Több mint 33 ezer aláírás gyűlt össze a szlovákiai szabad anyanyelv-használatért

Az MKP szerdán átadta az aláírt petíciós íveket a szlovák parlament elnökségi irodájának.

Feldolgozta: SzZ
Forrás: MTI

2010.12.08. szerda 20:39

Több mint 33 ezer ember írta alá Szlovákiában azt a szabad anyanyelv-használatot követelő petíciót, amelyet a Magyar Koalíció Pártja fogalmazott meg szlovákiai civil szervezetekkel együttműködve.

"Mintegy 33 800 aláírást gyűjtöttünk össze a nyolc hét alatt. Az aláírt petíciós íveket szerdán átadtuk a szlovák parlament elnökségi irodájának"  – közölte Berényi József, az MKP elnöke.
A petíciós ívek átadására abból az alkalomból került sor, hogy a pozsonyi parlament megkezdte az államnyelvtörvény módosítási javaslatainak megvitatását. Berényi szerint az akció legfőbb célja a pénzbírságokra vonatkozó rész teljes eltávolítása a nyelvtörvényből.
"A több mint 33 ezer aláírás szép eredmény" – jegyezte meg Berényi. Hozzátette: az MKP ezzel nem fejezte be küzdelmét a magyar anyanyelv-használatért, folytatni fogja más eszközökkel.
"A Szlovák Köztársaság állampolgáraként aláírásommal követelem a(z anya)nyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések teljes eltörlését, a kisebbségeket hátrányosan érintő összes rendelkezés törlését a Szlovák Köztársaság… államnyelvéről szóló törvényből" – hangzik a petíció szövege, amelyet szlovák személyiségek – például Miroslav Kusy politológus, Grigorij Meseznikov, a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) vezérigazgatója – is támogattak.
A sokat vitatott jogszabály módosítási tervezetét szeptember végén fogadta el a szlovák kormány. A javaslatban az eredeti szankciókat a felére csökkentették – a korábbi 5000 eurós pénzbüntetési maximumot 2500-ra mérsékelték – , s kiszabásuk nem lesz kötelező.
Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a szankciók teljes megszüntetésére a koalíciós partnerek, elsősorban a Szabadság és Szolidaritás (SaS) hozzáállása miatt nem volt lehetőség.

dunatv.hu

admin
 

>