Jakab Antal tér lesz Gyergyóban

 

Jakab Antal néhai püspökről neveznek el közteret Gyergyószentmiklóson, a vasárnapra tervezett avatóünnepségen emlékplakettet is állítanak a neves egyházi személyiség tiszteletére.

A helyiek tudatában csak Fapiacként ismert, a városközponthoz közel eső, hivatalosan Tudor Vladimirescu teret György Béla gyergyói mérnök tervei alapján alakítják át. Az elképzelés szerint megnövelik a zöldövezet nagyságát, buszmegállót és parkolót alakítanak ki, a névadó emlékére pedig a gyergyóújfalvi bányából hozott gránittömbre plakettet helyeznek el.

A gyergyókilyénfalvi származású püspökről elnevezendő teret egyébként már az 1700-as években Fapiacként ismerték a gyergyóiak, hiszen itt értékesítették a különféle faárukat a kereskedők. Későbbi időszakban itt állnak a Lőrincz-féle fényképészet, a Stengel-műhely és a Halász-féle szeszgyár szolgálati lakásai. A teret az idők során többször is átnevezték, a Fapiac után a Csíki utca egyik szakasza lett, majd Voievodu Mihainak nevezték, a Tudor Vladimirescu nevet 1945-ben kapta.

Szerző(k): Jánossy Alíz , kronika.ro

admin
 

>