Orbán: Új alkotmány kell

 

PERCRŐL PERCRE

2010. 05. 25., 13:28

1 | 2 | 3 | 4

máj. 25. 13:52 Csáky: Hisztéria alakult ki

Pozsonyból jelentjük: MKP-sok is felvennék a szlovák állampolgárságot.

Csáky Pál, az MKP elnöke azt mondta, hogy a magyar képviselők azért hagyták ott a pozsonyi parlamentet, mert párbeszédre törekvés helyett hisztéria alakult ki. Csáky még a kivonulás előtt elmondta pártja álláspontját a magyar állampolgársági törvényről szóló vitában. A pártelnök jelezte, hotgy több MKP-s képviselő is készül a magyar állampolgárság felvételére, de egyikük sem hajlandó lemondani szlovák állampolgárságáról. (MTI)

máj. 25. 13:53Orbán: El lehet menni

Emlékeznek még, amikor Gyurcsány azt mondta, hogy el lehet menni Magyarországról? Na, most megkapta, de a DeDi gyorselemzése szerint nem valószínű, hogy el fog menni, egyszerűen nem az a típus.

"Az életnek nem természetes menete az, hogy a fiatalok elmennek az országból" – mondta Orbán, hozzátéve, hogy ő sem azért nevel öt gyereket, hogy az unokáit majd csak fényképeken lássa. A fiatalok magyarországi életesélyeinek javítására tett ígérete kapta a negyedik tapsot. "Azokat, akik szerint el lehet menni az országból, arra kell ösztönözni, hogy inkább ők menjenek el" – mondta az eddigi legnagyobb, csaknem egy percig kitartó tapsért.

07

máj. 25. 13:55Orbán: Segíthessenek egymásnak a családtagok

A hatodik taps. Tudják még követni?

Orbán szerint az is nevetséges, hogy az ember nem mehet el segíteni a testvérének felépíteni a házát, mert ha ezt megteszi, feljelenthetik. "Vissza kell adni a teret az együttműködésre" – mondta a hatodik tapsért. "A nemzeti együttműködés rendszerében a politikának nem az a dolga, hogy gátakat emeljen az emberek kreatívitásának, hanem hogy azt támogassa".

máj. 25. 13:56Orbán: A nő elsősorban anya

A KDNP már Orbán zsebében van.

"A nők családban betöltött szerepét kell újra jóval magasabb polcra helyeznünk" – adott számot a női szerepről alkotott véleményéről. Szerinte nem tisztelik eléggé az anyát a nőben. Orbán állítása szerint egyébként jól ismeri a női gondolkodást, mert családjában is nagy, "mondhatni kétharmados" többségben vannak a nők. Ezeket a mondatait jellemzően csak a KDNP frakciója tapsolta meg.

máj. 25. 14:00Csáky: Szabad emberek vagyunk

Pozsonyból jelentjük:

"Mindannyian nagyra értékeljük szlovák állampolgárságunkat, minden jelenlegi és jövőbeni MKP-s parlamenti képviselő továbbra is a szlovák alkotmányt és törvényeket tiszteletben tartva kíván tevékenykedni. De nem vagyunk tulajdonai egyetlen államnak sem, szabad emberek vagyunk" – mondta Csáky a pozsonyi parlamentben, az MKP frakciójának kivonulása előtt. Hozzátette még, hogy nem árulják majd el, hogy melyik MKP-s és mikor veszi fel a magyar állampolgárságot, mert ez mindenkinek a magánügye. (Bumm.sk)

máj. 25. 14:01Csáky: Lesz még idő tárgyalni

Az MKP elnöke szerint a mostani szlovákiai hisztéria nem kell hogy tönkretegye az állampolgársági törvényt, hiszen az legkorábban csak 2011-ben lépne hatályba. Addig pedig lesz idő tárgyalni és megnyugodni. (Bumm.sk)

máj. 25. 14:02Orbán: Az ellenzék nem ellenség, az ellenzők azok

A nemzeti érzés és a hazaszeretet fontosságáról szólva Nicolas Sarkozy francia államfőt idézte. Orbán szerint a hazaszeretet a legfontosabb, ezért az új társadalmi szerződésnek ez is az első pontja.

