A magyar kormány üdvözli, hogy valószínűleg jobbközép koalíció vezetheti Szlovákiát

Valamennyi ellenzéki párt kapcsolatba hozta az MKP kudarcát a Fidesz politikájával.

Feldolgozta: SzZ
Forrás: MTI

2010.06.13. vasárnap 17:19

A magyar kormány üdvözölte, hogy a szombati választás eredményeként feltehetően jobbközép kormány alakul Szlovákiában, a külügyi államtitkár szerint pedig ez Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti. Valamennyi ellenzéki párt kapcsolatba hozta a magyar Koalíció Pártjának (MKP) kudarcát a Fidesz politikájával, az MSZP elsősorban a kettős állampolgárságról szóló törvény rossz időzítésében látta a párt kiesésének okát, a Jobbik és az LMP pedig a Fidesznek az MKP melletti túlzott kiállását tartotta aggályosnak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy értékelte, hogy teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező. "Reméljük, hogy a jobbközép tud kormányt alakítani, amire egyébként a társadalmi támogatottsága megvan" – szögezte le, hozzátéve, hogy "az nagyon nagy eredmény, hogy a jobbközép fog tudni kormányt alakítani, ezt mindenképpen üdvözöljük".
Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint az új helyzetben a magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, miközben sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből. A külügyi államtitkár hozzátette: mindez Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti.
A szlovákiai választások eredményeként bekövetkező fordulat révén elhárult az akadály az elől, hogy az elkövetkező években a problémák megoldásával, "a közép-európai építéssel" lehessen foglalkozni, és a párbeszéd kezdődhessen a két fél között. "A magyar kormány részéről nyitottak vagyunk, szükség van a párbeszédre" – mondta Németh Zsolt.
Németh Zsolt kitért arra is, hogy az MKP választási eredménye nem a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvénnyel és a szlovákiai reakciókkal magyarázható. "Ha így lenne, akkor Ficónak kormányon kellett volna maradnia" – tette hozzá Németh Zsolt, aki úgy vélte, hogy az MKP és a Híd közötti választáskor inkább arról lehetett szó, hogy melyik képviseli "hitelesebben és határozottabban" a szakítást Fico politikájával.
Hangsúlyozta, hogy a nyitottság továbbra is megvan az MKP és a Fidesz, valamint a felvidéki magyarság és a magyar kormány közötti együttműködésre. A Hídnak "magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben" – tette hozzá a külügyi államtitkár.
Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is: az, hogy a szlovákiai magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe. Hozzátette: a kormányoldal a határon túli magyar szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozta meg a rájuk is vonatkozó törvényeket, s ezzel a felvidéki magyarságot a konfliktusok középpontjába helyezte.
Erre reagálva Semjén Zsolt azt mondta: ez "Lendvai Ildikónak a teljesen önkényes és a tényektől függetlenített értelmezése". "A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak" – jegyezte meg. Hozzátette: "valószínűleg a szocialista párt a saját rossz lelkiismeretét próbálja ezzel nyugtatni és megpróbálja elfedni azt a tényt, hogy noha a szocialista párt többsége támogatta a kettős állampolgársági törvényt, most mégis visszarendeződnek Gyurcsány Ferenc mögé".
Kovács László (MSZP) országgyűlési képviselő, volt külügyminiszter és uniós biztos szerint pedig a szlovákiai választáson az MKP-re ütött vissza a magyar állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvény elfogadásának szerencsétlen időzítése.
Hangsúlyozta: az MSZP a történtekért Orbán Viktor miniszterelnököt, Martonyi János külügyminisztert és a kormányt tartja felelősnek, akik "nemcsak az MSZP halasztási javaslatát hagyták figyelmen kívül, de a két szlovákiai magyar párt kérését is". Mint mondta, a Fideszhez szorosabban kötődő MKP nem került be a törvényhozásba, míg az önállóságára jobban vigyázó, a magyar-szlovák viszony javításán dolgozó Híd Párt eddigi legjobb eredményét érte el.
Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője szerint lényegesen gyengült a felvidéki magyarság politikai képviselete azzal, hogy a szombati választás eredményeként az MKP kiesett a szlovákiai törvényhozásból. A politikus szerint az MKP nem tudott felülemelkedni korábbi vitáin, a választási kampányban pedig saját program hirdetése helyett inkább főbb riválisát szapulta, ez vezetett a kieséséhez. A Jobbik szerint a kudarcnak "egyértelmű részese Orbán Viktor és Martonyi János is, akik határozott kiállása a párt mellett épp ellentétes hatást ért el: nem a jobb eredményt segítette, hanem a bukás esélyét növelte".
Arra, hogy a Híd Párt nyolc százalék feletti eredményével bizonyára tagja lesz az új kormánykoalíciónak, kifejtette, hogy a 14 fős frakcióban azonban fele-fele arányban foglalnak helyet magyarok és szlovákok, így "erősen kérdéses, hogy a Híd mennyire lesz majd képes, és egyáltalán mennyire áll majd szándékában a felvidéki magyarság megmaradását elősegítő célokat határozottan felvállalni".
Mile Lajos, az LMP képviselője sajnálatosnak nevezte, hogy az MKP kiesett a parlamentből. Úgy fogalmazott, ez is azt mutatja, hogy "a Fidesznek finomítania kellene az ilyen irányú külpolitikai tevékenységét, mert nem szerencsés, ha egyértelműen kiállnak egy párt mellett". Megjegyezte, hogy a választásokon sikeresen szereplő Híd-Most éppen a szlovák-magyar párbeszédet hangsúlyozta a kampány során.

dunatv.hu

admin
 

>