Megalakult az új szlovák parlament

Bugár Bélát alelnökké választották.

Szerző: Rudas Dóra/Cseke Márta
Forrás: Híradó

2010.07.08. csütörtök 18:59

Csak másodszorra sikerült megválasztani az új szlovák parlament elnökét, Richárd Sulíkot. A parlament egyik alelnökévé Bugár Bélát, a Híd elnökét választották képviselők.  Az alakuló ülésen kisebb botrányt kavart, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke éppen a Kisebbségi és Emberjogi Bizottság vezetője lett.

A szlovák államfő jelenlétében esküdtek fel az alkotmányra az új parlament képviselői. A Híd listáján bejutott magyar képviselők elsősorban Dél-Szlovákia gazdasági fellendülését akarják elérni.

– Szeretnénk koncentrálni a déli régiónak a fejlesztésére, szeretnénk, ha a leendő államtitkárunk besegítene abba, hogy a gyorsforgalmi út építése elinduljon – mondta híradónknak Nagy József, a Híd képviselője.

Az elmúlt évek legnagyobb botrányait akarja minél előbb felgöngyölíteni a szintén a Híd listáján bejutott Polgári Konzervatív Párt képviselői.

– Azon leszünk, hogy minél hamarabb pont kerüljön a Malina Hedvig-ügyre, amiről elmondatjuk, hogy nem a megvert nyitrai lány botránya, jóval inkább a szlovák igazságszolgáltatásé – nyilatkozta Peter Zajac.

A szlovákiai magyarok számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a nyelvtörvénnyel. Bár a jogszabály módosításáról egyezség született az új kormánykoalícióban, a leendő kulturális miniszter ezt mégis cáfolja.

– Nincs semmilyen konkrét politikai egyezség ebben a kérdésben, de azzal a céllal lépünk be a politikába, hogy minél kevésbé nehezítsük  a szlovákiai állampolgárok mindennapjait illetve megélhetését, ebből a szemszögből fogjuk megvizsgálni a nyelvtörvényt is – ígérte Daniel Krajcer leendő kulturális miniszter.

Iveta Radicová Szlovákia új kormányfőjelöltje egy magyar hetilapnak azt nyilatkozta, hogy érvénytelenítené Szlovákia területén a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, ám visszavonatná a Fico-kabinet által már bevezetett retorziókat. Leendő külügyminisztere egyelőre óvatosan fogalmaz.  

– Biztos, hogy lesznek lépések, de akkor tesszük jól, ha egyelőre tartózkodunk attól, hogy ezt a médiával is megosszuk, mert bár szeretjük a sajtót, mégsem akarunk rajtuk keresztül üzengetni. A szándék helyett inkább cselekedni kell – fogalmazott Mikulás Dzurinda, a külügyi tárca várományosa.

Az elnöki palota tájékoztatása szerint Ivan Gasparovic még ma visszahívja Robert Fico kormányát, és ezt követően azonnal kinevezi Iveta Radicovát miniszterelnökké.

dunatv.hu

admin
 

>