Sütő Andrásra emlékeztek születésnapján

[ 2010. június 21., 08:32 ] [81]

Jelzőtáblák segítik mától a látogatókat Pusztakamaráson, Sütő András szülőháza felé. A hagyatékát ápoló baráti egyesület megemlékezést tartott, a négy éve elhunyt Kossuth-díjas író születésnapja alkalmából.
Simon Attila domborművét leplezték le azon a házon, ahol édesanyja könnyű álmot ígért Sütő Andrásnak. A kulturális zarándokhellyé vált mezőségi faluban útjelzők vezetnek a házhoz.
„Ígéret van arra vonatkozóan is, hogy hivatalosan elfogadásra kerül a helyi tanácsban a Sütő András utcanév is, reméljük, hogy ezt a közeljövőben sikerül velük megvalósítani” – mondta Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A megemlékezés szónoka szerint Sütő András múlhatatlan érdeme, hogy a nemzeti elnyomásnak ellenszegülve az anyanyelvhez való ragaszkodást hirdette.
„Az erdélyi magyar író hivatásának tekinti a közéleti jelenlétet, minden körülmények között. Sütő András ennek a legkiválóbb példái közé tartozik” – hangsúlyozta Nagy Pál, a Sütő András Baráti Egyesület elnöke.
„Akkor, amikor felhívta a magyarokat, hogy gyertyás-könyves tüntetéssel álljanak ki az anyanyelvű oktatásért, százezer magyar mozdult meg” – teszi hozzá Kincses Előd, a Sütő András Baráti Egyesület tagja.
Nyelvújító, közösségmegtartó szerepe előtt tisztelegve az erdélyi anyanyelvápolók a Sütő Andrásról elnevezett díjat osztják ki már három éve.

Duna TV,erdely.ma

admin
 

>