Lőporos hangulat Csíkszeredában

Forró-Erős Gyöngyi
2010.06.18. 08:26
„Elviselhetetlen már a lövések zaja, tisztára háborús hangulat uralkodik Zsögödben” – panaszkodott egyik olvasónk, az erdőalji hegyivadász-alakulat lőgyakorla taira utalva. Csíkszeredában so kan állítják: egy ideje gyakoribbakká váltak a lövöldözések a lőtéren, a sűrű fegyverropogás, a hangos dörrenések pedig már zavarók. A zsögödi közbirtokosságnak viszont más kifogásolni- valója is van, nemcsak a zaj.

loter_hegyivadaszok.jpg

Szavakban visszaadni igen nehéz azt a hangulatot, amelyet a sorozatosan eldördülő fegyverek hangja idéz szinte naponta a megyeszékhelyen. A laikus számára is egyértelmű, nemcsak közönséges puskaropogástól hangos időnként a város, hanem nehézfegyverek is gyakran elsülnek. Háborús viszonyokat idéző hangjuk nem csupán az emberek idegrendszerére van rossz hatással: aki állatot tart – például lovat, kutyát –, minden bizonnyal tapasztalta már, hogy a jószágok pánikba esnek egy-egy irdatlan dördülést követően.
Lőtér a város szélén
Az erdőalji hegyivadász-alakulat lőtere Zsögödben, a közbirtokosság területén van. Józsa Lajos, a közbirtokosság elnöke nemrégiben írásos panasszal fordult mind Csíkszereda önkormányzatához, mind a prefektúrához, azt kifogásolva, hogy saját, betelekkönyvezett területükre a katonaság lőgyakorlatai miatt gyakran nem mehetnek ki, a legelőket a gazdák nem tudják megközelíteni.
„Most már nemcsak a legelőre, hanem az erdő felé is lőnek, és a fák fogják ki golyókat” – mondja Józsa Lajos, aki szerint bár évek óta tartanak lőgyakorlatokat, néhány hete, hónapja ezek szinte napi rendszerességűvé és egyben elviselhetetlenné váltak. Az elnök nem csupán azt kifogásolja, hogy a közbirtokosság tulajdonát képező területet gyakran nem tudják megközelíteni a lőgyakorlatok miatt, de utóbbiak környezetvédelmi, erdővédelmi aggályokat is felvetnek.
„Telelövöldözik a fákat. Volt rá eset, hogy a közbirtokosság arról a területről értékesített fát, és a vásárló körfűrészét tönkretette a fába szorult lövedék” – meséli Józsa. Azt mondja, az erdőgazdálkodást az erdészettel végeztetik, ám az is tehetetlen ez ügyben.
Józsa Lajos szerint a közbirtokosság területén most is vannak kisebb, szalaggal elkerített részek, felirattal ellátva: „Vigyázat! Fel nem robbant akna! Ne közelítsenek!”
„Ha hadiállapot volna, megérteném. De békés időszakban ilyent…” – fogalmaz a közbirtokosság elnöke.
Várják a katonaság válaszát
Szőke Domokos alpolgármester lapunknak azt mondta, a lőgyakorlatok gyakoriságára, illetve hangerősségére vonatkozó lakossági panaszt még nem jegyeztek a városházán, ám a zsögödi közbirtokosság kifogásairól tudomásuk van, és panaszukat továbbították is a prefektúrának. Ladányi László Zsolt kormánymegbízott azonban megkeresésünkre azt közölte, nem kíván állást foglalni az ügyben mind addig, míg átiratára nem kap választ a hadseregtől.
Katonai felkészülés zajlik
„A zsögödi lőtéren zajló, a katonai felkészülés részét képező lőgyakorlatok a tervek szerint történnek, és céljuk, hogy a katonák gyakorlatra tegyenek szert a fegyverhasználat terén.” Ezt az egymondatos hivatalos választ kaptuk az erdőalji katonaság szóvivőjétől tegnap arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható a lőgyakorlatoknak a lakosság által tapasztalt megsűrűsödése.
Konkrét válasz tehát nincs. Vagy csak nem publikus.

honline.ro

admin
 

>