Hivatalos nyelv lehet Ukrajnában a magyar – film

[ 2010. június 11., 23:07 ] [189]

Hivatalos nyelv lehet Kárpátalján a magyar, amennyiben az ukrán törvényhozás megszavazza a Régiók Párt törvényjavaslatát, amely nyelvhasználati joggal ruházná fel a kisebbségeket. Az még kérdés, hogy 10 vagy 20 százalékos legyen az a lakossági arány, amelynél a kisebbségiek anyanyelvükön is intézhetik a hivatalos ügyeiket.
Közigazgatás, oktatás, egészségügy, helységnévtáblák és sorolhatnánk tovább, hogy hány helyen lehetne használni a magyar nyelvet, amennyiben az ukrán Legfelsőbb Tanács jóváhagyja a régiós párt beadványát. Brenzovics László, a Karpataljai Megyei Tanács alelnöke szerint a Janukovics-féle Régiók Pártjának választási ígérete volt az orosz nyelv állami szintre való emelése. Mivel a Janukovics-partnak nincs ehhez megfelelő számú szavazata a parlamentben, így az oroszt is regionális nyelvkent tudjak csak elfogadtatni, remelhetoleg a magyarral egyutt. Brzenovics Laszlo szerint a szabad nyelvhasználat jelentősen megkönnyítene a helybéliek életét.
„Attól is függ, hogy milyen százalékarányt határoznak meg, amennyiben 20 százalékos lesz a százalékarány, akkor tulajdonképpen Kárpátalján az ungvári, beregszászi és a nagyszőlősi járásokra vonatkozhat, amennyiben elfogadják azt, hogy 10 százalék legyen az arány, akkor az egész megyére tulajdonképpen, Kárpátalján az ukrán mellett a megyében a második hivatalos nyelv a magyar lehetne” – mondja Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke.
A megyei tanács alelnöke szerint ennek nem csak a papír- , de a mindennapok szintjén is működnie kellene. Ehhez biztosítani kell az ukran államnak a magyarul beszélő tisztségviselőket, a finanszírozási feltételeket, és új struktúrát kell majd bevezetni a legtöbb hivatalban. Hasonló állásponton van Kovács Miklós, a KMKSZ elnök is, aki parlamenti képviselőként sokat harcolt a magyar nyelv hivatalos státuszáért.
„Küzdöttünk azért, hogy Ukrajna a 20 százalékos aránnyal szavazza meg ezt a nemzetközi kötelezettséget, sajnos ezt visszavonták és 50 százalékkal lett megszavazva. Ha most 10-el szavazzák meg, akkor az kétségtelenül a nyelvi egyensúly biztosításának a kerete lehetne. Azonban a probléma magvát az adja, hogy ez egy bonyolult európai típusú szabályozás és erős kétségeim vannak afelől, hogy az ukrán államaparátus alkatilag alkalmas-e egy ilyen jellegű finom szabályozás betartására” – hangsúlyozta Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.
Ukrajnában ez törvény tizenhárom kisebbségnek teremthetne jobb és szabadabb nyelvhasználatot, köztuk a kárpátaljai magyaroknak. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a mindennapos ügyintézést az állami hivatalokban anyanyelvükön intézhetnék. Ez a fiatalember épp az ungvári egyetemen, egyik vizsgajan van tul, azaz nem teljesen…
„Én ennek nagyon örülnék, mert épp most jövök vizsgáról és ukránul van és sehogy nem tudom leadni. Ez a magyaroknak szerintem nagyon jó lenne. Nagyon sokkal könyebb lenne, ha elfogadnák ezt a törvényt” – mondja Kovács István, egyetemista.
Bár a javaslat nem teszi le a diákok helyett a vizsgákat, a nyelvhasználat szempontjából valóban több jogot kaphatnak a kisebbségek az oktatásban is. Ugyanis a tervezetben az is szerepel, hogy az egyetemek maguk dönthetnek arról, hogy milyen nyelven oktassanak bizonyos tantargyakat. A változás nyílvánvalóan nem kerüli majd el a médiát sem. Az Ungvári Televízió most készül beindítani a Tisza 2 Tv-csatornát, amely az ukrán nyelv mellett, a helyi kisebbségek nyelvén fog műsorokat sugározni.
„A regionális nyelv megkönnyítené, ahogy ismerem ez az országot, levenné, nem a nacionalisták körében, hanem úgy általában az egész közhangulatot tekintve a napirendről azt a kérdést, hogy miért jelenünk meg, miért szólunk érthető nyelven, miért nem feliratozzuk ezeket a műsorokat” – emelte ki Kulin Zoltán, a Ungvári Állami Megyei Televízió vezérigazgató-helyettese.
Kárpátalján tehát kivárnak. Az ukrán parlamentben pedig a hamarosan várható szavazás kapcsán az ellenzék már jelezte is kifogásait. Egyes képviselők szerint a nyelvhasználatot megkönnyítő javaslatnak fo célja, hogy visszaszorítsák az ukrán nyelv használatát, és tágabb teret biztosítsanak az orosznak. Hogy ez valójában így van-e, az hónapokon belül kiderül, addig is eggyel több esélye van a kárpátaljaiaknak a szülőföldön való boldogulásra.

Duna TV, erdely.ma

admin
 

>