"A győztesnek nem igaza, hanem feladata van" – mondta saját szerepéről. Kormányát "az új korszak első kormányának" nevezte, melynek feladata a munka, otthon, család, egészség és rend megvalósítása. "Ezért is tettem húsz év óta elsőként választási programunkat bátran a kormányprogram részévé". Új rendszereket kell létrehozni, és ezt, illetve a nemzeti egységet mindennel szemben meg kell védeni. "Nem lehetnek illúzióink, az átmenet korszakának haszonélvezői nem fogják hagyni, mindent el fognak követni, hogy megakasszák a nemzeti egységet" – jelölte ki a szerepét azoknak, akik netán nem értenének vele egyet. "Az új rendszernek a nemzet három harmadát kell képviselnie" – mondta, megengedve, hogy ennek az ellenzék is része, hiszen "a nemzeti egység rendszerében a többszólamúság nem zárja ki az egységet". A nemzeti egység példájaként Kossuth és Széchenyi ellenállását hozta fel.

máj. 25. 14:06Orbán lélegzetelállító munkára készül

Saját feladatát úgy értékelte, hogy segíteni kell a magyarokat az új rendszer felépítésében. Mindezt tisztelettel fogja tenni. A tisztelet amúgy is fontos, legalábbis egész hosszan beszélt róla. "A kölcsönös tisztelet kultúrájának győzelméhez le kell győzni a cinizmust, az irigységet. Erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy hozzájáruljunk a kölcsönös tisztelet szárbaszökkenéséhez. Olyan nincs, hogy rossz fa jó gyümölcsöt hozzon, ezért kormányzásom alatt azon leszek, hogy az ország ne tévessze össze a gyávaságot az alázattal" – mondta. "Legyenek társaim ebben a lélegzetelállító munkában" – zárta felszólalását, amit az MSZP nem tapsolt meg.

máj. 25. 14:09Navracsics: Ez az igazi rendszerváltás

Kíváncsian várjuk, hogy Navracsics Tibor vajon támogatja-e Orbán programját. A DeDi prognózisa szerint igen.

Bár az idei már a hatodik választás volt, ez kiemelkedik a sorból, kezdte felszólalását Navracsics Tibor. A Fidesz vezérszónoka szerint leginkább az 1990-es, rendszerváltó, Navracsics szavaival "alapozó" választáshoz lehet hasonlítani. Szerinte 2010-ben talán még egyértelműbben üzentek a választók, mint 1990-ben, hiszen akkor sokan panaszkodtak az alacsony részvételre. Navracsics szerint most a részvételre nem lehetett panasz.

máj. 25. 14:11Fico: Magyarország életveszélyes

"Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" – mondta Robert Fico miniszterelnök a szlovák parlamentben. A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, hogy állítsa le a törvényalkotást, és tárgyaljon a szlovákokkal. Szerinte "a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává váltak Budapesten". (MTI)

máj. 25. 14:11Navracsics: Nagy változások lesznek

Navracsics szintén a kétharmados felhatalmazás fontosságáról beszélt. "A kampányban is azt mondtuk, hogy kis többség – kis váltzás, nagy többség – nagy változás. Nem árultunk zsákbamacskát, egyértelművé tettük, hogy szavazatukkal befolyásolhatják a változás mértékét" – mondta, és szerinte a választók döntöttek, a nagy változásra szavaztak.

