Az RMGE esete Buntával

Írta: Simó Balázs

2010. május 25. kedd 16:16

Gazdaellenes politikát folytat a mostani kormány, de a vidékünkön sincs ez másképpen, hangsúlyozta Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke, aki sajtótájékoztató keretében ismertette az udvarhelyi gazdák esetét a helyi polgármesterrel. Ez év március 9-én beadvánnyal fordultak a polgármesteri hivatalhoz, amelyben a területalapú támogatásra hivatkozva kérték a városi legelők bérbeadását, hogy a gazdáknak is legyen lehetőségük elnyerni az uniós támogatást.

Bérbe kérték a város 330 hektáros legelőjét, hogy tudják igényelni a támogatást, ami 300 eurót jelentene hektáronként. Ez a pénz a gazdákat illetné meg, a támogatás pontosan azért van, mert a termelői árak Európa-szinten magasabbak, mint az eladási árak, ez a gazdáknak tehát egy kiegészítő jövedelem.
Kérésünkre azóta sem válaszolt a polgármesteri hivatal, a területalapú támogatási leadási határidő viszont május 17-én lejárt. Hargita megye összes önkormányzata ezeket a legelőket bérbe adta a gazdáknak, míg az udvarhelyi hivatal még válaszra sem méltatta az RMGE beadványát. Ezáltal közel 100 ezer eurós támogatás veszett oda. Bunta Levente halogató politikája kilátástalan helyzetbe hozta az udvarhelyi gazdákat, de talány az is, a hivatal miért nem tette le az igénylési kérést. Úgy tudjuk, nem kérhette, mert nincsen saját állatállománya. Nem ellenőrzött forrás szerint a helyi gazdaszervezet helyett az oroszhegyiekkel tárgyal, hogy az udvarhelyi legelőket ők vegyék bérbe. Így a 100 ezer eurónyi támogatást az oroszhegyi gazdák vehetik majd igénybe az udvarhelyiek helyett. Kinek a polgármestere Bunta? Vajon az udvarhelyi állattartók ezt hogyan fogják nyugtázni?

Simó Balázs , polgarielet.ro

admin
 

>