A PNL-ből való kilépésével tiltakozik a nacionalizmus ellen Smaranda Enache

 

Smaranda Enache kilép a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), amelynek két éve tagja. A marosvásárhelyi Pro Europa Liga jogvédő szervezet társelnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón jelentette be: egy ideje egyre távolabb érzi magát a PNL-ben uralkodó állapotoktól, az utolsó csepp a pohárban pedig az oktatási törvény tervezetének szerdai parlamenti vitája volt, amelyen liberális képviselők nacionalista kirohanásokat intéztek az anyanyelvű oktatás ellen. Enache üdvözölte az átvilágítási törvény elfogadását, mint mondta: meg kell történnie az elszámoltatásnak.

Smaranda Enache
Fotó: A szerző felvétele

gy ideje egyre távolabb érzem magam a jelenlegi PNL-ben előtérbe került értékektől, politikai praktikáktól és áramlatoktól” – nyilatkozta csütörtökön Smaranda Enache. Úgy érzi: a pártban a kötelező, minimális udvariasság és kollegialitás nélkül kezelik azokat, akik az Emil Constantinescu vezette Népi Akció Pártja és a PNL 2008-as fúziója után lettek liberális pártagok. Az egyesülési megállapodást szerinte a liberálisok nem tartották be, marginalizálták, megalázták a volt népi akciósokat.

Enache ugyanakkor azt is kifogásolja, hogy egyes liberális europarlamenti képviselők azért lobbiznak Brüsszelben, hogy a Roşia Montana Gold Corporation cég ciántechnológiás aranykitermelést folytathasson Verespatakon.

„A keserűség pohara számomra szerdán telt be, amikor a képviselőházban sor került az oktatási törvény vitájára, majd megszavazására. Amikor a vita során arról volt szó, hogy a nemzeti kisebbségek saját nyelvükön tanulhassák Románia történelmét és földrajzát, bizonyos liberális politikusok olyan primitíven nacionalista nyelvezetet használtak, amilyent eddig csak a nagy-romániás Corneliu Vadim Tudortól hallottunk” – mondta az emberi jogi harcos, aki szerint a mai liberálisok viselkedése miatt az egykori liberális vezetők, Brătianuék forognak a sírjukban.

Smaranda Enache ugyanakkor üdvözölte az átvilágítási törvény megszavazását. „Mindenképpen meg kell történnie az elszámoltatásnak, hiszen a kommunista rezsim bűneiért nem lehet mindenkit kollektív módon felelőssé tenni, csakis egyéni felelősség, és egyéni bűnök léteznek” – véli a Pro Europa Liga társelnöke.

A Romániában kialakult társadalmi feszültségeket kommentálva hangsúlyozta: mára már kiderült, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem kérte a román kormánytól azt, hogy lefaragja a közalkalmazottak fizetését, azt pedig főképp nem, hogy csökkentse a nyugdíjakat. „Ennyire súlyosan antiszociális intézkedéseket még a csődhelyzetben levő Görögország sem foganatosított” – állapította meg Enache. Úgy véli: a feketegazdaság visszaszorításával, a költségvetési pazarlás megfékezésével kellene javítani az ország gazdasági helyzetén. Konkrétan arra is utalt, hogy ki kell vizsgálni: miért kapnak indokolatlanul nagy javadalmazást a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal egyes vezetői, és azt is sérelmezi, hogy Dorin Florea polgármester három év alatt 300 ezer eurót fizet ki barátjának, párttárásának, Doru Borşan vállalkozónak olyan ingatlanok bérleti díjaként, amelyekben az önkormányzat lakótelepi kirendeltségei működnek, holott ezeket – szerinte – kis költségű apartmanokban kellett volna elhelyezni.

Mint arról korábban tájékoztattunk, a képviselőház szerdán elfogadta az oktatási törvény tervezetét, amelynek 37. cikkelye értelmében a nemzeti kisebbségek a román nyelv és irodalom kivételével minden tantárgyat anyanyelvükön tanulnak az iskolában. A kitétel ellen heves, nacionalista hangvételű felszólalásokban foglaltak állást ellenzéki, köztük liberális parlamenti képviselők, a cikkely elfogadása pedig a PNL-frakció távollétében történt, miután a liberális honatyák tiltakozásképpen kivonultak az ülésteremből.

Szerző(k): Máthé Éva , kronika.ro

    admin
     

    >