Megkezdte munkáját a történész vegyes bizottság

A testületet a két ország tudományos akadémiája hozta létre.

Feldolgozta: SzE
Forrás: MTI

2010.12.17. péntek 19:03

Megkezdte munkáját a magyar-szerb történész vegyes bizottság, amelynek a történelmi konfliktusok tisztázása a feladata, ez a feltétele ugyanis annak, hogy a két állam kapcsolatait ne terheljék a múlt tragikus történései – hangsúlyozta Pálinkás József.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalában fogadta Vojiszlav Sztanovcsics akadémikust, aki szerb részről koordinálja a bizottság munkáját.    

A testületet a két ország tudományos akadémiája hozta létre. Magyar részről Glatz Ferenc akadémikus vezeti a bizottságot, tagjai mások mellett Pók Attila és Fodor Pál történészek. Szerb részről Vojiszlav Sztanovcsics koordinálja a munkát, és a testület tevékenységében – mások között – részt vesz Szlobodan Markovics professzor is, aki egyben a titkos sírok feltárására felállított szerb állami bizottság vezetője. Utóbbi a Szerbiában meglévő listákat dokumentálja, majd azokat a vegyes bizottság rendelkezésére bocsátja.    

Pálinkás József a múlt tragikus eseményeit sorolva kitért arra, hogy magyar részről a második világháború előtt, szerb részről pedig 1944-ben voltak megtorlások a Délvidéken.

„A két állam között, a két nép között még mindig méltán fájó ellentét feszül, hiszen még élnek azoknak a hozzátartozói, akiket 1944-ben ártatlanul kivégeztek. Egyrészt vannak az adatok, másrészt a legendák, amelyekben sokkal nagyobb számok szerepelnek, mint ahányan e tragikus eseményekben valójában életüket vesztették” – fogalmazott az MTA elnöke.    

Hozzátette, vannak olyan titkos dokumentumok, listák, amelyek alapján esély van arra, hogy kiderüljön kik és hányan estek áldozatul a megtorlásnak.    

„Nagyon fontos, hogy a tudomány higgadt módszerével tárjuk fel a történteket. A tényeket kell ismerni ahhoz, hogy megtörténjen ezek történelmi igényességű értékelése, és levonjuk a következtetéseket. A bizottságnak feladata, hogy ezt néhány év alatt tisztázza. Arra kértem a bizottság szerb elnökét, hogy a munkát gyorsítsák fel, hiszen mind Magyarországon, mind Szerbiában fontos, hogy ez a munka minél hamarabb eljusson oda, hogy a két ország közötti megbékélést és barátságot szolgálja” – emelte ki Pálinkás József, aki szerint két év mindenképp kell ahhoz, hogy a bizottság megalapozottan állhasson a közvélemény elé.    

„Érezzük, hogy nagy a várakozás, különösen azok részéről, akik érintettek ebben a tragédiában. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy az eseményeknek tudományos igényű feltárása történjen. Úgy gondolom, hogy a bizottság tagjai között biztosított a korrekt együttműködés. A találkozó abban erősített meg, hogy Vojiszlav Sztanovcsics professzor elkötelezetten azon van, hogy a szerb és magyar történelemnek ezt a tragikus időszakát a történelemtudomány módszerével, igényesen feltárjuk, és ennek alapján lehetővé váljon, hogy méltóan megemlékezhessünk az áldozatokról. Mindkét ország vezetése is azon van, hogy ez minél hamarabb megtörténjen” – mondta az Akadémia elnöke.

dunatv.hu

admin
 

>