09

máj. 25. 14:14Navracsics: Megnyilhat a szabadság és jólét fejezete

"Húsz év után újra megnyilt a lehetőség, hogy szakítsunk az előző korszakkal" – mondta Navracsics, jelezvén, hogy korszakhatárhoz értünk. Ezek után mégis arról beszélt, hogy egy pártnak nem lehet új programja, hanem mindig a korhoz igazított programja lehet. Szerinte a Fidesz már 1988-ban is a szabadság és a jólét pártja volt, és most is az. "Most ismét lehetőségünk van rá, hogy a szabadság és jólét fejezete megnyiljon" – mondta.

máj. 25. 14:16Fico: Zavarja a Fideszt, hogy ilyen jól élnek a magyarok

Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a saját szemedben pedig nem veszed észre a gerendát? II.

„Ez egy eszköz akar lenni a revizionista álmok megvalósításához" – mondta Fico szlovák kormányfő a kettős állampolgárságról. Úgy vélte, hogy szálka a Fidesz szemében, hogy Ausztriában és Szlovákiában élnek a legjobban a magyarok.

Szerinte nem kampánytrükk a mai poszonyi vitanap. "Mi nem akartuk, hogy ez a téma a választási kampány része legyen. Ránk kényszerítették ezt a témát" – mondta. (Bumm.sk)

máj. 25. 14:17Fico: Magyarország nem magával határos

Na, ki mondta egyszer azt, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely saját magával határos? Orbán Viktor.

Fico ezt is mondta a pozsonyi parlamentben: "Remélem, hogy erőfeszítéseinknek lesz hatása. Ha mindezek ellenére a magyar törvényt elfogadják, szent kötelességünk azonnal, és keményen reagálni. Magyarország nem saját magával határos, hanem egy szuverén, magabiztos Szlovákiával." (Bumm.sk)

máj. 25. 14:19Navracsics: Új korszak kezdődik

Navracsicsék 2002 óta gyanakvással nézték a kormány programját, mert szerintük az nem a jövő jólétjéhez vezet. Szerintük nem a megszorítás a jóléthez vezető út. A következő percekben az elmúlt évek szocialista kormányzását bírálta, sok újdonságot nem mondott. "Le kell zárnunk a politikai hazugság korszakát" – zárta felszólalása ezen részét. Programjukat szerinte 2007-ben kezdték kidolgozni, 2008-ban, 2009-ben és végül 2010-ben részletezve azt. "Amit 1998-2002 között nem tudtunk megvalósítani, mert koalíciós kormányzásra kényszerültünk, azt most megvalósítjuk" – jelezte megint, hogy bár új korszak kezdődik, a Fidesz a folyamatosságot is képviseli.

máj. 25. 14:22Navracsics: Vége a kirekesztésnek

A Fidesz eddig beterjesztett javaslatai is a korszakhatár kijelölését szolgálják, mondta Navracsics. És ezt szolgálja a 2006. szeptember-októberi rendőri túlkapások áldozatainak kárpótlása is. A kettős állampolgárságról szóló törvény pedig azt szimbolizálja, hogy vége a kirekesztő politikának "sem szociális, sem etnikai, sem gazdasági alapon nem lehet kizárni senkit" a nemzetből.

máj. 25. 14:23Magyar, szlovák – két jó barát

Egy üdítő írás a puskaporos hangulatban.

máj. 25. 14:25Navracsics: Most érdemes vállalkozni

Navracsics szerint az állam működésének átalakítása a pazarlás végét jelenti. A magyar állam ma nem segíti a gazdaságot a felzárkózásban, inkább akadálya a fejlődésnek. De nemcsak az állami szolgáltatásokat, a gazdaságpolitikát is át kell alakítani, mely most hiányában van a távlatos vízióknak. A jövőben viszont megint jó lesz vállalkozónak lenni.

