Olcsón adott tisztesség

[ 2010. június 25., 00:53 ] [433]

Ahogy jó katonához illik…

Románia regionális átszervezésére szükség van, de etnikai alapú régiót nem hoznak létre — jelentette ki tegnap Emil Boc miniszterelnök egy konferencián. Az ország jelentős része aggodalommal várta az alkotmánybíróság döntését, a taláros testület lévén utolsó reményük, talán megakadályozza a fizetések, nyugdíjak drasztikus csökkentését. Eközben a miniszterek, a kormányfő mintha mi sem lenne fontosabb, időszerűbb, a régiók átszervezéséről, no meg a fránya magyarok követeléseiről értekezett.
Kevés hír szivárgott ki a tanácskozásról, ám az határozottan jelezte, bármilyen hűséges kormányzati partner az RMDSZ, igényei egy része (főként a magyar szempontból fontosabbak) süket román hatalmi fülekre talál. Pedig tény és való, a megszorító intézkedések miatti balhét pont úgy elviszi a magyar érdekvédelmi szövetség, mint a demokrata-liberálisok. Hiába magyarázza Kelemen Hunor, hogy ők gazdaságélénkítést is szeretnének, tudatában vannak, nehéz elhitetni az emberekkel a megszorítások fontosságát. Hiába fejtegeti Markó Béla, hogy bizony manapság könnyebb volna ellenzékben, ám-lám, ők nehéz időkben is vállalják a kormányzás felelősségét.
Az RMDSZ magatartása szinte érthetetlen. A tisztességre, felelősségre hivatkozniuk fölösleges, hisz az elmúlt években már bizonyították, a pillanatnyi szélfúvásnak megfelelően, könnyen váltják partnereiket, balról jobbra, jobbról balra csapódnak. Csak azért, hogy hatalomba kerüljenek, ott maradjanak. Rövid ideig úgy tűnt, mostani kormányzati regnálásuk nem lesz teljesen eredménytelen, legalább a tanügyi törvényt sikerül áterőltetniük a parlamenten, s végre a magyar gyermekeknek nem kell románul tanulniuk a földrajzot, történelmet. Jelen állás szerint erre mégsem kerül sor idén nyáron, újabb évet veszít az oktatás, továbbra is elmarad a reform. Emil Boc-ék ezt az ütőkártyát nem eresztik ki a kezükből, közben pedig egyértelműsíti, ez a legtöbb, amit adni hajlandóak. Nemhogy területi autonómiáról, de még székelyföldi fejlesztési régióról sem tárgyalnak.

Az RMDSZ pedig egyre haloványabb magyarázatokkal próbálja menteni a menthetőt. Egykori tekintélyét elkártyázta román partnerei előtt, hitelét veszíti magyar választói szemében. Egyre nyilvánvalóbbá válik, olcsón adta a bőrét, hatalmon levő vezetői, lehet, nyernek valamit a mostani csődtömeg-kormányzásból, de mi, egyszerű emberek, a magyarság sokkal többet veszítünk annál, hogy ezt könnyedén feledjük.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>