Érvénytelenítették a csíkszeredai tanács határozatát

Érvénytelenítették a csíkszeredai tanács határozatát

 

Csütörtök, 2010. május 13., 19.51

Nem írhatják ki Csíkszereda nevét rovásírással a város ki- és bejáratánál, a Hargita megyei bíróság érvénytelenítette a helyi tanács erről szóló határozatát, melyet a prefektúra támadott meg.

A csíkszeredai tanács 2009 júniusában fogadott el határozatot arról, rovásírással is kiírják a város nevét a be- és kijáratoknál, de a Hargita megyei prefektúra megtámadta a határozatot a közigazgatási bíróságon, arra hivatkozva, hogy törvénytelen, kérte a Hargita megyei bíróságot, érvénytelenítse.

A prefektúra indoklásában a 2001/1.206 kormányhatározat szerepel, amely lehetővé teszi az anyanyelv használatát a feliratoknál, azokon a településeken, amelyekben a kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot, de érvelésük szerint ebben az esetben nem alkalmazható, mert a 2002-es népszámláláskor alig 150-en vallották magukat székelynek Csíkszeredában.

A Hargita megyei bíróság szerdán elemezte a prefektúra kérését.

A csíkszeredai tanács képviselői kifejtették, vannak olyan települések Romániában melyeknél szerepel a kisebbségek nyelvén is a felirat akkor is, ha 20 százaléknál kisebb arányban élnek ott, példaként Brassót, Szebent, Segesvárt és Szászrégent említették. Állításuk szerint ezekben a városokban szerepel a német felirat is, annak ellenére, hogy a legutóbbi népszámláláskor az itt élő németek aránya 20 százaléknál kisebb volt.

Érvelésük szerint ez a felirat az illető kisebbséggel szembeni megbecsülést jelzi.

„A székely nyelv és a magyar nyelv ugyanaz. Nincs különböző beszélt székely nyelv, de van írott, a feliratok ugyanazon a magyar nyelven lesznek, csak nem latin betűkkel, hanem a rovásírás jeleivel. A kormányhatározat nem tiltja, hogy más ábécével írjuk ki a település nevét”, fejtették ki a városi tanács képviselői.

Ugyanaz a dokumentum azt is megállapítja, hogy a rovásírásos felirat diszkriminálja a más nemzetiségű- roma, szász, német- állampolgárokat, akik a székelyekhez hasonlóan 20 százaléknál kevesebben vannak, de nincs kiírva nyelvükön a település neve.

A 2001/1.206 kormányhatározat szerint a települések nevét csak a román nyelvű felirattal megegyező méretű, színű és betűtípussal lehet feltüntetni.

A Hargita megyei bíróság ítélete 15 napon belül megtámadható.

Mediafax , nyugatijelen.com

admin
 

>