máj. 25. 14:28Navracsics: Együtt kell működni

Az elmúlt nyolc évben "évtizedes, évszázados értékeink cáfolódtak meg", állította Navracsics. Szerinte azok, akik becsületesek voltak, vesztesekké lettek. Ennek véget akarnak vetni. "Magyarország ismét a becsületes emberek országa lesz" – ígérte meg újra, ahogy tette azt már a választási kampányban is. "Helyre kell állítani a hétköznapok normalitását" – foglalta össze, de ehhez szükség van a politika megváltoztatására is, arra, hogy a parlamentben együttműködés legyen. "Egy jövőben hiszünk, és az a szabad, demokratikus Magyarország" – mondta. "Lesz sok pont, amiben nem értünk egyet, de együtt kell működnünk, zárta felszólalását.

máj. 25. 14:31Mesterházy: Jó hogy nem új honfoglalás

"Nagyon köszönöm a figyelmet" – kezdte vezérszónoki felszólalását Mesterházy Attila, miközben a kormányzati padsorok nagy mozgolódásba kezdtek, sokan kisétáltak. Mesterházy szerint nem volt forradalom, a Fideszre 17 ezerrel szavaztak többen, mint négy éve az MSZP-re és az SZDSZ-re. Mesterházy bele se mer gondolni, hogy ha nagyobb többséget kap a Fidesz, akkor már "új honfoglalásról beszélnének". "Elnök úr, őn nem rendszerváltásra kapott felhatalmazást, hanem kormányzásra" – szólította meg Orbánt.

máj. 25. 14:33Mesterházy: Illuzionisták a parlamentben

Mesterházy szerint Orbán nagyon helyesen arról beszélt, hogy a győztesnek nem igaza, hanem feladata van. De szerinte Orbán az első feladatot, a kormányprogram összeállítását máris elbukta. "Ha ez iránytű, akkor hiányzik belőle a tű" – mondta. A kormányprogramot frázisgyűjteménynek, "a nemzeti szemfényvesztés programjának" nevezte. "Az illúzionisták szórakoztatóak a cirkuszban, de életveszélyesek a parlamentben" – mondta, majd magát a programot kérte számon a Fideszen.

10

máj. 25. 14:33Ügyrendi vita magyarozással

Kapcsoljuk Pozsonyt.

Pavol Hrušovský kereszténydemokrata frakcióvezető kritizálta a szlovák parlament ülésének rendjét, mert a meghívóban olyan téma is szerepelt, ami végül kimaradt a napirendből (szlovák állampolgársági törvény módosítása). Anna Belousovová (SNS) azzal vágott vissza, hogy Hrušovskýék megint összejátszanak a magyarokkal.

máj. 25. 14:35Mesterházy: Hogyan, miként, mikor, miből?

Mesterházy először kifogásolta, hogy csak két napot kaptak a kormányprogram áttanulmányozására, de átolvasva rájött, hogy a Fidesz "jól lőtte be az időkeretet", hiszen két nap bőven elég volt az átoörgetésére. "Való igaz, hogy fontos a munka, a család, az egészség, a nyugdíjasok, csak az nem derül ki, hogy hogyan, miként akarják ezt megvalósítani" – vetette a Fidesz szemére, majd tovább sorolta, hogy még hol merül fel a hogyan és a miként, illetve a mikor és a miből kérdése.

máj. 25. 14:39Most Mesterházy bankárkormányozott

Mesterházy számonkérte az azonnali és radikális adócsökkentés ígéretét is. Szerinte még a célok közül is hiányzik pár, például a válságkezelés folytatásának ígérete, illetve az euró bevezetésének céldátuma. A Bajnai-kormány által kidolgozott pályát a piaci elemzők is értelmezni tudták, és el is fogadták. "Magyarország nyitott piacgazdaságként nem tud saját modellt működtetni" – intette a Fideszt. Hiányolta még a munkavállalók érdekképviseletét is, amit szerinte az MSZP teljesít. Szerinte a Fidesz inkább "a tőke, a bankárok" érdekeit képviseli. A Fidesz képviselői hangosan kacagtak azon, hogy most az MSZP bankárkormányozik.

