Tőkés Lászlót javasolják az Európai Parlament alelnökének

Tőkés László EP-képviselőt javasolja az Európai Parlament alelnökének az EP néppárti frakciója. A néppárti javaslatot a szervezet tizennégy fős – a Demokrata Liberális Párt és RMDSZ képviselőiből álló romániai delegációja is támogatta.

A parlament plénuma a jövő héti strasbourgi plenáris ülésén szavaz az alelnöki tisztség betöltéséről.

„Megtiszteltetés számomra, hogy a magyar néppárti delegáció javaslatára és a román néppárti delegáció támogatásával egy ilyen fontos tisztségre jelöltek. Azon fogok munkálkodni, hogy az európai értékek alapján kiszélesítsük és erősítsük a magyar-román együttműködést” – mondotta Tőkés László. Az erdélyi képviselő hozzátette: „Bízom benne, hogy jövő héten a parlament többségének a támogatását is elnyerem. Amennyiben megválasztanak, továbbra is azon leszek, hogy a temesvári forradalom értékeit, szellemiségét képviseljem a jövőben is”.

Cristian Preda, a PDL képviselője blogján megjegyzi: az EP alelnökeként Tőkés „a magyar-román megbékélés szimbólumává válhat.”

Tőkés Lászlót múlt év júniusában választották EP képviselőnek az RMDSZ színeiben. Ez megelőzően független képviselőként tevékenykedett. Az EP egyik alelnöki tisztségét eddig Schmitt Pál töltötte be, aki a magyarországi választásokat követően lemondott erről a posztjáról.

kronika.ro

admin
 

>