Magyarellenes lépések Szlovákiában

Miközben Szlovákiában elkezdődött a június 12-i parlamenti választások előtti kampányidőszak, amelyen két magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a belőle kivált Híd–Most is indul, Pozsonyban tegnap bejelentették, hogy ma rendkívüli ülést tart a parlament, amelynek fő témája a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat lesz.

Keresztbe tenne. Fico megfosztaná állampolgárságuktól a magyarokat

obert Fico kormányfő szerint a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a magyarországi kettős állampolgársággal kapcsolatos történésekre. A pozsonyi parlament határozatának az a célja, hogy tájékoztassák a szlovák és nemzetközi közvéleményt arról, Szlovákia miben látja a tervezett magyar lépés legfőbb problémáit. Fico szerint ma reggel rendkívüli ülést tart a kormány is, hogy megvitassa a szlovák állampolgársági törvény módosítását olyan értelemben, hogy aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

„Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot” – fogalmazott Fico. Közölte: hasonló módon szabályozzák a szlovák állampolgársággal összefüggő közéleti tisztségek betöltését is. Fico szerint „ebben a módosításban benne lesz az a szabály, amely szerint az a személy, aki felveszi a Magyar Köztársaság állampolgárságát, automatikusan elveszíti annak lehetőségét, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárságához kötődő közéleti tisztséget töltsön be”.

A törvényjavaslatot a kormány kezdeményezésére gyorsított eljárásban vitatná meg, és fogadná el a pozsonyi parlament. „Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra abban, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni, messzemenő következményei lesznek a szlovák–magyar kapcsolatokra” – jelentette ki Fico. A kormányfő feltette a kérdést: hogyan érezheti magát Szlovákia, ha déli szomszédja a határok módosításáról beszél? „Azt mondanám, hogy ez a szlovák nemzeti felkelésen alapuló, erős antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovák Köztársaság konfliktusa azzal az országgal, amelynek parlamentjéből terjed a barna pestis” – szögezte le Fico. Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke a mai „szörnyű” magyarországi helyzetet a második világháború kitörése előtti németországi helyzethez hasonlította. „Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor kirobbanhat” – mondta a politikus. Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke a kettős állampolgársággal kapcsolatban aláhúzta: valahogy így kezdődött a második világháború.

Bugár: a Fidesz beavatkozott a kampányba

Közben a Híd–Most párt elnöke, Bugár Béla úgy vélte, a Fidesz azzal, hogy néhány héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt terjesztette az Országgyűlés elé a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvénymódosító javaslatot, „beavatkozott a szlovákiai választási kampányba”. A budapesti parlament csütörtökön este kezdte meg a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezet vitáját, amelyet elviekben mind a négy parlamenti párt támogat, és várhatóan még a  héten el is fogadják.

Emellett pénteken elkezdődött a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját, június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánító jogszabály általános vitája is. „A Fidesz segíteni akart az MKP-nak a választók mozgósításában” – jelentette ki a Híd polgári párt elnöke a TA3 pozsonyi hírtelevízió vasárnap esti vitaműsorában. Úgy vélekedett: rosszul időzítették a törvényjavaslat előterjesztését, s ez „felelőtlen lépés” volt a Fidesz részéről. Rámutatott: miután a jogszabály csak 2011. január elsején léphet életbe, nem volt semmiféle ok a sietségre. Ugyanakkor azt is hozzátette: nem biztos, hogy a Fidesz mindezt világosan látta.

Kemény intézkedésekkel fenyegetnek

A magyar politikus, aki a televízióban Robert Kalinák belügyminiszterrel vitázott, „hisztérikusnak” minősítette a szlovák kormány reagálásait a magyarországi törvényjavaslatra, s elfogadhatatlannak minősítette, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak minősítette a szlovákiai magyarokat. Rámutatott arra, hogy a szlovák parlamentben is több kettős állampolgár van, s feltette a kérdést: ők miért nem jelentenek biztonsági kockázatot a szlovák kormány számára?

Felrótta a szlovák kormánynak, hogy nem konzultál a szlovákiai magyarokkal az őket érintő ügyekben. Bugár leszögezte: a magyar állampolgársági törvényjavaslat megfelel az európai normáknak. Európában országonként eltérő módon szabályozzák a kettős állampolgárságot, s a magyarhoz hasonló szabályozás van érvényben például Romániában vagy Bulgáriában. Kalinák erre azt mondta: Románia azért nem reagált Budapestre, mert maga is így jár el Moldovában. Kalinák ismételten „mérhetetlen arroganciával” vádolta a magyar politikusokat, s a magyar politika „fasizálódásáról” beszélt. „Készek vagyunk a nagyon kemény válaszintézkedésekre” – szögezte le a miniszter. Kifogásolta, hogy a kettős állampolgárságról a magyar fél eddig nem volt hajlandó tárgyalni a szlovákokkal.

Az MKP elutasítja a „hisztériát”

A Magyar Koalíció Pártja szintén hisztérikusnak tartja a pozsonyi kormány reakcióit. Közleményt adott ki, amelyben elutasítja azt a „hisztériát”, amelyet a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvényjavaslat kapcsán némely szlovák politikus, illetve politikai párt keltett, és felelősségteljes állásfoglalásokra szólította fel őket. A magyar párt közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az állampolgárságról szóló, a magyar Országgyűlés elé beterjesztett módosított törvény csak 2011. január 1-jétől alkalmazható, ami azt jelenti, hogy elegendő idő áll rendelkezésre az ezzel kapcsolatos kérdések megoldására.

A magyar párt „a másik állampolgárság odaítélési eljárásában részben az emberi jogok beteljesedését és az adott polgár kettős kötődésének elismerését látja”, és úgy véli, hogy „egyetlen állampolgárnak sem lehet semminemű hátránya a kettős állampolgárság okán”. Az MKP felhívta a figyelmet arra, hogy a módosított törvény a kettős állampolgárság felvételének eldöntését a polgárra bízza, s ez a döntés kizárólag csak az adott polgár szabad akaratából hozható meg. „A bárminemű ellenrendelkezések hangsúlyozását tehát az MKP az emberek elbizonytalanítására irányuló igyekezetnek tartja” – áll a közleményben.

Szerző(k): Hírösszefoglaló , kronika.ro

    admin
     

    >