Ülésezett az SZKT – Frunda váltást kér – film

[ 2010. szeptember 25., 20:30 ] [779]

Az RMDSZ elnöke szerint demagógia a megszorítások népszerűtlensége miatt a Boc-kormányból való kilépést szorgalmazni, mert attól sem az erdélyi magyarok, sem az ország helyzete nem javulna. Markó Béla erről a szervezet belső parlamentje előtt beszélt Marosvásárhelyen, ahol a jövő évi tisztújító kongresszus előkészítéséről döntöttek.
Markó Béla hibának tartaná a kormányzati pozíció feladását. Frunda György szenátor viszont azt kérte, ne a csúcsvezetés szűk köre, hanem az SZKT döntsön a koalícióból való esetleges kilépésről a jövő évi költségvetés elfogadása előtt. A volt SZKT-elnök azt mondta: ő sem jelenti be, megpályázza-e az RMDSZ elnökségét, amíg Markó Béla is lebegteti, hogy indul-e.
Frunda György szenátor elmondta: „Megmérettetés lesz: ha jól emlékszem, az utolsó két-vagy három kongresszuson nem volt megmérettetés, egyedüli jelölt Markó Béla volt. És az hiszem, hogy ezt be kell vigyük, hogy a mindenkori RMDSZ kongresszuson minimálisan két jelölt legyen. És én azon is elgondolkozom, hogy RMDSZ-elnöknek ne lehessen több mint két mandátuma".

Markó Béla elnök hozzátette: „Ebben a pillanatban én is változás-párti vagyok, de azt mondtam, hogy nem mindenáron és nem úgy, hogy utánunk az özönvíz. Tehát mi fölépítettünk egy szervezetet, és hogyha látjuk annak a garanciáját, hogy ez a szervezet egységesen, erőben, szolidárisan, befolyásos politikai szervezetként menjen tovább, akkor beszélhetünk a változásról".
A Szövetségi Képviselők Tanácsa úgy döntött, az RMDSZ tizedik, tisztújító kongresszusát Nagyváradon rendezik meg február 26-27-én.

Baranyi László
Duna Tv, Híradó, erdely.ma

admin
 

>