máj. 25. 14:42Mesterházy: Aki nincs velük, az nincs

Mesterházy Attila azt is kifogásolta, hogy a Fidesznek mindig csak kormányon fontos az együttműködés, az elmúlt nyolc évben minden együttműködést elutasítottak. "Aki nincs velünk, az nincs" – így foglalható össze Mesterházy szerint a Fidesz elképzelése az együttműködésről.

máj. 25. 14:45Dzurinda: Orbán Európát feszültségbe rángatja

Már Dzurinda sincs velünk, de legalább nem venné el a szlovák állampolgárságot a magyaroktól. Kapcsoljuk Pozsonyt:

A legnagyobb ellenzéki párt, az SDKÚ-DS elnöke szerint is nagyon rossz a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénytervezet. Mikulas Dzurinda szerint "rossz, helytelen és nem perspektivikus lépés, mert Európában feszültséget, diszharmóniát és békétlenséget szül" és "Orbán Viktor Európát konfliktusokba és feszültségekbe rángatja". (Új Szó)

Dzurinda pártja ugyan "határozottan és világosan" elutasítja a magyarországi törvényt, de azzal nem értenek egyet, hogy a magyar állampolgárságot felvevőket megfosszák szlovák állampolgárságuktól. Ehelyett saját ellentörvény beterjesztését tervezik.

máj. 25. 14:46Dopeman a parlamentben

Rétvári Bence, a KDNP vezérszónoka Orbán felszólalásából a legyen mindenki nyertes gondolatát emelte ki. "Mindenki nyer, senki sem veszít" – idézte Dopeman előadóművészt. Rétvári szerint kifordult értékrendünket példázza, hogy a kormányprogrammal szemben az egyik kifogás, hogy ugyanaz, mint a Fidesz választási programja.

máj. 25. 14:50Vége a jozefinista reformoknak

Rétvári szerint az MSZP önellentmondásba keveredett, mert míg a kormányprogramból a konkrétumokat hiányolja, az ellen is ágál, hogy túl sok konkrét törvényjavaslatot terjesztett be a Fidesz és a KDNP a ház elé. A kormányprogram szerinte az eddigiekkel szemben nem fölülről vagy kívülről, hanem belülről kíván építkezni. "A következő kormány nem paternalista, hanem cselekvő emberek együttműködésére épül" – mondta. Ezután ő is a gazdaságban tornyosuló bürokratikus akadályokról beszélt, majd hirtelen a jogállam fontosságára váltott, a gondolatot pedig a kormány becsületének megörzésével zárta.

11

Fotó: Barakonyi Szabolcs

máj. 25. 14:55Rétvári: Bemutatják egymásnak a magyarokat

Rétvári előképként Tisza Kálmán és Bethlen István kormányát hozta fel, akik mind nagy átalakulások közepette stabilizálták az országot. A helyzet ma sem rózsás. "Másfél millió embernek nincs barátja" – idézett egy felmérésből. A kormány eltökélt a társadalmi kapcsolatok újjáépítésében is, ezért támogatja a sportot, meg a civil szervezeteket is, illetve kinyújtják a kormány kezét az egyházak felé is. A kormánypolitika közösséget formáz, "először is egymás megismerését ösztönzi".

máj. 25. 14:58Rétvári: A közérdek a köz érdeke

Az államnak a közérdeket kell szolgálnia, mondta Rétvári, majd gyurcsányi evidenciadefiníciót adott: a közérdek a köz érdeke, nem magánérdek. A munkahelyteremtés két célcsoportra koncentrál, az alacsony képzettségűekre, akiknek a turizmus adhat munkát, illetve a külföldre vágyó fiataloknak, akiknek meg a kutatás-fejlesztés. A közmunkaprogramok fontosságát is hangsúlyozta, bár nincs olyan szakember, aki szerint a közmunkaprogramoknak bármi értelme lenne.

1 | 2 | 3 | 4

index.hu

admin
 

>