Kovászna Hivatalos ünnep március 15.

2010 december 16., csütörtök

Kovászna város tanácsa elfogadta a határozattervezetet, mely helyi hivatalos ünneppé nyilvánítja március 15-ét. A határozattervezetet Ferencz Botond (MPP) városatya terjesztette elő, az indoklást Tordai Cecília és Cseh Béla tanácstag is aláírta.
A szabadnapra az önkormámányzat és az alárendelt intézményeinek alkalmazottjai jogosultak. A határozat értelmében a tanintézmények vezetőitől kérik, hogy a lehetőségek függvényében programjukkal alkalmazkodjanak az önkormányzathoz. A magán- vagy más tőkéjű cégek, alapítványok, egyesületek számára nem kötelező, de ajánlott a március 15-i szabadnap megadása.
Meglepő módon a határozattervezet tárgyalásán a román anyanyelvű képviselők nem akadékoskodtak különösebben. Egyetlen javaslatuk, hogy az eredeti határozattervezetből vegyék ki a cikkelyt, melyben az állt, hogy a március 15-i szabadnapot utólag ledolgozzák — ez meg is történA románság számára különben szabadnappal járó helyi hivatalos ünnep lehetne a hagyományos tündérvölgyi juhászlakodalom vagy a városnapok is. Ez azonban három napig tart, és mindig hét végén kerül rá sor — mondta Enea Nicolae képviselő.
A román közösség érdekeit szem előtt tartva sor kerülhet egy másik szabadnap meghatározására is — mondta Lőrincz Zsigmond polgármester.
A határozattervezettel nem értett egyet sem a tanács jogi bizottsága, sem a jegyző. Ennek ellenére tíz igennel, két nemmel és négy tartózkodással a városatyák elfogadták a tervezetet.

— Bokor Gábor, Háromszék , polgaripart.ro

admin
 

>