Berceanu: mindenki hazudott a választási kampányban

 

A tavalyi államfőválasztási kampányban minden romániai párt hazudott, mivel elhallgatták a lakosság előtt, hogy ország a szakadék felé rohan – mondta Radu Berceanu közlekedési és szállítási miniszter, akinek nyilatkozatát a Gândul ismertette.

Berceanu kitereget. Valamennyi politikus elhallgatta a kampányban valóságot
Fotó: Mediafax

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő tárcavezető szerint a választási kampányban egyik párt sem vállalta azt az „öngyilkos” lépést, hogy beismerje: az ország a tönk szélére sodródott. Berceanu nyilatkozatában azonban igyekezett hangsúlyozni: ez a fajta hazugság nem azonos azzal, amikor valótlanságot mond valaki, itt valóban csak arról volt szó, hogy bizonyos tényeket elhallgattak.

Berceanu a valós helyzetről való tájékoztatás elmulasztását minden politikai erőnek – értelemszerűen saját pártjának is – felrója. A tavaly november végén és december elején tartott elnökválasztásoknak ugyanis parlamenti választásokkal felérő tétje volt: a második fordulóban megmérkőző szociáldemokrata Mircea Geoana és a PD-L által támogatott Traian Băsescu harca ez utóbbinak a győzelmével végződött, és ez meghatározta, hogy az államfő a PD-L elnökének, Emil Bocnak adott kormányalakítási megbízást. Ha Geoana lett volna a befutó, akkor egészen más színezetű kormánykoalíció vezetné ma az országot. Berceanu szavaiból is kitűnik: a küzdelem olyan elkeseredett volt, hogy ott egyik politikai erő sem merte beismerni, milyen is a valós gazdasági helyzet.

A Gândulnak ugyanakkor pénzügyminisztériumi források cáfolják a miniszter szavait, legalábbis annyiban, hogy közölték: a politikusok említett „mulasztásáról” legfeljebb a 2009 előtti időszakban lehet beszélni. Tavaly ugyanis már a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Unióval és a Világbankkal egyeztetett, azok által is ellenőrzött adatok láttak napvilágot a romániai gazdaság állapotáról.

A lap ugyanakkor magát Traian Băsescut idézi, aki 2009 novemberében, az elnökválasztási kampány teljében ugyancsak a nemzetközi pénzintézetek információira hivatkozva biztosította a lakosságot: Románia 2010 második negyedévében már kilábal a válságból, és megindul a növekedés. A nehezén tehát már túl van az ország – emlékeztet a Gandul Băsescu akkori szavaira.

Az elmúlt hetekben azonban éppen Băsescu próbálta meggyőzni a lakosságot a jelenlegi megszorítások elengedhetetlenségéről. Elmondta: azért kell most az állami alkalmazottak bérét 25, a nyugdíjakat és a munkanélküli segélyeket pedig 15 százalékkal csökkenteni, illetve számos szociális juttatást megvonni vagy leapasztani, mert ellenkező esetben 2011-ben újabb hitelek felvételével kellene „elzálogosítani” Romániát.

Berceanu kitereget. Valamennyi politikus elhallgatta a kampányban valóságot

A parlament két házbizottsága ma délután egy órára meghallgatásra beidézte a testület együttes ülésére Emil Boc miniszterelnököt. Ezt a két bizottság tegnap döntötte el, azon az ülésen, amelyen a törvényhozásnak hétfőn eljuttatott megszorítócsomag-tervezetek tárgyalási menetrendjéről kellett volna határoznia.

Ioan Chelaru háznagy elmondta, a kormányfőt Mircea Geoană szenátusi elnök javaslatára idézik be, hogy további magyarázatokat fűzzön a két törvénytervezethez, amelyet a kormány felelősségvállalással kíván elfogadtatni.

Elsősorban arról szeretnének többet megtudni, miért hivatkozik a kabinet a jogszabályok szükségességének indoklásában az alkotmány 53., nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó paragrafusára, illetve arról, hogy a tervezethez miért nem csatolták a Társadalmi és Gazdasági Tanács (CES) állásfoglalását, amely ugyan csupán konzultatív, de mégis szükséges. Mircea Geoană közölte, a jogszabálytervezetekkel kapcsolatosan a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) véleményét is kikéri.

kronika.ro

admin
 

>