Könyv jelent meg Berszán atyáról – film

Budapesten mutatták be a Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítójáról írt könyvet.

Szerző: Farkas Katalin
Forrás: Híradó
2010.06.03. csütörtök 14:41

A magyar megmaradás szimbólumának nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumot. Az iskoláról és alapítójáról, Berszán Lajos atyáról könyv jelent meg, amit Budapesten mutattak be először a nagyközönségnek.

Semjén Zsolt szerint ez a népi bölcsesség tökéletesen illik Berszán atya, vagy ahogy a gyimesiek mondják: pap bácsi életére.

– Valóban egy csoda, amit az atya csinált, hiszen millió hivatali packázással, gánccsal, mindennel meg kellett küzdenie, de mégis a jóakarat  és a Jóisten segítsége révén ezt az iskolát létrehozta… – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Gyimesi és moldvai csángó, háromszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki gyerekeket egyaránt fogad az intézmény. Berszán atya a Gyimesek völgyében olyan egyházi iskolát indított útjára, amely ma már több mint 15 éves múltjával helyet követel az erdélyi magyar oktatási hálózatban.

Balog László csíkszeredai történész most megjelent könyve a kezdeteknek, az építkezésnek éppúgy emléket állít, mint azoknak, akiknek az iskola létrejöttét és fennmaradását köszönheti.

dunatv.hu

admin
 

>