A pénzhiány „felfedeztette” a gabonamaffiát

[ 2010. július 15., 15:41 ] [66]

Habár már rég mindenki tudja, hogy Romániában a gabonamaffia erősebb és nagyobb, mint a hivatalos piac, a Pénzügyminisztérium az üres államkassza látványától hajtva most váratlanul „felfedezte”, hogy a feketén kereskedett áru mekkora rést vág a büdzsébe.
Ezért aztán a rendőrség, mezőgazdasági igazgatóságok, pénzügyiek ellenőrző csapatokat küldtek az utakra a gabonát szállító teherautók ellenőrzésére. Amit aztán a helyszínen tapasztaltak, még őket is meglepte, mert az összes ellenőrzött vállalkozásnál találtak hibákat. Egyetlen hét leforgása alatt a közutakra vezényelt rendőrök 1098 jármű rakományát vizsgáltak meg, a mezőgazdasági igazgatóság csapatai pedig 191 cég könyvelésében kotorásztak és összesen 524 büntetést szabtak ki, ezek összege közel fél- millió lej. Mindezek mellett bezártak hat gabonasilót és elkoboztak öt teherautót.
Az előzetes becslések alapján a gabonakereskedelemnek legalább 60 százaléka illegális, s az értéke körülbelül 1,6 milliárd eurót tesz ki. A felvásárlók módszere rém egyszerű: mivel nincs az egész országot átfogó gabonatőzsde, a termelőnek fogalma sincs a kereslet-kínálatról, a felvásárló megjelenik a parcella szélén és megteszi ajánlatát. A gazdák zöme pedig elfogadja az árat, ha az legalább fedezi a termelési költségeit. Neki azonnal készpénzre van szüksége. Esze ágában sincs számlát kérni, adózni, netalán raktározni a magasabb felvásárlási ár reményében, hisz az árakat a piacot uraló maffia diktálja.
Vagyis, „lábon” megveszik és gabonát, és nyom nélkül már szállítják is. Az ország mezőgazdasági területének fele kis parcellákból áll, a sok ezer gazda pedig biztos áldozata a „rendszernek”. Amely fölött, természetesen a hatóságok mindeddig szemet hunytak, most viszont a kényszer hatására akarnák szétverni.
A nagytermelők úgy vélik, semmi értelme a siló-dzsihádnak, hisz elsősorban az okokat kellene megszüntetni, nem pedig a tünetet kaszabolni. Amíg nem állítanak talpra egy szabályozott piacot, addig semmi más nem történik, csak gazdákat tesznek tönkre.
A Ziarul Financiar úgy tudja, hamarosan a feldolgozóipar is sorra kerül, mert a finánc azt is „felfedezte”, hogy a sok ezer apró kenyérgyár is feketén dolgozik. Az első becslések szerint Romániában a kenyér 75 százaléka feketén készül, majd kerül a fogyasztóhoz a pékségek saját boltjain, vagy a kis élelmiszerüzleteken keresztül. Amelyek soha nem adnak számlát a vevőnek. A kenyér feketepiacának értékét is több, mint 1,5 milliárd euróra becsülik, fenntartója pedig a több ezer sufnipékség, amelyeket furcsa módon soha nem záratnak be, még akkor sem, ha egerek futkorásznak a finánc lába alatt.

Irházi János, www.nyugatijelen.com, erdely.ma

admin
 

>