4

Megalakult a magyar Országgyűlés

 

Letették esküjüket az új Országgyűlés képviselői pénteken a magyar parlament alakuló ülésén. Az eseményt Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg. Az államfő elsődleges feladatként a gazdaság rendbe tételét említette, kitért arra, hogy az új törvényhozás része lett egy radikális jobboldali párt is, és megerősítette, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét fogja miniszterelnöknek javasolni.

Sólyom beszédében kiemelte: foglalkozni kell azzal a „szembeötlő különbséggel”, hogy az 1990-ben megalakult „történelmi parlamentben” nem volt radikális jobboldali párt és frakció, „most viszont a választók akaratából van”.

„Le kell szögeznünk, hogy minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa, jogállásukban nincs különbség” – tette hozzá. Mint fogalmazott, minden párt létének megvannak az alkotmányos feltételei, valamint működésének világos, alkotmányos határai. Véleménye szerint pontos határa van annak is, hogy az Alkotmány alapértékeivel, az emberi méltósággal és az egyenlőséggel szemben álló, erkölcsileg elfogadhatatlan nézetek hangoztatása mikor lesz tűrhetetlen büntetőjogilag is.

Nem engedhető meg például, hogy gyűlöletre uszítás elhangozzék az Országgyűlésben, vagy az Országgyűlés tagjának szájából – mondta. Hozzátette: a mentelmi jog nem védheti azt a képviselőt, aki ezt a bűncselekményt elköveti, a mentelmi jog feladata, hogy a képviselőt megvédje a munkáját akadályozó zaklatástól és támadásoktól, de nem lehet menlevél a tudatos jogsértőknek.

Sólyom László szerint téves és félrevezető, sőt rosszakaratú lenne a magyar Országgyűlést vagy politikai életet azzal jellemezni, vagy annak alapján megítélni, hogy radikális jobboldali párt is bejutott az Országgyűlésbe. A számos régi európai demokráciát, ahol szélsőséges párt is van a parlamentben, nem eszerint, hanem az egész demokratikus rendszer szilárdsága és alkotmányos működése alapján ítélik meg – közölte.

Sólyom László beszéde után megerősítette: Orbán Viktort, a Fidesz elnökét fogja miniszterelnöknek javasolni az Országgyűlésnek.

kronik.ro

admin
 

 • a román szerint:

  Végigkövettem a magyarországi választásokat és a parlament megalakulását.
  Határontúli magyarként, csakugyan olyan érzése van az embernek, mintha egy új rendszerváltásnak lenne szemtanúja.
  Számomra ennek külön bizonyitéka, hogy a meghivottak között nem volt ott Markó Béla, az erdélyi magyarság elárulója, az itteni változások legfőbb akadályozója.

 • cien szerint:

  Bizony jol lattad a dolgot a roman!!viszont SZasz Jeno es Tokes kepviselt bennunket.Ez pedig egy kis remenyt ad.Na de mondhatod ezt a sarmasagi judemerajosnak!!!

 • KQB szerint:

  Mit akartok tik a magyarorszagiaktol?Inkabb ithol tenetek a dolgaitokat.Ra kene mar nezni rendesen a primarunk kormire.Gyanus ez a sus mus az aszfaltozas korul.Es ez a sok LAH rendszamu kocsi!!A primarnak is volt 1 ijen rendszamu autoja,nem?

 • MPP szerint:

  Miért nem néztek ti a primárotok körmére?
  Ti kerestétek magatoknak, ti választottátok, ti szagoljátok!
  Mintha nem ismertétek volna, hogy hány pénzt ér: világ életében csak zavaros ügyei voltak.
  Miből gondoltátok, hogy ha primárt csinál belőle az eremdéesz, attól megváltozik?…
  Igazad van KOB-persze hogy az aszfaltozással is sumákol. Biztos nem véletlen a rendszámok egyezése, és az sem, hogy éppen az a cég kapta meg a munkát.
  De te is ott voltál a kastélyban, mikor a licitet ünnepeltétek. Miért nem kérdezted meg dombitól-két pohár után-hogy mennyi csubukkot zsebelt be?
  Vagy te is kaptál a morzsából?
  Ezekre válaszolj, ha már ilyen kól vagy informálva!

 • >