Kormányátalakítás várható egy hónapon belül

Június végéig, vagy július elejéig kormányátalakításra kerül sor – jelentette ki pénteken Ioan Oltean, a Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöke. Azt is elmondta, hogy ha a kabinet megbukik a bizalmatlansági indítvány elfogadása nyomán, Emil Boc nem lesz ismét miniszterelnök.

oan Oltean nem említette, melyik minisztereket cserélnék le a kormány átalakítása során, csak annyit mondott, hogy néhány szaktárcavezető nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Besztercei sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: személyes véleménye szerint Mihai Şeitan munkaügyi minisztert le kellene váltani.

Oltean szerint Emil Boc azt követően foglalkozik a kabinet személyi összetételének kérdésével, hogy a kormány felelősséget vállalt a parlamentben a megszorításokat tartalmazó két törvénytervezet kapcsán. Erre június 7-én, hétfőn, a törvényhozás két házának együttes ülésén kerül sor.

A minisztercsere június végéig, vagy július elejéig megtörténik, mondta a PDL-alelnök.

Ioan Oltean szerint Emil Bocot nem fogják ismét miniszterelnökké kinevezni, ha kormánya megbukik az ellenzéki bizalmatlansági indítvány esetleges elfogadása nyomán. „Meggyőződésem, hogy a bizalmatlansági indítványt nem fogadja el a parlament. Ha a Boc-kormány mégis megbukik, másvalaki lesz a kormányfő” – mondta.

Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek nincs tudomása egy esetleges kormányátalakítás előkészítéséről, mint pénteken elmondta: sem a koalícióban, sem a kormányban nem eset szó erről a kérdésről.

Az ellenzék fölöslegesnek tartja a részleges kormányátalakítást, mind a liberálisok (PNL), mind pedig a szociáldemokraták (PSD) a teljes Boc-kormány távozását szorgalmazzák. Mihai Voicu PNL-szóvivő úgy fogalmazott, „üdvözlendőnek tartom a kormányátalakítást, de egyetlen feltétellel: a teljes kabinetet érintse, Emil Bockal az élen”.

Titus Corlăţean PSD-alelnök szerint sem a minisztercsere, de még a kormányfő leváltása sem javítana az ország gazdasági helyzetén, mivel „most a teljes jelenlegi kormányzati rendszer vallott kudarcot”, és a jelenlegi hatalom nem képes megoldani a gazdasági és szociális nehézségeket.

kronika.ro

admin
 

>