Schmitt Pál államfőjelölt

MTI
2010.06.24. 11:05
Csütörtökön hallgatja meg a Fidesz–KDNP-frakciószövetség Schmitt Pál házelnököt, akit Orbán Viktor kormányfő javasolt államfőjelöltnek a kormánypárti képviselőcsoportok számára. A hivatalos jelölés határideje pénteken jár le, a választás jövő kedden lesz az Országgyűlésben.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök azt javasolta a Fidesz–KDNP-frakciószövetségnek: Schmitt Pál házelnököt jelölje, majd válassza meg államfőnek. A kormánypárti képviselők mai frakcióülésükön ismerik meg a jelölésről szóló levél tartalmát, amelyet Orbán Viktor eljuttatott a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjéhez. A tanácskozáson meghallgatják Schmitt Pált, hasonlóan Balogh Andráshoz, az MSZP köztársaságielnök-jelöltjéhez, aki kedden mutatkozott be a Fidesz–KDNP frakcióülésén.
Az első ajánlás benyújtásának határideje péntek 12 óra. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. Ennek alapján minden valószínűség szerint két jelölt lesz: Schmitt Pál és Balogh András.
Lázár János korábbi bejelentése szerint ezt követően, június 28-án, hétfőn délelőtt „végső döntés születik arról, hogy a Fidesz-frakció a kereszténydemokratákkal szövetségben kit fog támogatni a június 29-i elnökválasztáson”. Az Országgyűlés honlapján olvasható, a 2010 évi köztársaságielnök-választás időrendjéről szóló dokumentum szerint szintén hétfőn a parlament plenáris ülésén elhangzik a bejelentés az ajánlások érvényességére vonatkozó házbizottsági állásfoglalásról és a 2010-es államfőválasztás jelöltjeiről.
A választás első fordulója kedden kora délután kezdődik a parlamentben. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek a plenáris ülésen, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt. A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban, azaz kedden sikerül megválasztani az új elnököt, így nem lesz szükség a másik két fordulóra. Az ünnepélyes eskütételre várhatóan már kedden sor kerül, az új államfő azonban csak augusztus 5-én lép hivatalba, a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László mandátuma ugyanis augusztus 4-én éjfélkor jár le.

honline.ro

admin
 

>