Csökkentés, vagy újabb hitel

Csökkentés, vagy újabb hitel

 

Hétfõ, 2010. május 10., 01.00

Traian Băsescu államfő vasárnap azt nyilatkozta, ha nem csökkentik a fizetéseket és nyugdíjakat, Romániának újabb külföldi hitelt kell felvennie, ami azt jelentené, elzálogosítják az ország és több millió román jövőjét.

Az elnök kiemelte a kormány IMF-el kötött megállapodásának egyik célja, az állami költségvetés fizetési kötelezettségeinek csökkentése és elmondta, a felvett hitelek után az államnak 10,007 milliárd eurót kell visszafizetnie a költségvetésből és az előző években felvett hitelek után 1,8 milliárd eurós kamatot törlesztenek.

„Éppen ezért csökkentenünk kell az eladósodást… Ha nem csökkentjük a nyugdíjakat és fizetéseket, 2011-ben újabb hitelt kellene felvennünk. Elzálogosítanánk az ország és több millió román jövőjét”, mondotta Băsescu, és hozzáfűzte, rendkívül fontos, hogy a következő hat hónap a “realizmus” időszaka legyen a szakszervezetek és pártok számára egyaránt

A kormány IMF-el kötött megállapodásának célkitűzéseiről Băsescu elmondta, hogy a költségvetés kiadásainak csökkentését célozza meg, a büdzsében 27 százalék a fizetési alap, a szociális támogatások, a nyugdíjakkal együtt pedig 35 százalékot tesznek ki.

Az államfő azt is elmondta, igazságtalanság lenne, ha valaki az IMF-et vádolná a kormány megszorító intézkedései miatt. “Ha a lakosság elégedetlen lesz, és a program kudarcot vall, nem az IMF lesz a hibás, hanem az állami intézmények, az elnök, de elsősorban a kormány”, fejtette ki az államfő.

Băsescu azt is elmondta, hogy már az IMF-el folytatott tárgyalások elején kész volt a kormány alternatív programja, amellyel elkerülhető volt az adóemelés.

(Mediafax), nyugatijelen.com

admin
 

>