TestvérHálót szőnek a szórványban élő magyar közösségek

http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=78951&cim=testverhalot_szonek_a_szorvanyban_elo_magyar_kozossegek
[ 2010. december 04., 09:50 ]

Támogatja a magyar kormány a külhoni szórványmagyarok egymás között kiépülő kapcsolatait erősítő, TestvérHáló elnevezésű kezdeményezést – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság annak kapcsán, hogy a program első rendezvényeként pénteken a romániai Vajdahunyadon egy erdélyi és egy vajdasági református szórványgyülekezet létesített egymással testvérkapcsolatot.

Az államtitkárság pénteki közleménye szerint a kezdeményezésről Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Vajdahunyadon, a Hunyadi Református Egyházmegye újraalakulásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezésen beszélt.

A tájékoztatás szerint a helyettes államtitkár kiemelte: az alulról jövő kezdeményezés célja, hogy a külhoni magyarság szórványban élő közösségeit arra ösztönözze, ismerjék meg egymást, vegyék fel a kapcsolatot egymással, ezzel is erősítve magyar identitásukat. Ennek példája a vajdahunyadi találkozó, ahol egy erdélyi és egy vajdasági református szórványgyülekezet épített ki testvérkapcsolatokat – hívta fel a figyelmet.

A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem tesz különbséget magyar és magyar ember között, hiszen mindenki egyformán fontos Magyarország számára.

Elmondta továbbá, hogy „valamennyiünk kötelessége és öröme is egyben", hogy felvállaljuk minden egyes magyar ember, magyar közösség együvé tartozását és boldogulását.

Répás Zsuzsanna külön örömét fejezte ki, hogy a régióban elindult egy kezdeményezés, amely céljául tűzte ki, hogy szórványban élő közösségek kapcsolatra lépjenek egymással, fogjanak össze és hozzanak létre élő és gyümölcsöző kapcsolatot. A kezdeményezést a dél-erdélyi Lupény és a délvidéki dél-bánsági Torontálvásárhely közösségei indították el. Hogy a közösségek további kapcsolattartását a magyar kormány is segítse, Répás Zsuzsanna informatikai eszközöket – webkamerákat és headseteket – ajándékozott a gyülekezeteknek.

A rendezvényen a tájékoztatás szerint a a bánsági szórványgyülekezetek képviselője, Gyenge Károly lelkipásztor is jelen volt, aki szintén köszöntötte a Hunyad megyei közösséget, hangsúlyozva, hogy fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a hasonló körülmények között, szórványban élő testvérközösség életében.

A továbbiakban Ősz Sándor Előd lelkipásztor-levéltáros tartott előadást Húszéves az újraalakult Hunyadi Református Egyházmegye címmel, valamint Magyari Hunor és Szántó Tünde mutatta be A Hunyadi Református Egyházmegye templomai című albumot, amely a régió templomi örökségét kitűnő fényképekkel és történeti áttekintéssel dokumentálja.Forrás: MTI
Megjegyzés
Répás Zsuzsanna nagyon tevékeny és jónak tartható, hogy kijelenti: az alulról jövő kezdeményezéseket istámogatja az anyaország kormánya. A Szórványban a sok felmerülő probléma viszont csak akkor és csak úgy oldható meg, ha nem szelektíven cselekednek a kormány emberei. Ismert, hogy a Háló nem újkeletű, hiszen a katolikus közösségekben már sokéves tapasztalatra tettek szert az ebben résztvevők és nemcsak itt Erdélyben, hanem a külhonban is. Így a mostani tevékenységet akkor lehetett volna valóban szórványépítő szereppel felruházni, ha már az alakuló félben levő kezdeményezés a hasonlóan gondolkodókat is bevonja a Hálómozgalomba, így lehet igazán "testvér".
Szerintünk a nemzetpolitikáért felelős államtitkárnő újra csak a tájékozatlanság áldozata, amiért egy már egész Erdély szerte kialakult hálózatot nem ismer. Nem akarjuk elhinni, hogy csak a polgáriak esetéhez hasonló "elfelejtősdi"-ről lenne szó, remélve hogy nem készakarva cselekedett és nem csoportérdekek miatt.
Mindezek ellenére, üdvözöljük a TestvérHáló megalakulását és reméljük, hogy mihamarabb kialakul majd egy egész Erdélyre és a külhonra kiterjedő mozgalom a Szórványok építéséért!
A kolozsvári polgári párt vidékfejlesztési szakosztálya felajánlja a segítségét! (Erdélyi Pogár)

BEJEGYEZTE: MPP.KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 10:27 0 MEGJEGYZÉS

admin
 

>