya típusú "Eco-Rural" szövetkezés, a Kolozs megyei és a kolozsvári MPP vezetősége újabb gazdatalálkozót tartott azokkal a kalotaszegi gazdákkal, akik az "Eco-Rural kecske rendszerét" megismerve, megértették ennek fontosságát,nyitottnak mutatkoztak és ebben a projektben továbbra is részt akarnak venni.

A találkozó különlegességének számítható, hogy jelenlevők között ott találhattuk a Saktior Doniec labdarugó csapat orvosa is, aki egy bánffyhunyadi vállalkozóval együtt lelkesen támogatta egy nagy kecskefarm és tejfeldolgozó beindulását és továbbiakban is partnerei lesznek a projektnek.

Mivel a projekt nemcsak Kolozs megyei szinten lesz működőképes, a gazdatalálkozón hivatalos volt egy Szilágy megyei MPP vállalkozói csoport is, akik a projektet majd tovább terjesztik.

A gazdák és a befektetők sikeres együttműködése konkrét döntéseket is eredményezett – január hónap folyamán az érdekelt kecsketartó gazdák együttműködési szerződéseket kötnek, úgy a szövetkezéssel, mint a tejfeldolgozó üzemmel is.

Fontos eredménynek számítható a gazdáknak azon elhatározása, hogy a szakmai farm látogatások mellett, több kül-, és belföldi kiállításra is el akarnak jutni és ott már saját „öko” kategóriába sorolható termékkel akarnak megjelenni, hiszen a rendszerben levő gazdák csak természetes oltóanyagot használnak semmilyen szintetikus anyag nem kerül majd a rendszer által előállított termékekbe.

Tudva azt, hogy a gazdák a termékeiket nem igen van hol értékesíteniük és hogy az eladási problémák csak sokszorozódnak, az MPP szakemberei – az eddigi gyakorlathoz híven – állandó piackutatást végeznek és újabb értékesítési kapcsolatokat alakítanak ki.

Másokhoz képest, akik 21 éve csak stratégiákat voltak képesek bemutatni az MPP Gazdasági és Vidékfejlesztési szakosztálya már "konkrétumokat" is tud letenni az asztalra, amely által a vidéken élők számára egy újabb lehetőséget képes bemutatni a Szórvány Programból.

Keizer Róbert, az MPP kolozsvári elnöke, erdelyipolgar.blogspot.com

  • admin
  • 2010. december 19. vasárnap
  • MPP
admin
 

>