Kövér László szerint Magyarország megoldaná a határon túliak parlamenti jelenlétét

 

Magyarország meg szeretné oldani a határain kívül élő magyar állampolgárok parlamenti képviseletét, s ebben számít Horvátország tapasztalataira – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap, miután Budapesten fogadta a horvát parlament elnökét, Luka Bebicet.

Horvát minta. Kövér László (jobbra) a zágrábi tapasztalatok alapján biztosítaná a képviseletet
Fotó: MTI

Kövér László kijelentette, hogy a 2011 első fél évi magyar EU-elnökség egyik prioritása az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése. Elmondta, tájékoztatta vendégét arról, hogy az alkotmányos rendszer átalakítása keretében Magyarország is megoldja a kisebbségi közösségek parlamenti képviseletének kérdését.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, reményei szerint a magyar–horvát kapcsolatok minden téren, beleértve a kisebbségi kérdés kezelését is, modellként fognak szolgálni „abban a nagyon bonyolult térségben, amelyet Kelet-Közép-Európának hívunk”. A horvát országgyűlés, a szábor elnöke kifejtette: Horvátország rendezte a határain kívül, a diaszpórában élő horvátok képviseletét a száborban, a világszerte szórványban élő horvátságnak három parlamenti delegáltja van.

„A horvát parlamentben a nemzeti kisebbségek képviseletét úgy oldottuk meg, hogy megalkottunk egy alkotmányerejű jogszabályt; a kisebbségekhez tartozó állampolgároknak két szavazati joguk van, szavazhatnak pártokra is, és szavazhatnak kisebbségi képviselőkként is” – fejtette ki. Luka Bebic úgy fogalmazott, a népek együttélése lehetőség és kötelezettség. „A nemzeti kisebbségek számunkra nem akadályozó tényezőt, hanem lehetőséget jelentenek, hogy még inkább kiterjesszük együttműködésünket a szomszédos államokkal” – mondta.

Szerző(k): MTI, kronika.ro

admin
 

>