Magyar Polgári Párt – Közlemény

A Magyar Polgári Párt megütközéssel és felháborodással vette tudomásul a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület meghurcolását és alapszabályzatának a bíróság általi önkényes megváltoztatását. Rendőrállami módszereknek és letűnt időket idéző igazságszolgáltatási visszaéléseknek lehettünk szemtanúi az elmúlt időszakban, amikor az egyesület alapító tagjait zaklatták, nyomást gyakoroltak rájuk, hogy változtassák meg az egyesület alapszabályzatát, illetve – mikor ez nem sikerült! – önkényesen töröljék az egyesület céljai közül a székelyek önszerveződési és önkormányzati tevékenységének támogatását.
Megengedhetetlennek tartjuk, hogy három román civil szervezet kérésére egy bíróság beleavatkozzon egy szabályosan bejegyzett egyesület belügyeibe és meghatározza, hogy milyen célokat tűzhet ki maga elé mindaddig, amíg ezek a célok semmiféle jogszabályba nem ütköznek. A maroshévízi bíróság sajátosan értelmezte az alkotmányt, mi több, az ítélet indoklásában egy szó sem esik az egyesület tevékenységéről, arról viszont igen, hogy eleve be sem kellett volna jegyezni.
A Magyar Polgári Párt, mint a kisebbségi, közösségi jogok elkötelezett védelmezője elítéli a történteket és kifejezi abbéli reményét, hogy felül kerekedik a jogállamiság és a román igazságszolgáltatás helyrehozza a most elkövetett jogsértést.

a Magyar Polgári Párt sajtóirodája
Székelyudvarhely, 2010. június 8.

polgaripart.ro

admin
 

>